Economic

Majorarea salariilor şi pensiilor depinde de profiturile companiilor

Ziarul de Vrancea
3 feb 2012 796 vizualizări
Declaraţia îi aparţine ministrului Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu:"În acest moment, nu avem pe agendă vreo reducere a TVA. Singurele lucruri discutate la nivel fiscal ar fi reducerea contribuţiilor de asigurări sociale”

Decizia de majorare a salariilor şi pensiilor va depinde nu doar de evoluţia veniturilor bugetare, ci şi de rezultatele financiare ale companiilor în primul trimestru, care indică în ce măsură creşterea economică din acest an va depăşi 2%, a declarat ieri ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu "În scrisorile cu FMI şi Comisia Europeană este trecută o frază: cînd situaţia economică va permite, luăm în calcul majorarea pensiilor şi a salariilor. Trebuie să aşteptăm finalul treimestrului întîi şi să vedem şi rezultatele financiare ale companiilor, în baza cărora se plătesc impozitele. Trebuie să ne asigurăm că aceste majorări mai pot fi plătite şi anul viitor. în acest an e nevoie de o creştere economică de cel puţin 2%", a afirmat Ialomiţianu, în pauza unui seminar pe teme fiscale. Ministrul Finanţelor a adăugat că nu se doreşte repetarea situaţiei din 2008, cînd o serie de majorări salariale şi de pensii au pus bugetul în imposibilitatea de a acoperi angajamentele faţă de populaţie. În ciuda informaţiilor că FMI ar fi redus estimarea de creştere economică la 1%, Ialomiţianu susţine că nu vor fi necesare măsuri suplimentare de reducere a cheltuielilor sau creştere a veniturilor, întrucît construcţia bugetară a fost construită asumînd o plafonare a exporturilor, bazîndu-se în principal pe investiţiile publice şi absorbţia fondurilor europene. Pe de altă parte, Ialomiţianu nu exclude o îngheţare a salariilor chiar în condiţiile unei evoluţii bune a veniturilor şi rezultatelor financiare ale companiilor, arătînd că decizia va fi luată de coaliţia de la guvernare, fiind încă valabilă alternativa de a se aplica o reducere a contribuţiilor de asigurări sociale, care să stimuleze crearea de noi locuri de muncă. Deşi nu a comentat în mod direct informaţia privind noua prognoză de creştere economică a FMI, Ialomiţainu a lăsat să se înţeleagă că cifrele vehiculate nu sînt cele convenite în urma discuţiilor. El a amintit că încasările bugetare au evoluat foarte bine în luna ianuarie, ca urmare a măsurilor de prevenire şi combatere a evaziunii fiscale.

Ialomiţianu: ANAF privea toţi contribuabilii ca evazionişti

Angajaţii ANAF şi chiar din MFP priveau toţi contribuabilii ca pe nişte evazionişti a mai spus ministru Finanţelor, iar schimbarea percepţiei se poate face doar prin parteneriat cu mediul de afaceri, cu întîlniri şi discuţii permanente cu firmele şi consultanţii fiscali. "Pînă acum, cei de ANAF porneau de la ideea că toţi contribuabilii fac fapte de evaziune fiscală. Cînd te întîlneşti cu reprezentanţii firmelor şi consultanţii fiscali ajungi la concluzia că mulţi dintre aceşti sînt contribuabili cinstiţi. în urma acestor discuţii se schimbă părerea despre contribuabili şi noi trerbuie să-i susţinem, pentru că ei sînt cei care alimentează bugetul. Ce putem face pentru ei? în primul rînd trebuie să reducem timpul de plată a impozitelor", a spus Ialomiţianu, după un seminar pe teme de fiscalitate organizat de Camera Consultanţilor Fiscali. Ministrul de resort le-a spus particvipanţilor la dezbatere că în MFP trebuie să aibă loc întîlniri tripartide permanente, cu reprezentanţii consultanţilor fiscali şi ai mediului de afaceri, pentru că "numai aşa cei din ANAF revin cu picioarele pe pămînt", iar angajaţii MFP "iau contact cu realităţile din piaţă". Ialomiţianu a arătat că ANAF lucrează la implementarea unui sistem prin care fiecare contribuabil va putea vadă online situaţia obligaţiilor fiscale şi a plăţilor efectuate.

 Reducerea TVA la alimente nu este luată în calcul

Pe de altă parte, Gheorghe Ialomiţianu a afirmat că  guvernul nu are în vedere vreo reducere a TVA, implicit nici la alimente, opţiunea în cazul unei oportunităţi de relaxare fiscală fiind reducerea contribuţiilor pentru asigurările sociale. "În acest moment, nu avem pe agendă vreo reducere a TVA. Singurele lucruri discutate la nivel fiscal ar fi reducerea contribuţiilor de asigurări sociale. Mă bucură că şi cei din opoziţie susţin reducerea CAS", a spus Ialomiţianu, întrebat dacă Executivul intenţionează să reducă TVA la alimente. Ministrul Finanţelor a argumentat că nu doreşte să se regăsească în situaţia omologului din Ungaria, care la cîteva luni după tăierea unor taxe directe a fost obligat să majoreze TVA la nivelul record din UE de 27%. Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat joi că TVA ar trebui redusă la 10% pentru produsele agroalimentare întrucît ar avea ca efect scăderea preţurilor alimentelor şi ar contribui la combaterea evaziunii.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.