Economic

Coloana de stiri economice: Noul premier promite majorări prudente de salarii şi pensii

Ziarul de Vrancea
9 feb 2012 962 vizualizări
Premierul desemnat, Mihai Răzvan Ungureanu, a cerut Parlamentului votul de învestitură pentru noul Guvern, atenţionînd însă că nu poate avansa promisiuni nerealiste şi că poate lua în calcul doar o majorare "prudentă" a salariilor din sectorul public şi pensiilor

, dacă situaţia economică va permite această creştere. El a arătat că se va concentra pe asigurarea stabilităţii economice şi respectarea angajamentelor asumate de Romania în faţa Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale. "Propun un mod de guvernare pragmatic, transparent, onest şi modern, în care fiecare cetăţean să se poată recunoaşte. Nu vin în vremuri grele să prezint promisiuni nerealiste, nu va începe de mîine o epocă de prosperitate, către ea avem un lung drum de parcurs", a spus Ungureanu. Premierul desemnat a susţinut că funcţiile ocupate pînă în prezent, de-a lungul carierei profesionale, l-au pregătit pentru a-şi asuma postul de şef al Guvernului şi a asigurat că "nu va pierde din vedere" dialogul cu opoziţia, Parlamentul, societatea civilă şi organizaţiile neguvernamentale în ceea ce priveşte deciziile cu impact asupra populaţiei şi va combate în continuare atît evaziunea fiscală, cît şi corupţia, proces de combatere a corupţiei în care DNA şi ANI vor continua să fie "pilonii principali". "Mă bazez pe buna credinţă a cetăţenilor acestei ţări, care nu au întors spatele, care nu au refuzat, care nu s-au văitat şi nu au fost descurajaţi", a spus Ungureanu. Menţinerea "de principiu" a obiectivului de adoptare a monedei euro la 1 ianuarie 2015, "adaptat la realităţile economico-financiare", reducerea în continuare a numărului de taxe parafiscale, adoptarea unei noi legi privind concurenţa neloială şi monopolul sînt alte măsuri avute în vedere de noul Guvern şi menţionate de premierul desemnat.

Ce motorizări va avea noul Ford B-Max

Noul model B-Max va fi echipat cu două versiuni de motorizări, unul pe benzină, de 1 litru, şi unul diesel, de 1,6 litri, iar cel mai redus consum mixt de combustibil va fi de 4 litri la suta de kilometri, a anunţat joi compania americană. Astfel, versiunea echipată cu motorul pe motorină, care dezvoltă 95 cai putere, va avea un consum mediu de 4 litri la suta de kilometri şi emisii de dioxid de carbon de 104 grame la kilometru. În ceea ce priveşte motorul pe benzină (cel mai mic şi eficient propulsor dezvoltat de Ford), care dezvoltă 120 cai putere, consumul de carburant va fi de 4,9 litri la suta de kilometri. Emisiile acestuia sînt de 114 grame pe kilometru. Reprezentanţii Ford afirmă că la aceste valori B-Max va fi cel mai economic model din clasa sa, cu 15% mai eficient faţă de principalii săi competitori - Opel Meriva şi Renault Grand Modus. B-Max include o serie de tehnologii care reduc consumul de combustibil şi emisiile de CO2, printre care sistemul Start/Stop, care opreşte automat motorul cînd autovehiculul este în staţionare şi sistemul de informare a şoferului Ford Eco Mode, care îi ajută pe şoferi să adopte un stil de condus mai economic. De asemenea, noul model este echipat cu Gear Shift Indicator, un sistem care indică cele mai eficiente puncte de schimbare a vitezelor şi Smart Regenerative Charging, care încarcă bateria în cele mai economice puncte de pe parcursul unei călătorii.  Monovolumul va fi produs exclusiv la uzina Ford de la Craiova şi va fi lansat în luna martie la Salonul Auto de la Geneva. Reprezentanţii Ford Romania au anunţat că în acest an vor fi produse 60.000 de unităţi, iar anul viitor peste 100.000.

