Economic

Gerul ne costă: Gigacaloria urcă la 285 lei de miercuri!

Iulia Crețu
30 ian 2012 6281 vizualizări
Primarul îşi explică majorarea prin faptul că altfel ar da 60% din taxe şi impozite pentru asigurarea subvenţiei pentru populaţie

Prima şedinţă ordinară a acestui an îi va ţine destul de mult cu mîinile pe sus pe cei 21 de consilieri locali municipali. Asta pentru că ordinea de zi a întîlnirii de azi, de la ora 16.00, este extrem de stufoasă, avînd la mapă nu mai puţin de 48 de puncte, din care 44 sînt proiecte de hotărîre care necesită dezbateri şi votul aleşilor. Printre cele mai importante puncte este cel prin care se va stabili preţul local pentru agentul termic. În acest moment factura ENET se calculează pentru o gigacalorie de 203 lei, preţ stabilit în urma intervenţiei în instanţă a Prefecturii Vrancea. Majoritatea USL din CL va încerca majorarea lui undeva aproape de 300 lei, asta după ce la finele lui 2011 şi grupul PDL a propus o majorare graduală a tarifului pentru căldură, ce-i drept la o valoare mai mică decît cea vehiculată de consilierii USL. Gigacaloria ar putea fi votată la 285 lei. “Aprobarea preţului local de facturare a energiei termice furnizată populaţiei prin sistem centralizat, în municipiul Focşani, la 285 lei/gcal, inclusiv TVA; prevederile prezentei hotărîri se aplică începînd cu data de 1.02.2012; cu data prezentei se abrogă prevederile HCL nr. 152/31.05.2011 şi nr. 286/04.10.2011”, se arată în proiectul de hotărîre. Primarul îşi motivează majorarea de tarif prin faptul că diferenţa între preţul de producţie a gigacaloriei, aproape 400 lei, şi tariful actual, 203 lei, ar însemna suportul municipalităţii, subvenţii care s-ar ridica la 60% din încasările din taxe şi impozite pe acest an. De precizat că la comisia de specialitate, membrii PSD şi PNL au fost pentru majorare, în timp ce aleşii PDL s-au abţinut. Cel mai probabil, votul lor se va menţine şi în plen. În medie, un apartament de două camere din Focşani consumă, într-o lună geroasă, aşa cum este finalului lui ianuarie, cam o gigacalorie jumătate. (Iulia CREŢU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
dalida, acum 4461 zile, 5 ore, 52 minute, 49 secunde
Dar macar mai dau ajutorul de incalzire de la primarie? Sper ca da, pentru ca 450/500 RON pe luna, numai la ENET, face cam mult pentru salariile de rahat din Romania..
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.