Economic

Coloana de stiri economice: Ce prevede proiectul de suspendare a taxei auto

Ziarul de Vrancea
27 ian 2012 1410 vizualizări
Persoanele care au cumpărat maşini vechi începînd cu 13 ianuarie 2012 şi au plătit taxa de primă vînzare vor primi banii înapoi,

Guvernul urmînd să suspende taxa pentru a "reevalua" impactul social al acesteia şi generînd astfel o pierdere de peste 570 milioane lei care va afecta proiectele de mediu. Conform legii, începînd cu acest an, pentru autovehiculele înmatriculate înainte de anul 2007 taxa de poluare trebuie achitată de către cumpărător la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor. Noul sistem este aplicat începînd cu 13 ianuarie. Ordonanţa de urgenţă privind suspendarea taxei auto de primă vînzare va fi aprobată de Guvern într-o şedinţă programată pentru începutul săptămînii viitoare. Pe fondul protestelor organizate în ultimele zile în Bucureşti şi alte oraşe ale ţării, în care una dintre revendicările formulate vizează eliminarea taxei auto, coaliţia guvernamentală a decis să suspende pînă la 1 ianuarie 2013 taxa de primă vînzare, cu explicaţia că proprietarii de maşini vechi trebuie să beneficieze de timp suplimentar pentru a vinde autovehiculele. Pentru persoanele care au achitat deja această taxă, contravaloarea va fi restituită doar pe baza unei cereri adresate administraţiei fiscale, conform proiectului de ordonanţă de urgenţă pregătit de Guvern pentru suspendarea taxei de primă vînzare. Suspendarea este argumentată în document atît prin dificultăţile de ordin tehnic legate de documentele care trebuie obţinute la prima transcriere a dreptului de proprietate asupra maşinii vechi, cît şi prin necesitatea "reevaluării" impactului pe care taxa le are în plan economic şi social. Prin suspendarea taxei auto de primă vînzare, bugetul Fondului pentru mediu va fi privat de veniturile care ar fi fost obţinute prin impunerea la plată a tuturor autovehiculelor înmatriculate rulate, pentru care este transcris dreptul de proprietate. "Suma estimată a fi pierdută pe perioada amînării este de 336 milioane lei, impactul fiind cu atît mai mare cu cît, prin reducerea valorii taxei cu pînă la 25%, se înregistrează o diminuare suplimentară a veniturilor la bugetul Fondului pentru mediu cu o sumă estimată de 240 milioane lei. Aplicarea ordonanţei va spori diminuarea bugetului Fondului pentru Mediu, fapt ce va avea repercusiuni asupra proiectelor prioritare de mediu în derulare sau ce ar fi putut fi finanţate de către Administraţia Fondului pentru Mediu", se atenţionează în actul normativ. Conform legii, fondurile obţinute din taxa auto ar trebui cheltuite pentru amenajarea de noi parcuri, casarea maşinilor uzate, împădurirea terenurilor agricole degradate, producerea energiei din surse regenerabile, piste pentru biciclişti.

Romania negociază un împrumut de un miliard de euro

Romania negociază cu Banca Mondială (BM) o linie de credit de un miliard de euro pentru a susţine bugetul ţării, a declarat Francois Rantrua, country manager pentru Romania al BM. Guvernul negociază cu banca un acord preventiv de împrumut, care îi va permite să decidă mai tîrziu dacă va accesa sau nu fonduri, a spus Rantrua, într-un interviu pentru Bloomberg.  Banca Mondială se va alătura FMI şi UE într-un acord financiar preventiv cu Romania, semnat în martie, după aprobarea liniei de credit. FMI şi UE pun la dispoziţia Guvernului fonduri de 5 miliarde de euro, pentru a fi accesate în cazul unor turbulenţe pe pieţele financiare. Romania nu a tras încă fonduri din acordul cu FMI şi UE. "Romania va trebui să îndeplinească anumite măsuri, aflate în prezent în discuţie. Durata liniei de credit poate fi de pînă la trei ani", a spus Rantrua. Şeful misiunii FMI în Romania, Jeffrey Franks, a declarat în decembrie că autorităţile romane vor încheia în primăvara anului acesta un nou acord cu Banca Mondială, de tip preventiv, similar celui cu FMI, prin care Romania va putea trage bani de la instituţia internaţională dacă va fi necesar. O misiune a FMI condusă de Franks se află la Bucureşti, începînd de miercuri şi pînă pe 6 februarie, pentru a patra evaluare a acordului cu Romania. Romania a prelungit acordul cu FMI din 2009-2011 printr-un acord de tip preventiv în valoare de circa 3,5 miliarde de euro. Acordul cu FMI este însoţit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde euro de la Uniunea Europeană şi de un împrumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondială, bani care nu au mai fost viraţi în acordul anterior. BM a aprobat în decembrie acordarea tranşei de 400 de milioane de euro.

