Economic

Coloana de stiri economice: Ţiriac: Evoluţia leului în raport cu euro este "un miracol"

Ziarul de Vrancea
29 ian 2012 1227 vizualizări
Evoluţia monedei naţionale în raport cu euro este "un miracol", a declarat omul de afaceri Ion Ţiriac, adăugînd că nu înţelege motivele pentru care Romania are "un leu atît de puternic".

Pentru mine cursul este o treabă vitală, pentru că în special la negoţul cu maşini plătim în euro. Mi se schimbă cursul cu 1%, 2%, mi se schimbă toată instalaţia pe care o am cu 10%. Cursul deocamdată pentru mine este un miracol. Îl felicit pe domnul guvernator sau pe cine îl manipulează, dacă îl manipulează, sau dacă nu-l manipulează îl influenţează, pentru că eu nu-mi dau seama cum avem un leu atît de puternic prin faptul că nu sîntem mari producători de export, nu sîntem mari consumatori nici înăuntru, şi atunci leul se ţine încă în nişte limite foarte acceptabile. Dacă cursul o să rămînă în acest fel cu toată inflaţia pe care o să o avem ar fi grozav", a declarat omul de afaceri la emisiunea "După 20 de ani". Întrebat despre evoluţia economiei în acest an, Ţiriac a afirmat că va fi mulţumit dacă va încheia 2012 la fel ca cel anterior. "Dacă anul ăsta eu o să scap ca anul trecut, trebuie să fiu mulţumit. Iar dacă undeva pe la sfîrşitul anului văd că semnele se duc în sus, atunci înseamnă că avem o mare posibilitate să ieşim afară (din criză, n.r.)", a spus el. Fostul tenisman, unul dintre cei mai bogaţi romani, controlează grupul ţiriac Holdings, cu activităţi în principal pe segmentele auto, imobiliare, servicii financiare, leasing şi transport aerian.

Modelul Ceauşescu de plată a datoriilor nu poate fi aplicat în occident

Mai multe ţări din Vestul Europei vor fi nevoite să-şi restructureze datoriile, întrucît plata indiferent de măsurile de austeritate adoptate, precum în cazul lui Ceauşescu în Romania, nu este sustenabilă într-o democraţie, a declarat Kenneth Rogoff, profesor de economie la Universitatea Harvard. Presiunile care vor forţa restructurarea datoriilor nu sînt economice pe cît sînt politice, a spus Rogoff, într-un interviu pentru Wall Street Journal, acordat la Forumul Economic Mondial de la Davos, citînd exemple din istorie care formează o parte a datelor acumulate împreună cu coautoarea Carmen Reinhart pentru cartea "De data asta este diferit/This time is different". "Nu poţi cere ţărilor de la periferie să strîngă cureaua şi să plătească, deoarece li se cere să facă politic lucruri care nu au mai fost făcute niciodată. Am analizat cazul Romaniei, unde Nicolae Ceauşescu a devenit obsedat de plata datoriei. Au reuşit, dar nimeni nu avea căldură iarna. Oamenii erau nemulţumiţi. Pur şi simplu nu este sustenabil într-o democraţie", a spus el. O restructurare a datoriilor Portugaliei va urma inevitabil celei din cazul Greciei, şi există o probabilitate ridicată ca Irlanda şi Spania să fie nevoite să proocedeze la fel, a afirmat economistul. Rogoff, care a cercetat extensiv istoria crizelor financiare şi falimentelor, consideră că asigurările liderilor europeni că nu va exista o altă restructurare de datorie după cea a Greciei sînt la fel de false precum declaraţiile anterioare ale acestora că datoria Greciei poate fi susţinută.  Actuala îmbunătăţire a situaţiei ţărilor de la periferia zonei euro pe pieţele financiare este "o iluzie", a spus Rogoff. Banca Centrală Europeană "le finanţează. De aceea au scăzut randamentele". "Este clar că va fi nevoie de restructurări pentru Grecia şi Portugalia, probabil şi pentru Irlanda, unde ar fi suficientă ştergerea datoriilor (acumulate de stat, n.r.) pentru sectorul bancar, şi Spania, adcă este inclusă datoria sectorului privat, a marilor bănci. Italia este un caz la limită, unde ar putea fi o problemă de lichiditate", a spus el.

