Economic

Încep concedierile la Poşta Romană

Ziarul de Vrancea
12 feb 2012 1018 vizualizări
FMI cere Guvernului să disponibilizeze 600 angajaţi pînă la sfîrşitul lui martie

Poşta Romană va concedia cel puţin 600 de angajaţi pînă la sfîrşitul lunii martie şi va reduce în continuare numărul oficiilor poştale, cu peste 135 unităţi, conform înţelegerii dintre Guvern şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) după ultimele negocieri din acest an. Reducerea numărului de oficii poştale va fi efectuată tot în perioada imediat următoare, pînă la sfîrşitul lunii aprilie, relevă scrisoarea de intenţie convenită de Guvern cu FMI. În urma acestei reduceri, numătul total al oficiilor poştale va scădea de la 5.835 la sub 5.700 unităţi. Pe parcursul anului trecut, numărul oficiilor poştale a scăzut de la 7.100 la 5.835 unităţi. Guvernul şi FMI au convenit totodată ca termenul în care autorităţile trebuie să găsească un investitor strategic dispus să preia cel puţin 20% din acţiuni la Poşta Romană, în urma unei majorări a capitalului social, să fie prelungit cu două luni, pînă la sfîrşitul lunii iunie. În negocierile de la sfîrşitul anului trecut, FMI a impus Guvernului să înceapă procedurile de concediere colectivă a angajaţilor din companie, fără ca la acea dată să fie stabilit numărul salariaţilor care vor fi concediaţi. Cu pierderi de 29 milioane euro în 2010, Compania Naţională Poşta Romană este controlată în prezent de Ministerul Comunicaţiilor, care deţine 75% din acţiuni, şi de Fondul Proprietatea, cu 25%.

Contractele cu băieţii deştepţi trebuie “rupte” pînă pe miercuri

Tot în urma negocierilor cu FMI, instituţia a impus Guvernului un termen scurt în care să finalizeze procedurile de renegociere a contractelor bilaterale la Hidroelectrica, respectiv pînă la 15 februarie 2012, şi să anuleze, în limitele legii, înţelegerile pentru care aceste negocieri nu pot fi încheiate. Termenul de 15 februarie a fost stabilit prin scrisoarea de intenţie convenită în urma ultimei misiuni de evaluare, din ianuarie-februarie. "Va fi încheiată renegocierea contractelor bilaterale, astfel cum este permis de condiţiile de piaţă, pînă la 15 februarie. Dacă încheierea nu este posibilă, contractele vor fi anulate acolo unde este posibil legal", se arată în document. Astfel de contracte directe au fost încheiate de Hidroelectrica începînd din anii 2000, iar jumătate dintre acorduri au fost preluingite pînă în 2018. În toamna anului trecut, Guvernul s-a angajat în faţa FMI ca, pînă la 31 decembrie 2011, să trimită firmelor implicate preavize de anulare a tuturor contractelor bilaterale ale Hidroelectrica pentru care tranzacţia nu a fost încheiată prin intermediul bursei de energie OPCOM. În luna decembrie, reprezentanţii Hidroelectrica susţineau că au transmis notificări privind intenţia de reziliere a contractelor aflate în derulare şi care nu au fost tranzacţionate pe OPCOM, arătînd că înţelegerile vor fi reziliate "la primul termen posibil". Printre companiile care au contracte directe de cumpărare a electricităţii de la Hidroelectrica se numără producătorul de aluminiu Alro Slatina, cel mai are consumator de energie din ţară, Energy Holding, Alpiq RomEnergie, Alpiq Romindustries (fosta Buzzman Industries). În ultimele zile ale anului trecut, surse din companie au declarat că Hidroelectrica a reziliat doar trei contracte directe de vînzare a energiei, cu SNLO, Salrom şi CLMB Patinoar Braşov, iar compania Luxten Lightning a renunţat la acord "din motive de imagine".

Tarom trebuie să restituie o navă Boeing 737-800

FMI a mai cerut Guvernului să restituie companiei Boeing ultimul avion tip 737-800, închiriat de Tarom în urmă cu patru ani, sau să reuşească să reducă rata de chirie la nivelul pieţei, procedură care să fie încheiată cel tîrziu pînă la sfîrşitul lunii martie a acestui an. FMI a mai solicitat ca Tarom să aplice un program de reducere a cheltuielilor prin revizuirea rutelor de călătorie, a flotei de aeronave şi a structurii de organizare, relevă scrisoarea de intenţie convenită în urma ultimei misiuni de evaluare, din ianuarie-februarie. Guvernul a primit în schimb acordul FMI pentru a prelungi din nou, cu două luni, termenul de vînzare pe Bursă a 20% din acţiunile deţinute de stat la operatorul aerian. în aceste condiţii, prospectul de vînzare va fi publicat pînă la sfîrşitul lunii mai, iar procedura va fi încheiată pînă la finele lunii iunie. Înţelegerea iniţială dintre Guvern şi FMI era ca pachetul de acţiuni să fie vîndut pînă la finele anului 2011, urmînd ca ulterior, atunci cînd condiţiile pieţei o vor permite, să fie cedat controlul companiei. în contextul întîrzierii procesului de selectare a intermediarului pentru listarea la Bursă, cele două părţi au convenit ca termenul de finalizare a procedurii să fie amînat pînă la sfîrşitul lunii aprilie a acestui an, termen din nou amînat acum, în urma ultimei misiuni de evaluare. La sfîrşitul anului 2008, Tarom a închiriat trei avioane Boeing 737-800 Next Generation, pe o perioadă de cinci ani. Prima aeronavă a fost recepţionată la 20 noiembrie 2008, a doua la începutul lunii decembrie 2008, iar a treia în februarie 2009.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.