Economic

Coloana de stiri economice: Iată cum vrea CFR să facă rost de bani

Ziarul de Vrancea
12 feb 2012 996 vizualizări
Compania CFR Călători va închia toate spaţiile publicitare şi va încerca că pună în practică o schemă de reducere a arieratelor cu 300 milioane lei

CFR Călători va închiria toate spaţiile publicitare disponibile, pentru a-şi majora în acest an veniturile cu şase procente, şi va încerca să găsească, împreună cu Ministerul Finanţelor, o schemă de reducere a arieratelor cu 300 milioane lei, pînă la sfîrşitul lunii iunie a acestui an. Măsurile de creştere a veniturilor companiei CFR Călători au fost impuse Guvernului de către Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi incluse în scrisoarea de intenţie convenită în urma ultimei misiuni de evaluare, din ianuarie-februarie. Documentul relevă totodată că CFR Călători va angaja un consultant care să stabilească, pînă la sfîrşitul lunii mai, pachetul social minim de servicii care trebuie asigurat populaţiei în raport cu cheltuielile aferente, analiză care să fie urmată imediat de "acţiuni corespunzătoare". Reanalizarea necesităţii de menţinere a acestor rute în funcţie de încasări va reprezenta o clauză care va fi introdusă, prin act adiţional, în contractul încheiat de stat cu fiecare operator feroviar de călători, iar gradul de colectare a veniturilor va fi verificat trimestrial. Pachetul minim social cuprinde un număr de trenuri de persoane şi trasee menţinute în funcţiune din considerente sociale şi pentru garantarea liberei circulaţii a persoanelor, chiar dacă din serviciile prestate sînt înregistrate pierderi. O parte dintre aceste trasee sînt operate de către firme private, cu subvenţii plătite de stat. Pachetul minim social este stabilit de către ministerul de resort anual, pentru întreaga reţea de cale ferată. CFR Călători se află pe lista companiilor monitorizate de FMI şi la care urmează să fie numit un manager privat, Guvernul urmînd să reducă gradul de subvenţionare bugetară a tarifelor de călătorie cu trenul. Operatorul de transport feroviar, care înregistrează plăţi restante de 484 milioane lei, a majorat preţul tarifelor de călătorie la mijlocul lunii august cu 18%, ca parte a strategiei de eficientizare a activităţii.  Pentru anul trecut, compania estimează venituri de 2,5 miliarde lei şi cheltuieli în aceeaşi sumă, sperînd că nu va înregistra pierderi.

Bancheri, arestaţi pentru evaziune fiscală

Mai mulţi bancheri britanici, inclusiv de la Royal Bank of Scotland (RBS), au fost arestaţi pentru acuzaţii de evaziune fiscală, a anunţat ieri autoritatea pentru vamă şi fiscalitate (HMRC), relatează Reuters. "În urma unei investigaţii legate de activităţi ilegale în domeniul fiscalităţii, HMRC a arestat mai multe persoane, dintre care o parte lucrează la bănci din Marea Britanie", se arată într-un comunicat al instituţiei. Investigaţia se referă la fapte în folosul propriu al acestor persoane, neavînd legătură cu activitatea băncilor, a precizat HMRC. Arestările au avut loc într-o perioadă în care cele mai mari bănci britanice sînt criticate pentru plata unor salarii şi bonusuri mari, în timp ce restul ţării este afectată de problemele economice, precum şi pentru faptul că nu acordă credite suficiente companiilor. HMRC nu a menţionat cine sînt persoanele reţinute şi nici la ce bănci sînt angajate. Publicaţia Sunday Telegraph a relatat că patru actuali angajaţi precum şi un fost bancher al RBS se numără între cei arestaţi. Un purtător de cuvînt al RBS a refuzat să comenteze. Directorul general al RBS, bancă deţinută în proporţie de 83% de statul britanic, a renunţat în ianuarie la un pachet salarial de 1 milion de lire sterline, din cauza nemulţumirii publice.

Producătorul cafelei Doncafé, vînzări de 50 de milioane de euro

Strauss Romania, producătorul mărcii de cafea Doncafé, a avut anul trecut vînzări de 212 milioane de lei (50 de milioane de euro), valoare similară cu cea din 2010, a declarat directorul general al companiei, Marius Meleşteu. "Au contat strategia, brandul şi marketingul, şi am fost foarte atenţi la preţuri, pe care le-am crescut cît de puţin am putut. Preţurile la cafea pe piaţa romanească au crescut anul trecut pe fondul scumpirii cafelei verzi la nivel mondial", a spus Meleşteu. În comerţul modern, reprezentat prin hypermarketuri, supermarketuri şi discounteri, care concentrează peste jumătate din vînzările categoriei, atît ca valoare, cît şi ca volum, cota de piaţă (în volum) a Strauss a crescut cu 4,3 puncte, la 23,5%, conform companiei. Ca volum, vînzările companiei au crescut anul trecut cu 23% pentru brandul Doncafé Selected, cu 90% pentru Doncafé Espresso şi cu 9% pentru Fort. "Piaţa se va reduce şi în acest an sau se va menţine constantă, după ce anul trecut s-a diminuat cu 4,4% în volum, dar a crescut puţin în valoare, din cauza majorării preţurilor. Cel mai mult a scăzut cafeaua prăjită şi măcinată, dar au scăzut şi vînzările în hoteluri, restaurante şi cafenele", a spus Meleşteu. El a adăugat că frigul şi ninsorile din ultima perioadă ajută piaţa de cafea. "Oamenii se strîng în jurul unei cafele fierbinţi. Ce nu ne ajută este logistica, pentru că nu putem face transporturi în unele zone din ţară. Creşterile vînzărilor în această perioadă au fost de circa 10%", a mai spus directorul companiei. În Romania, principalii concurenţi ai Strauss, companie cu capital israelian prezentă în 20 de state, sînt Kraft Foods şi Nestlé.