Unele documentaţii de urbanism, avizate în baza legislaţiei vechi

Ministerul Dezvoltării solicită prelungirea cu trei luni, pînă la 1 mai, a termenului în care pot fi avizate şi aprobate unele documentaţii de urbanism în baza prevederilor legale valabile înainte de intrarea în vigoare a unei OUG din 2011, care limitează drastic practicile urbanismului derogatoriu. "Avizarea şi aprobarea documentaţiilor de urbanism elaborate în baza unui certificat de urbanism sau a unui aviz de oportunitate emis înainte de 1 februarie 2011 se vor face în condiţiile prevederilor legale aplicabile înainte de intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, dar nu mai tîrziu de 1 mai 2012", se arată într-un proiect de ordonanţă de urgenţă elaborat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) pentru modificarea OUG 7/2011, care stabileşte termenul limită la 1 februarie. Prin OUG 7/2011 pentru modificarea şi completarea Legii 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul s-au reglementat o serie de măsuri vizînd, printre altele, clarificarea responsabilităţilor şi atribuţiilor administraţiei publice de specialitate, descurajarea şi eliminarea practicilor de modificare a reglementărilor urbanistice existente pentru intrarea în legalitate a unor construcţii ilegale, executate fără autorizaţie de construire sau fără respectarea prevederilor acesteia. Totodată, ordonanţa stabileşte elaborarea de strategii de dezvoltare teritorială zonală periurbană/metropolitană, pentru dezvoltarea durabilă şi echilibrată a localităţilor, precum şi limitarea extinderii excesive şi nejustificate a intravilanului pe terenuri cu valoare ecologică, peisageră sau agricolă.

Două ţări sînt la un pas să părăsească zona euro

Grecia va ieşi probabil din zona euro în următoarele 12 luni şi ar putea fi urmată în curînd de Portugalia, a declarat, la Forumul Economic de la Davos, Nouriel Roubini, economistul de la Universitatea New York care a prezis criza financiară. "Zona euro se află într-un accident de tren ce se desfăşoară cu încetinitorul. Nu numai Grecia, ci şi alte ţări sînt insolvente", a spus Roubini în timpul unor dezbateri organizate la Davos, potrivit Bloomberg. Roubini a declarat că vede o recesiune severă în Europa şi o probabilitate de 50% "ca uniunea monetară să se destrame în următorii 3-5 ani". "Nu toţi membrii pot să rămînă. Grecia şi Portugalia ar putea ieşi din zona euro - Grecia în următoarele 12 luni. în cazul Portugaliei ar putea dura mai mult", a adăugat el. Deţinătorii privaţi de obligaţiuni elene au acceptat în urmă cu trei luni reducerea cu 50% a valorii nominale a unor obligaţiuni elene în valoare de 200 de miliarde de euro, prin preschimbarea voluntară pentru noi obligaţiuni cu maturitate mai lungă.

Germania vrea controlul bugetului Greciei

Germania vrea ca Grecia să cedeze controlul asupra deciziilor privind taxele şi cheltuielile unui "comisar pentru buget", iar aceasta să fie o condiţie pentru al doilea pachet de ajutor financiar, de 130 miliarde de euro, potrivit unei copii a propunerii, obţinută de Fianancial Times. Introducerea unei astfel de măsuri ar reprezenta o extindere fără precedent a controlului UE asupra statelor membre. Noul comisar ar avea puterea de a bloca prin "veto" decizii luate de guvernul elen, dacă acestea nu sînt conforme cu ţintele stabilite de creditorii internaţionali. Noul administrator, numit de alţi miniştri de Finanţe din zona euro, va avea responsabilitatea de a supraveghea "toate marile sectoare de cheltuieli" ale guvernului de la Atena. "Consolidarea bugetară trebuie pusă sub un control strict. Avînd în vedere rezultatele dezamăgitoare de pînă acum în respectarea obiectivelor, Grecia trebuie să accepte transferul suveranităţii bugetare la nivel european pentru o anumită perioadă de timp", se arată în document. Atena ar fi, de asemenea, forţată să adopte o lege care să angajeze permanent veniturile statului pentru serviciul datoriei "înainte de orice altceva". Planul german a circulat vineri după-amiază în rîndul oficialilor din ministerele de Finanţe ale statelor zonei euro membre ale “grupului de lucru” şi subliniază nivelul neîncrederii dintre Grecia şi partenerii săi din UE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.