Economic

Coloana de stiri economice:Contre între Boc şi ministrul Agriculturii pe tema reducerii TVA

Ziarul de Vrancea
2 feb 2012 1014 vizualizări
Valeriu Tabără a propus ieri ca TVA la produsele agro-alimentare să fie de 10% u în replică, premierul a spus că aşa ceva nu este acum în discuţie

Taxa pe valoarea adăugată ar trebui redusă de la 24% în prezent la 10% pentru produsele agro-alimentare, pentru că ar duce la scăderea preţurilor alimentelor şi la combaterea evaziunii, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără. "În etapa următoare ar trebui să discutăm foarte mult despre ce înseamnă TVA şi nivelul accizelor la produsele agro-alimentare. Ar trebui gîndit un TVA de sub 10%", a spus Tabără. El a adăugat că dacă TVA ar fi de 10% evaziunea fiscală ar primi "o lovitură puternică". "Un TVA care să meargă la 10% ar elimina evaziunea", a spus ministrul. El a fost întrebat şi dacă a discutat cu delegaţia FMI pe această temă. "Eu aş încerca să mă văd cu ei, dacă au timp. ştiu că nu de această dată nu au în plan întîlniri cu Ministerul Agriculturii", a răspuns Tabără. Intenţii privind reducerea TVA la alimente există de cîţiva ani, fiind elaborat la un moment dat şi un proiect de lege în acest sens. În martie 2011 premierul Emil Boc declara însă că proiectul privind reducerea TVA la produsele alimentare de bază nu are acoperire bugetară şi că toţi specialiştii consultaţi au spus că aplicarea acestuia nu duce la scăderea preţurilor la alimente. Ieri, premierul a declarat că reducerea taxei pe valoarea adăugată la 10% în cazul produselor agro-alimentare nu reprezintă pentru Guvern o temă de discuţie în acest moment. "Nu avem în discuţie acest lucru", a spus Boc, la solicitarea jurnaliştilor de a comenta propunerea privind reducerea TVA. Ministrul Agriculturii a mai spus că că gerul din ultima vreme ar putea afecta producţia agricolă din acest an. "Ştiu sigur că acea cantitate de apă necesară plantelor a fost satisfăcută de ploile şi ninsorile din acest an. Dar atunci cînd îngheţul se duce la sub -25 de grade Celsius ne punem probleme. Există emoţii pînă se duce gerul acesta", a spus Tabără. El a adăugat că la temperaturi de -25 de grade Celsius în zona marilor podgorii mugurii nu ar putea rezista.

Afacerile din comerţul cu amănuntul au scăzut cu 3,3%

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul, cu excepţia vînzărilor de autovehicule şi motociclete, a scăzut anul trecut, faţă de 2010, atît ca serie brută cît şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 2,5%, respectiv cu 3,3%. Evoluţia indicatorului serie brută a fost influenţată de reducerii vînzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (-6,2%) şi a comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-1,7%). Vînzările de produse nealimentare au crescut cu 0,2%. Ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate scăderea vînzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun a fost de 7,1%, iar cea a comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate de 1,8%. Vînzările de produse nealimentare au crescut cu 0,2%, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică. În decembrie, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, a crescut faţă de noiembrie pe ansamblu cu 10,3%, datorită creşterilor înregistrate la vînzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (plus 26,6%) şi la vînzările de produse nealimentare (plus 10,1%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 10,9%. Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în decembrie 2011, comparativ cu luna precedentă, a crescut pe ansamblu cu 0,3% datorită creşterii înregistrate la vînzările de produse nealimentare (plus 1,2%) şi la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule, în magazine specializate (plus 0,7%). Vînzările de produse alimentare, băuturi şi tutun au scăzut cu 0,7%. Faţă de decembrie 2010 cifra de afaceri pentru comerţul cu amănuntul, serie brută, a urcat cu 6%, datorată comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (plus 12%), vînzărilor de produse nealimentare (plus 8,1%) şi de produse alimentare, băuturi şi tutun (plus 0,7%).


