Economic

Coloana de stiri economice: Romanii ţin în bănci 187 miliarde lei

Ziarul de Vrancea
25 ian 2012 918 vizualizări
Depozitele constituite de populaţie şi firme au urcat anul trecut cu 5,6%, la 187,2 miliarde lei, ceea mai mare creştere fiind înregistrată de economisirile în lei ale populaţiei, cu 8,7%, în timp ce la polul opus se situează depozitele în valută ale companiilor, în scădere cu 9,2%.

În luna decembrie, depozitele în lei ale gospodăriilor populaţiei au crescut cu 3,0%, pînă la 72,1 miliarde lei. La 31 decembrie 2011, depozitele în lei ale gospodăriilor populaţiei au înregistrat o creştere de 12,1% (8,7% în termeni reali) faţă de 31 decembrie 2010. Depozitele în lei ale persoanelor juridice (societăţi nefinanciare şi instituţii financiare nemonetare) s-au majorat cu 6,4%, pînă la 52,43 miliarde lei. La 31 decembrie 2011, depozitele în lei ale persoanelor juridice erau mai mari cu 6,6% (3,4% în termeni reali) faţă de 31 decembrie 2010. Depozitele în valută ale rezidenţilor gospodării ale populaţiei şi persoane juridice (societăţi nefinanciare şi instituţii financiare nemonetare), exprimate în lei, au crescut cu 1,3%, pînă la nivelul de 62,75 miliarde lei (exprimate în euro, depozitele în valută s-au majorat cu 2,1%, pînă la 14,52 miliarde euro). Pe de altă parte, soldul creditelor acordate firmelor şi populaţiei au crescut anul trecut cu 3,3% în termeni reali, susţinut în principal de creditul în valută, însă cea mai amplă dinamică pe segmente a fost înregistrată de finanţările în lei pentru companii, care au urcat nominal cu 12,5%. Soldul creditului neguvernamental acordat de instituţiile de credit s-a redus în luna decembrie 2011 cu 0,4% (-0,6% în termeni reali) faţă de luna noiembrie 2011, pînă la nivelul de 223,03 miliarde lei. În ultima lună de anul trecut, creditul în lei a crescut cu 0,2% (-0,1% în termeni reali), în timp ce creditul în valută exprimat în lei s-a diminuat cu 0,6% (exprimat în euro, creditul în valută a crescut cu 0,1%).

Soros: Lumea se îndreaptă către o perioadă a "răului"

Lumea se îndreaptă către una dintre cele mai periculoase perioade din istoria modernă, o perioadă a "răului", marcată de haos şi conflicte în Europa şi revolte de stradă în SUA, afirmă, într-un interviu acordat revistei americane Newsweek, miliardarul american George Soros. Investitorul, la care britanicii se referă ca "omul care a înfrînt Banca Angliei" după ce acesta a făcut într-o zi un profit record de un miliard de dolari mizînd împotriva lirei sterline în "Miercurea Neagră" din 1992, nu ştie ce să facă pentru prima dată în cariera sa de 60 de ani.  "Este foarte greu să ştii cum poţi avea dreptate, avînd în vedere problemele acumulate în anii de boom economic", afirmă Soros. Miliardarul nu a vorbit despre plasamentele sale, dar persoane care îl cunosc afirmă că promovează investiţiile pe termen lung în companii solide, păstrarea de lichidităţi şi evitarea aurului.  Soros nu mai face nici măcar ceea ce lumea se aşteaptă de la el. Să speculeze o monedă slabă: euro sau chiar dolarul SUA. Mai mult, el susţine euro public şi chiar a cumpărat obligaţiuni europene de circa două miliarde de dolari, mai ales italiene. Marele speculator pare să se fi înmuiat, scrie Newsweek. Stînd în biroul său din New York, înainte de a pleca la Forumul Economic Mondial de la Davos, Soros este mai îngrijorat să supravieţuiască decît să rămînă bogat. Concluziile unei dezbateri din prima zi a Forumului Economic de la Davos, purtată cu argumente de tipul "Ba da/Ba nu" şi afirmaţii precum: "Opriţi lăcomia" sînt: capitalismul trebuie reproiectat pentru a servi mai bine societatea, iar educaţia şi creativitatea au nevoie de o atenţie deosebită. Capitalismul a dezamăgit societatea, din cauza creşterii inechităţii veniturilor şi a şomajului ridicat, mai ales în rîndul tinerilor, a afirmat Sharan Burrow, secretarul general al Confederaţiei Internaţionale a Sindicatelor, cu sediul la Bruxelles. Comunitatea oamenilor de afaceri şi-a pierdut "busola morală", a spus Burrow. "Trebuie să reproiectăm modelul. Trebuie să-l resetăm. Opriţi lăcomia. Dacă angajatorii, muncitorii şi guvernele nu discută, capitalismul va continua să dezamăgească", a adăugat ea.