Soros: Salvarea Greciei nu va scăpa Europa de pericol

Miliardarul George Soros se aşteaptă la o creştere economică slabă şi la tensiuni politice care pot duce la destrămarea Uniunii Europene, chiar dacă Grecia va accepta măsurile de austeritate, transmite Bloomberg. "În prezent, Uniunea Europeană, în special ţările puternic îndatorate, au în faţă un deceniu pierdut. De fapt ar putea fi vorba de mai mult de un deceniu, avînd în vedere că Japonia s-a confruntat cu o situaţie similară, respectiv un boom imobiliar urmat de o criză bancară şi a ajuns la 25 de ani fără creştere", a spus Soros. El a avertizat că acest fapt va provoca tensiuni în Uniunea Europeană care ar putea să o distrugă, acesta fiind "un pericol real". Soros a făcut afirmaţiile într-un interviu pentru CNN care urmează să fie difuzat duminică. Planul de austeritate al Greciei, care include reduceri ale cheltuielilor, salariilor şi pensiilor "nu va funcţiona, în mod obligatoriu, pe termen lung, dar va cumpăra cu certitudine încă 6 luni de linişte", a spus miliardarul. În opinia sa, Grecia se află într-o situaţie periculoasă care a fost tratată prost de autorităţile europene şi va continua să fie o problemă iritantă pentru Europa. Parlamentul din Grecia urmează să voteze duminică un nou plan de austeritate necesar pentru obţinerea unui al doilea program de susţinere financiară, de 130 de miliarde de euro, necesar evitării intrării într-un default dezordonat.

Austria anunţă un plan de austeritate de 26,7 miliarde de euro

Guvernul austriac a anunţat vineri un plan de austeritate pe termen de cinci ani, în valoare de 26,7 miliarde de euro, care prevede economii şi creşterea veniturilor fiscale, în vederea echilibrării bugetului pînă în 2016, transmite AFP. Componenta de reducere a cheltuielilor reprezintă 70% din acest program, iar restul veniturilor vor fi obţinute din impozite. Astfel, planul prevede majorări de impozite şi introducerea unora noi, pentru atragerea unor încasări de 7 miliarde de euro, urmînd ca restul pînă la 26,7 miliarde de euro să fie obţinute prin reducerea cheltuielilor, inclusiv de către autorităţile regionale. Măsurile includ veniturile anticipate din introducerea unei taxe pe tranzacţiile financiare, la nivelul UE, din 2014, potrivit Reuters. Guvernul a precizat că o taxă pe fondurile nedeclarate de austrieci din conturile din Elveţia ar putea genera anul viitor venituri de circa 1 miliard de euro.

Automobilele Toyota, sub lupa autorităţilor din SUA

Autoritatea pentru siguranţa traficului din Statele Unite a deschis o investigaţie preliminară legată de reclamaţii privind izbucnirea unor incendii la uşile din dreptul şoferilor ale unor automobile Toyota Camry şi SUV-uri RAV4 fabricate în 2007, transmite Reuters. Investigaţia ar putea implica 830.000 de vehicule, fiind posibil să ducă şi la rechemări în service. Administraţia pentru siguranţa traficului pe drumurile naţionale a precizat că a primit reclamaţii din partea a şase proprietari de vehicule. "Pe baza informaţiilor disponibile, se pare că incendiile au provenit de la butonul electric al geamului, montat pe uşă", a precizat instituţia. Toyota a anunţat că aşteaptă mai multe informaţii înainte de a răspunde agenţiei.

Rezervele minime de capital ale băncilor ar putea fi reduse

Autoritatea Bancară Europeană (EBA) ar putea reduce nivelul minim obligatoriu al capitalului băncilor, dacă scăderea recentă a randamentelor obligaţiunilor suverane va fi de durată, a declarat preşedintele instituţiei, Andrea Enria, transmite Reuters. Toamna trecută, EBA a cerut băncilor europene să îşi majoreze capitalul cu o sumă cumulată de 115 miliarde de euro. Ulterior, randamentele obligaţiunilor suverane ale ţărilor periferice din zona euro au scăzut, majorînd valoarea portofliilor băncilor, astfel încît necesarul de capital a scăzut. "Dacă vom vedea că scăderea spread-urilor obligaţiunilor suverane este structurală şi de lungă durată, am putea revizui necesarul de capital", a spus Enria pentru publicaţia Corriere della Sera. Băncile italiene de exemplu, inclusiv UniCredit şi Intesa Sanpaolo, trebuie să îşi majoreze capitalul cu o sumă totală de 15,4 miliarde de euro, pentru a îndeplini cerinţele EBA.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.