Economic

Romania a atras 1,5 miliarde dolari din vînzarea de obligaţiuni în SUA

Ziarul de Vrancea
31 ian 2012 1117 vizualizări
Romania a atras 1,5 miliarde dolari din vînzarea de obligaţiuni pe 10 ani la un randament de 6,875% pe piaţa din SUA, a declarat secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Bogdan Drăgoi

Titlurile au fost vîndute cu un cupon de 6,75%, iar cu discountul acordat randamentul total ajunge la 6,875%. Cererea pentru obligaţiun a totalizat aproape 7 miliarde de dolari, fiind cea mai mare sumă subscrisă pe piaţa de dolari pentru o ţară din Europa Centrala şi de Est. După o absenţă de 16 ani de pe piaţa americană, Romania a avut nevoie de două road-show-uri pentru a convinge investitorii în dolari că a adoptat măsurile de ajustare pe care restul ţărilor abia acum le discută, ceea ce s-a tradus într-un intres foarte mare pentru titlurile romaneşti. În luna ianuarie, Finanţele au atras 9,93 miliarde lei de pe piaţa inetrnă, iar cumulat cu împrumutul de pe piaţa americană, de 1,5 miliard de dolari (4,9 miliarde de lei), Trezoreria şi-a acoperit deficitul nominal estimat pentru acest an, de 11,2 miliarde lei. Aranjorii principali ai emisiunii au fost Citi, Deutsche Bank şi HSBC. Romania are rating "Baa3" din partea Moody's şi "BBB-" de la Fitch, ambele în categoria recomandată pentru investiţii. Doar Standard & Poor's atribuie Romaniei calificativ "BBA", din categoria nerecomandată investitorilor. Tensiunile de pe pieţele financiare internaţionale s-au redus în ultima perioadă, iar costurile de împrumut au coborît pentru mai multe state europene, susţinut de măsurile fără precedent luate de Banca Centrală Europeană (BCE) pentru asigurarea de lichidităţi în sistemul financiar. BCE a împrumutat în decembrie aproape 500 miliarde de dolari băncilor comerciale pe perioadă de trei ani şi a anunţat o licitaţie similară, cu lichidităţi nelimitate şi pentru februarie. Drăgoi a declarat, la mijlocul lunii ianuarie, că Romania se va finanţa la extern de pe piaţa americană, întrucît băncile europene, principalii cumpărători de obligaţiuni în euro, se confruntă cu presiuni legate de noile cerinţe de capital. În noiembrie anul trecut, autorităţile romane au organizat un roadshow în SUA, primul astfel de turneu de prezentare din ultimii 16 ani, care nu s-a finalizat însă cu lansarea unei emisiuni, deşi intenţia părţii romane era să facă o primă licitaţie chiar în 2011. Potrivit strategiei MFP, în 2012 vor fi atrase împrumuturi de pe pieţele externe de aproximativ 2,5 miliarde de euro.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.