Schimbări importante la vîrful BCR

BCR a anunţat numirea lui Tomas Spurny, pînă în prezent director general la CIB Bank Ungaria, în funcţia de preşedinte executiv, în locul lui Dominic Bruynseels. Consiliul de Supraveghere al Băncii Comerciale Romane (BCR) a decis, ieri, extinderea Comitetului Executiv al băncii, la de cinci membri în prezent la şapte, prin includerea poziţiei de vicepreşedinte executiv operaţiuni (Chief Operating Officer) şi a poziţiei de vicepreşedinte executiv Trezorerie, Pieţe de Capital şi Group Large Corporates, funcţie de sine stătătoare nou înfiinţată, se arată într-un comunicat al băncii deţinute de grupul austriac Erste. Consiliul de Supraveghere l-a numit pe Tomas Spurny, 46 de ani, în poziţia de preşedinte executiv, acesta urmînd să preia mandatul de conducere la 1 aprilie, de la Dominic Bruynseels, aflat la expirarea mandatului. Spurny a ocupat ultimii zece ani funcţia de director general la mai multe instituţii financiare şi bancare importante din Slovacia, Cehia şi Ungaria. În ultima perioadă el a fost directorul general al CIB Bank Ungaria, membră a grupului financiar italian Intesa Sanpaolo. Înainte de a activa în domeniul bancar, Spurny a lucrat cîţiva ani la firma de consultanţă pentru management McKinsey and Company, oferind consiliere instituţiilor financiare pe diverse pieţe din Europa Centrala şi de Est (ECE). Funcţia de vicepreşedinte executiv financiar (CFO) va fi preluată de Bernd Mittermair (43 de ani), actualul şef al departamentului Managementul Performantei Grupului din Erste Group Bank AG. Sergiu Manea (39 de ani) este numit în funcţia nou-creată de Vicepreşedinte Trezorerie, Pieţe de Capital si Group Large Corporates. Născut în Romania, acesta va prelua o parte din atribuţiile actuale ale liniei de afaceri condusă de Wolfgang Schoiswohl. Martin Skopek, în prezent membru al conducerii Erste Group responsabil cu activitatea de retail, va prelua funcţia de Vicepreşedinte executiv Retail şi Private Banking începînd cu data de 1 aprilie. Martin Skopek a mai activat in aceasta funcţie între anii 2006 şi 2010. Martin Skopek va continua să coordoneze activităţile de retail la nivelul Erste Group şi va rămîne preşedinte al Consiliului de Retail al grupului. Christian Bruckner, Chief Operating Officer în BCR din anul 2010 - şi consilier al Comitetului Executiv pînă în prezent - va deveni membru al Comitetului Executiv şi Vicepreşedinte executiv Operaţiuni (COO). Toate numirile trebuie să fie aprobate de Banca Naţională a Romaniei. Ceilalţi membri ai Comitetului Executiv aînt Frank-Michael Beitz, Vicepreşedinte executiv Risc (Chief Risk Officer) şi Wolfgang Schoiswohl, Vicepreşedinte executiv Corporate Banking.

Semne proaste pentru constructori

Numărul autorizaţiilor de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale a scăzut anul trecut, faţă de 2010, cu 6,6%, la 39.424, a anunţat, vineri, Institutul Naţional de Statistică (INS). "Scăderi s-au înregistrat în următoarele regiunile de dezvoltare: Nord-Est (-1.235 autorizaţii), Sud-Muntenia (-980), Centru (-572), Sud-Vest Oltenia (-353) şi Vest (-150). Creşteri au fost în regiunile de dezvoltare Nord-Vest (plus 234 autorizaţii), Bucureşti-Ilfov (plus 190) şi Sud-Est (plus 101)", se arată într-un comunicat al INS. În luna decembrie 2011 au fost eliberate 2.730 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în scădere cu 1% faţă de luna noiembrie 2011 şi cu 6,9% faţă de ultima lună a anului 2010. Din cele 2.730 autorizaţii 68,6% au fost pentru zona rurală. Distribuţia în profil regional evidenţiază o scădere a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale, în regiunile Bucureşti-Ilfov (-72 autorizaţii), Sud-Muntenia (-41) şi Vest (-32). Creşteri uşoare au fost consemnate pentru Sud-Est, Nord-Est şi Nord Vest.

Ford a raportat un profit net record

Grupul american Ford a raportat un profit de 20,2 miliarde dolari pentru anul trecut, cel mai ridicat din 1998 şi de peste trei ori mai mare comparativ cu nivelul de 6,56 miliarde de dolari din anul precedent, ca urmare a unui cîştig excepţional de peste 12 miliarde de dolari în trimestrul patru. Cîştigul excepţional a rezultat dintr-o schimbare în contabilitate care, potrivit Ford, reflectă încrederea grupului în perspectivele de profit pe termen lung. Ford a avut un profit operaţional, care exclude cîştigurile excepţionale, de 8,76 miliarde de dolari anul trecut, potivit raportului financiar al grupului. La trimestru, Ford a raportat un profit net de 13,6 miliarde de dolari, susţinut de un cîştig excepţional de 12,4 miliarde de dolari, potrivit Reuters. În aceeaşi perioadă din 2010, Ford a anunţat un profit net de 190 milioane de dolari. Profitul operaţional, excluzînd cîştigurile excepţionale, a scăzut la 1,1 miliarde de dolari, de la aproape 1,3 miliarde de dolari în ultimul trimestru al anului anterior. Analiştii anticipau un cîştig ajustat pe acţiune de 25 de cenţi. Acţiunile Ford au scăzut cu peste 5% în tranzacţiile futures, înainte de deschiderea bursei din SUA.

Economia Poloniei şi-a accelerat creşterea la 4,3%

Economia Poloniei a crescut cu 4,3% anul trecut, mai rapid comparativ cu ritmul de 3,9% din 2010, a anunţat, ieri, biroul naţional de statistică, citat de AFP. Pentru anul în curs guvernul ia în calcul o încetinire a ritmului de creştere, din cauza problemelor din zona euro. "Va avea loc în mod cert o încetinire în acest an, dar dacă nu ar exista criza din zona euro încetinirea nu ar avea loc", a declarat ministrul de Finanţe, Jacek Rostowski. Datele anunţate vineri, reprezentînd prima estimare a autorităţilor de la Varşovia pentru PIB de anul trecut, aînt în linie cu aşteptările analiştilor, care anticipau un avans de 4,2%.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.