Economic

Coloana de stiri economice: Consumul de gaze este la un record istoric

Ziarul de Vrancea
31 ian 2012 1477 vizualizări
Consumul de gaze naturale în Romania a atins un record istoric, situaţie care a dus la majorarea importurilor de gaze, dar deocamdată nu se impune declanşarea situaţiei de urgenţă, a declarat, ieri, secretarul de stat în Ministerul Economiei Claudiu Stafie, într-o conferinţă de presă.

"Pentru Bucureşti, la fel ca pentru întreg sistemul naţional, este un consum istoric de gaze. Orice am face, nu putem extrage mai mult din depozite, iar tot consumul suplimentar de gaze din aceste zile a fost asigurat din importuri. Nu este cazul pentru declanşarea situaţiei de urgenţă. în următoarele zile vom vedea", a afirmat Stafie. Potrivit secretarului de stat, consumul de gaze a crescut cu 20% în ultimele zile, de la o valoare medie de 57 milioane metri cubi de gaz pe zi la 70 milioane metri cubi pe zi marţi. Stafie a adăugat că importurile de gaz au crescut de la zi la zi, ajungînd marţi la 17,5 milioane metri cubi, iar pentru miercuri este estimată o valoare de 20 milioane metri cubi de gaz importat. "În această perioadă sînt suficiente gaze, atît pentru populaţie, cît şi pentru industrie. Consumul unor companii a fost limitat în limita prevederilor contractuale, dar toată lumea are gaze", a precizat Stafie. El a afirmat că au fost unele întreruperi accidentale în alimentarea cu gaze la unii consumatori, dar autorităţile fac tot posibilul să ţină situaţia sub control. Meteorologii au emis luni o avertizare cod portocaliu de ger, valabilă pînă vineri, pentru Moldova, Muntenia, Oltenia, Transilvania, Maramureş şi Dobrogea, unde temperaturile minime vor fi, în general, între - 27 şi - 17 grade. Romgaz şi OMV Petrom, cei mai mari producători de gaze din ţară, au anunţat că au suplimentat importurile de gaze, pentru a acoperi cererea în creştere determinată de temperaturile scăzute. Distribuitorul de gaze GDF SUEZ Energy Romania, din grupul franco-belgian GDF SUEZ, a comunicat marţi că în ultimele zile consumul zilnic al celor 1,3 milioane de clienţi ai companiei a crescut cu aproximativ 30%, de la 17 milioane metri cubi la 22 milioane metri cubi de gaze. Importurile de gaze destinate clienţilor companiei au urcat în perioada 23-31 ianuarie de la 3 milioane metri cubi la 11 milioane metri cubi pe zi. GDF SUEZ Energy Romania arată că a depăşit obligaţiile de înmagazinare a gazelor naturale pentru iarna 2011-2012, de la nivelul stabilit de 8,46 TWh la 8,93 TWh. Totodată, presiunea gazelor din conducte, în special a celor din Bucureşti, a scăzut semnificativ marţi, începînd cu orele 15.00, dar compania a luat toate măsurile pentru alimentarea la parametri normali a consumatorilor din Capitală.


Magazinele House of Art şi Levis, în insolvenţă

Tribunalul Bucureşti a numit Casa de Insolvenţă Transilvania administrator judiciar pentru companiile Staff Collection şi Corssa, care operează în Romania reţelele de magazine House of Art, Fox, Levis şi Eponge. "Instanţa Tribunalului Bucureşti a admis cererile Staff Collection şi Corssa de deschidere a procedurilor de insolvenţă pentru propriile societăţi. (...) Casa de Insolvenţă Transilvania va analiza în perioada următoare activitatea Staff Collection şi Corssa şi va lucra alături de conducerea companiilor pentru a contura cel mai bun plan de reorganizare. Obiectivul procesului de reorganizare este continuarea activităţii comerciale a Staff Collection şi Corssa pe piaţa romanească într-un mod solid şi sustenabil", se arată într-un comunicat al administratorului judiciar. Reprezentanţii casei de insolvenţă menţionează că insolvenţa unei firme nu înseamnă neapărat eşecul afacerii, fiind posibilă relansarea acesteia cu condiţia unui plan de reorganizare adecvat şi începerea procedurilor la momentul potrivit.