Ford va produce la Craiova 60.000 de unităţi B-Max

Ford va produce la Craiova, în acest an, 60.000 de unităţi B-Max, iar pentru anul viitor estimează construcţia a cel puţin 100.000 de maşini, a anunţat, miercuri, compania. "În 2012 vom produce 60.000 de automobile B-Max, iar la anul vom creşte producţia în aşa fel încît să ajungem în 2013 la 100.000 de unităţi sau poate chiar mai mult", a comunicat Ford. Preşedintele Ford Romania, Jan Gijsen, a declarat la Craiova că ciclul de producţie va fi în acest an de o maşină la 1,7 minute, iar cînd uzina va ajunge la capacitate maximă cadenţa va fi de o maşină pe minut. Numărul de motoare produse va fi diferit faţă de cel al automobilelor realizate local, întrucît o mare parte dintre acestea vor fi livrate către alte fabrici ale grupului. Şeful Ford Romania a spus că în prezent negocierile în ceea ce priveşte noua formă a contractului prin care Ford a preluat uzina auto de la Craiova, în 2007, sînt avansate şi că speră ca în curînd să se ajungă la un acord. Conceptul modelului B-Max a fost prezentat în luna martie a anului trecut la Salonul Auto de la Geneva, iar în iunie Ford a început să fabrice la Craiova primele prototipuri. De asemenea, la începutul acestui an la Craiova intră în fabricaţie şi cel mai mic motor construit pînă acum de Ford - EcoBoost de 1 litru.

Logan, Octavia şi Clio au fost cele mai bine vîndute modele auto

Cele mai vîndute modele auto pe piaţa romanească au fost anul trecut Dacia Logan, Skoda Octavia şi Renault Clio, acesta din urmă coborînd o poziţie în favoarea mărcii cehe, reiese din raportul anual al Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA). Deşi conduce clasamentul celor mai vîndute modele, romanii au cumpărat anul trecut cu aproape 31% mai puţine maşini Logan faţă de 2010. Anul trecut, Dacia a vîndut 15.808 maşini din gama Logan. Dealerii Skoda au vîndut 4.318 automobile Octavia, volum ce clasează modelul pe locul secund, împingînd Renault Clio (3.920 unităţi) pe poziţia a treia. Cele două modele au făcut rocada în 2011 datorită creşterii vînzărilor pentru automobilul ceh cu 5% şi a scăderii Clio cu peste 20%.  Volkswagen Golf (2.922 unităţi) a fost anul trecut al patrulea cel mai vîndut model pe piaţa locală, făcînd schimb de locuri cu Opel Astra (2.222 unităţi), care a coborît pe poziţia a cincea. Modelele Volkswagen Passat şi Opel Corsa ocupă locurile şase şi şapte, pe care se aflau în 2010 de Ford Fiesta şi Chevrolet Aveo. Fiesta se clasează pe opt, luînd locul modelului Ford Focus, care anul acesta nu mai figurează în Top 10 modele, ca şi Aveo, de altfel. Următoarele locuri în clasament sînt ocupate de Skoda Fabia şi Volkswagen Jetta.

Toyota a coborît pe locul patru

Toyota a coborît anul trecut pe locul al patrulea în topul constructorilor auto la nivel mondial, cu 7,95 milioane de vehicule vîndute, lider fiind grupul american General Motors, relatează AFP. Vînzările producătorului japonez de automobile, care includ mărcile Toyota, Lexus, divizia de camioane Hino şi cea de vehicule mini Daihatsu, au scăzut cu 6% faţă de 2010, în special din cauza impactului cutremurului produs în Japonia pe 11 martie 2011. Grupul Toyota, principalul constructor mondial de vehicule în 2008-2010, a fost devansat anul trecut în privinţa vînzărilor de General Motors (9,03 milioane unităţi), grupul german Volkswagen (8,16 milioane unităţi) şi alianţa franco-japoneză Renault-Nissan (8,03 milioane unităţi, dacă sînt incluse şi livrările AvtoVaz, la care Renault deţine 25% din acţiuni). Toyota nu a publicat estimări referitoare la vînzările grupului în 2012, dar anticipează că va comercializa 8,58 milioane de vehicule sub mărcile Toyota şi Lexus, în creştere cu 21% comparativ cu 7,1 milioane unităţi anul trecut. Grupul japonez a majorat cu 100.000 de unităţi estimările de vînzări publicate la sfîrşitul lunii decembrie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.