Forbes dezumflă gogoaşa Facebook

Facebook nu poate valora 75 de miliarde de dolari, cu atît mai puţin 100 de miliarde de dolari, întrucît diferenţa dintre capitalizare şi veniturile anuale ar fi puternic disproporţionată faţă de alte mari companii din IT, precum Google sau Apple, potrivit Forbes. La o evaluare de 75-100 de miliarde de dolari, acţiunile Facebook ar putea fi cele mai bune candidate din acest an pentru speculaţii financiare prin vînzare în lipsă, scrie revista americană.  Într-o tranzacţie în lipsă ("short selling"), un trader vinde acţiuni luate cu împrumut sperînd că valoarea acestora se va diminua înainte să fie nevoit să cumpere pentru a le returna. Diferenţa de preţ reprezintă profitul sau pierderea acestuia. Facebook a avut venituri de 3,7 miliarde de dolari, iar o capitalizare de 75 de miliarde de dolari ar însemna că acţiunile se tranzacţionează la de 20 de ori veniturile. Companiile IT care înregistrează creştere puternică se tranzacţionează la cotaţii care dau, în medie, o capitalizare de 6,8 ori mai mare decît veniturile. Pentru a valora 75 de miliarde de dolari, Facebook ar trebui să fie evaluată la de trei ori mai mult faţă de alte companii IT cu dezvoltare puternică. Imposibil, scrie Forbes, întrucît este vorba de Apple, Google sau Amazon. Dacă ar fi evaluată ca un multiplu al veniturilor, la fel ca în cazul altor giganţi IT, Facebook ar avea o capitalizare de circa 26 miliarde de dolari şi nu de 75 de miliarde de dolari. În plus, Facebook a avut un profit înainte de dobînzi, taxe, depreciere şi amortizare (EBITDA) de 2,3 miliarde de dolari, iar la o capitalizare de 75 miliarde de dolari compania ar avea un preţ de 32 de ori EBITDA. În rîndul marilor companii IT cu dezvoltare rapidă, raportul în tranzacţii este de circa 18,6 ori EBITDA estimat pe acest an. Dacă acţiunile Facebook se vor vinde la de 18,6 ori EBITDA, precum în cazul celor mai importanţi competitori, compania ar fi evaluată la aproximativ 43 miliarde de dolari.

Vosganian: Deficitul bugetar va urca la 2,4%

Fostul ministru al Economiei Varujan Vosganian (PNL) a declarat, ieri, după întrevederea reprezentanţilor USL cu delegaţia FMI, BM şi CE, că deficitul bugetar va urca la 2,4% din PIB, ca urmare a revizuirii în sens negativ a creşterii economice. "În legătură cu deficitul, există încă o presiune. Revizuirea în sens negativ a creşterii economice face să existe încă o presiune de cel puţin un miliard de lei asupra deficitului. Cu alte cuvinte, Guvernul fie trebuie să taie un miliard de lei, fie trebuie să asume că deficitul bugetar, la noile nivele de creştere economică, va urca cu încă 0,3 %, ajungînd la 2,4%", a spus Vosganian. El a precizat că opoziţia a semnalat de la început că această construcţie a bugetului cu un deficit de 1,9% este nerealistă, el precizînd că, deja, primele semne se văd chiar mai devreme decît se anticipa. Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, ieri, că reprezentanţii FMI şi CE au confirmat faptul că deficitul bugetar pentru anul 2012 nu va fi cel anunţat, de 1,9% din PIB, acesta crescînd la 2,1%, respectiv cu 280 de milioane de euro care vor fi acordate PNDI al MDRT. Bugetul general consolidat pentru anul viitor a fost construit pe venituri totale de 195,3 miliarde lei şi cheltuieli totale de 206,5 miliarde lei, care conduc la un deficit nominal de 11,2 miliarde lei, reprezentînd 1,9% din PIB pe metodologia cash şi sub 3% pe standarde europene. "Am aflat cu foarte mare surprindere şi supărare faptul că îngrijorările noastre exprimate anterior se confirmă acum din partea abilitată a celor de la FMI şi CE: Deficitul anunţat pentru anul 2012 de 1,9% este un deficit fals. Deja ni s-a spus că la acest deficit de 1,9% se vor adaugă cel puţin 0,2%, deci ajungem la 2,1%. În termeni nominali înseamnă 280 de milioane de euro, bani pentru PNDI al MDRT condus de doamna Udrea", a spus Ponta, după întrevederea cu reprezentanţii delegaţiei FMI, BM şi CE.