Absorţie de numai 6,3% la fondurile europene

Ministrul desemnat al Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, ieri, la audierile din Parlament, că absorbţia efectivă a ajuns la 1,211 miliarde de euro, ceea ce reprezintă 6,3% din alocarea pentru obiectivul convergenţă. "În ceea ce priveşte problematica fondurilor structurale şi de coeziune, aş dori să prezint cifrele de azi: absorbţia efectivă a ajuns la 1,211 miliarde de euro, ceea ce reprezintă 6,3% din alocarea pentru obiectivul convergenţă", a spus Orban. El a spus că "din fondurile structurale şi de coeziune alocate pentru perioada 2007-2013, mai precis 19,21 miliarde de euro, pînă la sfîrşitul lunii ianuarie s-au contractat 67%, aproximativ 12,8 miliarde de euro". "Plăţile către beneficiari – acele plăţi interne efectuate – au totalizat 3,2 miliardede euro, ajungînd la 15,6% din alocarea pentru perioada 2007-2013", a mai spus el.

Daimler anunţă rezultate record

Profitul net al Daimler a crescut cu 29% anul trecut, de la 4,67 miliarde euro în 2010 la nivelul record de 6,03 miliarde euro, susţinut de cele mai mari vînzări din istoria grupului, iar angajaţii vor fi recompensaţi cu prime, care în Germnia se vor situa la 4.100 de euro. Veniturile Daimler au crescut cu 9%, şi au stabilit, de asemenea, un nou record la 106,5 miliarde de euro în 2011, a anunţat, joi, grupul auto german. "Grupul a avut anul trecut cele mai bune rezultate din istorie la număr de unităţi vîndute, venituri, profit net şi profit înainte de dobînzi şi taxe (EBIT). Toate diviziile noastre au contribuit la acest succes", a declarat Dieter Zetsche, preşedinte al consiliului de administraţie al Daimler AG şi şef al Mercedes-Benz Cars. Vînzările, incluzînd automobile, camioane şi autobuze, au urcat cu 11%, la 2,11 milioane de unităţi anul trecut. Evoluţia pozitivă a afacerilor Daimler a condus la o creştere a numărului de angajaţi la nivel global cu aproape 11.300 anul trecut, la circa 271.400. în Germania, Daimler are 167.700 de angajaţi.  În ultimul trimestru al anului trecut, profitul net al Daimler a urcat cu 57%, la 1,78 miliarde de euro, iar veniturile au avansat cu 10%, la 29 miliarde de euro.

Dobînzile la euro rămîn la nivelul minim

Banca Centrală Europeană (BCE) a menţinut dobînda de politică monetară la 1%, decizie anticipată de majoritatea analiştilor. "La şedinţa de astăzi, Consiliul Guvernator al BCE a decis ca dobînda principalelor operaţiuni de finanţare şi dobînzile facilităţilor marginale de creditare şi facilităţii de depozit să rămînă neschimbate la 1%, 1,75%, respectiv 0,25%", se spune într-un comunicat transmis joi de BCE. Majoritatea analiştilor contactaţi de Bloomberg au anticipat decizia. Investitorii aşteaptă indicii privind intenţia BCE de a ajuta Grecia să evite falimentul şi eventualul rol al instituţiei în sprijinirea statului elen.

Unul din zece greci nu are loc de muncă

Şomajul din Grecia a crescut la un nou nivel record, de 20,9%, în noiembrie, peste un milion de persoane, la o populaţie de 11 milioane, ca urmare a măsurilor de austeritate şi a recesiunii economice, a anunţat biroul de statistică de la Atena, potrivit AFP. Numărul şomerilor a ajuns la 1,02 milioane, cu 48,7% mai mult faţă de aceeaşi lună a anului trecut şi cu 14% mai mult comparativ cu octombrie. Explozia şomajului a început din 2010, odată cu prăbuşirea ţării pe pieţele financiare şi măsurile de austeritate impuse de finanţatorii internaţionali. "Rata şomajului s-a înrăutăţit mai rapid decît se anticipa, în timp ce numărul angajaţilor a continuat să scadă. Declinul persoanelor cu loc de muncă cu 9,4% în noiembrie, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, este şocant. Principalele motive sînt incertitudinea mai mare privind perspectivele economice, aşteptările pentru noi măsuri de austeritate şi o posibilă creştere a economiei gri", a declarat Nikos Magginas, de la National Bank of Greece. Producţia industrială din Grecia a scăzut cu 11,3% în decembrie, după 7,8% în noiembrie, în timp ce producţia industriei prelucrătoare a consemnat o contracţie de 15,5%, a anunţat, de asemenea, biroul de statistică.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.