Exxon a avut profit cît un sfert de 25% din PIB-ul ţării

Profitul net al Exxon Mobil, a crescut cu 35% anul trecut, de la 30,5 miliarde de dolari în 2010 la 41 miliarde de dolari, susţinut de creşterea preţurilor la petrol, îmbunătăţirea marjelor din rafinare şi venituri din vînzarea de active, a anunţat, ieri, grupul petrolier american. În comparaţie PIB-ul Romaniei este de 160 miliarde dolari. Veniturile totale au urcat cu 27%, de la 383,2 miliarde de dolari la 486,43 miliarde de dolari, se arată în raportul financiar al Exxon. În trimestrul al patrulea al anului trecut, profitul a crescut la 9,4 miliarde de dolari, de la 9,25 miliarde de dolari în aceeaşi perioadă a anului precedent. Cîştigul pe acţiune a fost de 1,97 dolari, sub aşteptările analiştilor de 1,98 dolari, potrivit Bloomberg. În ultimul trimestru al anului precedent, cotaţia în contractele futures a ţiţeiului Brent, de referinţă pentru două treimi din petrolul tranzacţionat la nivel global, s-a situat în medie la 109 dolari, comparativ cu 87,45 dolari în aceeaşi perioadă a anului trecut. Avansul de 25% al preţurilor la petrol a fost suficient pentru a compensa declinul preţului gazelor naturale pe piaţa americană.  Veniturile au avansat în trimestrul al patrulea cu 15%, de la 105,2 miliarde de dolari la 121,6 miliarde de dolari.

Boc se laudă că va reduce CAS pentru angajatori

Reducerea contribuţiilor sociale pentru angajatori va fi principala măsură adoptată de Guvern atunci cînd datele economice vor permite o astfel de relaxare fiscală, în prezent neputînd fi însă avansat un termen pentru aplicarea acestei diminuări, a declarat, premierul Emil Boc. "Azi nu putem promite, dar reducerea CAS este prima măsură avută în vedere dacă economia va avea un curs ascendent, atunci cînd datele economice vor permite", a spus Boc, la postul public de televiziune. El a arătat totodată că în prezent nu poate promite eventuale recuperări de salarii în sectorul public şi indexări de pensii, aceste măsuri depinzînd de rezultatele economice ale primului trimestru. Premierul a declarat anterior că Guvernul va lua în calcul o uşoară recuperare salarială în sectorul public şi indexare a pensiilor, dar numai condiţionat de stabilitate şi creştere economică, fără să se angajeze în măsuri populiste care pot destabiliza ţara. Şeful Guvernului a fost mandatat, luni, de conducerea coaliţiei, să negocieze cu FMI creşterea pensiilor şi salariilor, din luna aprilie, a anunţat prim-vicepreşedintele PDL Sorin Frunzăverde. Un anunţ similar a fost însă prezentat şi în luna noiembrie 2011, cînd liderii coaliţiei de guvernare au convenit că salariile bugetarilor şi pensiile ar putea fi majorate în primul semestru al anului 2012, după vizita din aprilie a FMI, dacă nu vor exista "derapaje mari" în Europa şi în Romania în privinţa creşterii economice.

UE a încheiat 2011 cu aproape 24 de milioane de şomeri

Numărul şomerilor din UE a crescut anul trecut la 23,816 milioane, cu 923.000 mai mulţi decît în decembrie 2010, iar rata şomajului a urcat la 9,9%, potrivit datelor prezentate marţi de Eurostat. Faţă de luna noiembrie, numărul şomerilor a urcat cu 24.000 în UE, respectiv cu 20.000 în zona euro. Rata şomajului din UE era de 9,9% în decembrie, în timp ce în zona euro a urcat la 10,4%. Numărul şomerilor din zona euro a crescut anul trecut cu 751.000, la 16,469 milioane. Şomajul a crescut în 2011 în 12 state membre, a scăzut în 14 ţări şi a stagnat în Irlanda, notează Eurostat. Dintre statele membre, cea mai scăzută rată a şomajului a fost înregistrată în decembrie în Austria (4,1%), iar cea mai ridicată în Spania (22,9%). Romania se plasează în jumătatea inferioară a topului, cu un şomaj de circa 7%.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.