BRD întrerupe temporar funcţionarea sistemului de carduri

BRD-Groupe Societe Generale va opri funcţionarea reţelei de ATM-uri şi POS-uri a băncii, pentru lucrări de mentenanţă la sistemul informatic de carduri, de duminică, la ora 22:00, pînă luni la ora 10:00. "În acest interval orar, cardurile bancare emise de BRD - Groupe Société Générale nu vor putea fi utilizate pentru plăţi la comercianţi şi retrageri de numerar, în Romania sau în străinătate", se arată într-un comunicat al BRD. Banca face parte din grupul bancar francez Societe Generale şi are 2,2 milioane de carduri valide, operînd o reţea de peste 1.500 de ATM-uri şi 24.000 POS-uri.


DeLonghi va primi ajutor de stat pentru investiţia de la Cluj

Guvernul va sprijini investiţia din Cluj a producătorului italian de electrocasnice DeLonghi, prin acordarea unui ajutor de stat, a anunţat Executivul, la finalul unei discuţii între premierul Emil Boc şi conducerea companiei. Un anunţ similar a fost prezentat şi pentru investiţia în Cluj a grupului Bosch. Producătorul italian de electrocasnice De’Longhi va cumpăra fabrica Nokia de la Cluj, cele două companii anunţînd săptămîna trecută semnarea unui acord în acest sens. "Am finalizat discuţia în trei, între Nokia, De Longhi şi CJ Cluj, şi s-a încheiat acordul de preluare a halelor Nokia de la Jucu de către De Longhi. La Jucu va fi a cincea fabrică de electrocasnice De Longhi din lume, investiţia fiind de pînă la 30 de milioane de euro. Compania italiană va angaja între 600 şi 1.000 de angajaţi, e important pentru disponibilizaţii de la Nokia să lucreze aici. în urma discuţiilor cu cei de la De Longhi, ei au acceptat, în principiu, ideea de a subcontracta componente de la producători romani pentru producţia lor de electrocasnice. Producţia ar putea începe în acest an", a afirmat săptămîna trecută, într-o conferinţă de presă, preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe.

Bulgaria caută soluţii pentru a atrage turiştii romani

Companiile de turism din Bulgaria vor să găsească la un forum organizat de autorităţile de la Sofia şi două asociaţii din domeniu soluţii pentru atragerea turiştilor din Romania, în contextul declinului alarmant al vizitatorilor romani raportat de hotelurile de pe coasta bulgărească al Mării Negre. Forumul, la care participă şi mai multe companii din Romania, se desfăşoară joi şi vineri în oraşul Veliko Tarnovo şi este organizat de Ministerul Economiei, Energiei şi Turismului, Uniunea pentru Turism SPA şi Asociaţia Proprietarilor Bulgari de Hoteluri şi Restaurante, potrivit postului TV local bTV, citat de Novinite. Companiile din Romania participă pentru detalii despre prezentarea Bulgariei ca destinaţie turistică pentru întreg anul. Organizatorii au declarat că obiectivul este promovarea Bulgariei pe piaţa din Romania, una dintre priorităţile sectorului de turism. Proprietarii de hoteluri au raportat scădere alarmantă a numărului de turişti romani din regiunea de nord a coastei bulgăreşti a Mării Negre, principala destinaţie a vizitatorilor romani în Bulgaria.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.