Economic

Coloana de stiri economice: Serviciile pot scoate zona euro din recesiune

Ziarul de Vrancea
24 ian 2012 948 vizualizări
Zona euro ar putea evita recesiunea, ca urmare a revenirii surprinzătoare a sectorului serviciilor, care a compensat continuarea contracţiei în industria prelucrătoare în ianuarie, potrivit datelor prezentate marţi de compania Markit, citate de Reuters

Indicatorul Flash Eurozone Purchasing Managers' Composite Index (PMI) calculat de Markit a urcat de la 48,3 puncte în decembrie la 50,4 puncte, maximul ultimelor patru luni, depăşind aşteptările Reuters. "Indicele pare să fi atins un minim în octombrie şi am avut trei luni de îmbunătăţiri. Considerăm că o perioadă de trei luni semnalează o schimbare majoră şi începem să devenim mai încrezători. S-ar putea să nu fie recesiune în zona euro şi numai o scurtă perioadă de declin", a declarat Chris Williamson, economist-şef la Markit. Potrivit unui sondaj realizat de Reuters săptămîna trecută, zona euro va înregistra o recesiune uşoară în prima jumătate din 2013, iar pe ansamblul anului va avea o contracţie de 0,3%. O parte din creşterea recentă a fost susţinută, însă, de reducerea portofoliului de comenzi, în timp ce companiile au fost forţate să scadă preţurile pentru a doua lună consecutiv, chiar dacă s-au majorat costurile de producţie

Numărul insolvenţelor a scăzut cu 10%

Un număr de 19.651 de firme au intrat în insolvenţă anul trecut, cu aproape 10% mai puţine decît în 2010, cînd aproape 21.700 de companii au ajuns în situaţia de a nu-şi mai putea plăti datoriile, potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC). Cele mai multe insolvenţe s-au înregistrat anul trecut în Bucureşti (1.880) şi în judeţele Bihor şi Constanţa (1.320, respectiv 1.304). La polul opus se situează Suceava, unde anul trecut doar o firmă a intrat în insolvenţă, Mureş - 54 şi Teleorman - 70. În luna decembrie, numărul firmelor în incapacitate de plată a scăzut faţă de noiembrie, de la 2.062 la 1.822. Firmele din domeniul comerţului s-au confruntat cu dificultăţi financiare şi în 2011, peste 7.800 de societăţi intrînd în insolvenţă, dar şi cele din industria prelucrătoare şi construcţii. În aceeaşi perioadă s-au înregistrat 21.221 de suspendări de activitate la nivelul întregii ţări, faţă de 66.420 în 2010, reprezentînd o scădere de 68%. Numărul înmatriculărilor a fost de 130.162 de firme, comparativ cu 119.048 înregistrate în anul anterior, astfel că la sfîrşitul lunii decembrie erau activi peste 951.800 de agenţi economici.


,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Transgaz face achiziţii într-o lună mai mult decît tot anul trecut

Transgaz Mediaş (TGN) vrea să facă în martie achiziţii de materiale de construcţii, autovehicule şi echipamente IT în valoare totală de 76,6 milioane euro (332,4 mil. lei), fără TVA, mai mult decît toate contractele atribuite prin licitaţie anul trecut de compania de stat. Anul trecut, Transgaz a încheiat 282 de contracte de achiziţii publice, a căror valoare a totală a fost 300,6 milioane lei. Compania va organiza la începutul lunii martie 12 licitaţii deschise, fiecare procedură avînd un preţ minim de plecare de 15.000 de euro, potrivit datelor companiei. Licitaţia cu valoarea cea mai mare, de 60 milioane de euro, vizează achiziţia de servicii pentru reabilitarea conductelor de transport al gazelor naturale. Transgaz intenţinează să aloce pînă la 5 milioane de euro pentru lucrări hidrotehnice pe conductele de gaze, precum şi 3,2 milioane de euro pentru achiziţia de robineţi şi servicii de control al gazoductelor. Compania este dispusă să cheltuiască 4,4 milioane de euro pentru modernizarea şi reabilitarea unor clădiri din patrimoniu, achiziţia de materiale, echipamente şi sevicii de întreţinere a instalaţiilor. Pentru cumpărarea de echipamente, aplicaţii IT şi sotware Transgaz va organiza două licitaţii, cu o valoare cumulată de aproximativ 700.000 de euro. Compania de stat va aloca 1,74 milioane de euro pentru acumpărarea de combustibili auto şi peste 600.000 de euro în vederea achiziţiei de autovehicule. Compania Transgaz este controlată de stat, prin Ministerul Economiei.


,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Metro a lansat un magazin online

Metro Cash&Carry Romania a lansat un magazin online dedicat produselor de birotică, papetărie, electronice, electrocasnice, IT, curăţenie şi protocol, denumit Metro Office Direct, reprezentînd prima iniţiativă din comerţul modern romanesc în domeniul vînzărilor online. "Piaţa din Romania are nevoie de un astfel de serviciu şi sîntem siguri că această iniţiativă se va bucura de succes, motiv pentru care luăm în calcul dezvoltarea unor noi secţiuni şi instrumente online", a declarat într-un comunicat Marc Carena, Director Management Clienţi Metro Cash & Carry Romania. Magazinul online include o gamă de peste 4.500 de articole, îmbogăţită faţă de cea disponibilă pe rafturile magazinelor clasice. Comenzile vor fi onorate în 24 de ore. Plăţile vor putea fi efectuate în baza unui parteneriat încheiat între Metro şi BCR, sau ramburs, la livrarea produselor. Metro Cash & Carry, din grupul german Metro, are peste 700 de magazine în 30 de state. în Romania reţeaua include 32 de magazine, în 24 de oraşe. Metro este prezent pe piaţa romanească şi prin lanţul de magazine Real.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

BERD a înrăutăţit prognoza economică

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a înrăutăţit prognoza de creştere economică a Romaniei pentru acest an de la 1,1% la 0,8%, ca urmare a încetinirii economice din zona euro, şi a avertizat că două din cele 29 de ţări monitorizate, Ungaria şi Slovenia, vor înregistra contracţie economică. În precedentul raport privind perspectivele ţărilor în care operează BERD, din octombrie, banca a înrăutăţit puternic estimarea de creştere economică a Romaniei, de la 3,8% la 1,1%. "Pînă recent, economia Romaniei se afla pe drumul de a înregistra o creştere economică robustă în acest an, după o recuperare modestă anul trecut. încetinirea economică din zona euro are deja un impact semnificativ de atenuare asupra exporturilor Romaniei, iar o continuare a înrăutăţirii este probabilă în lunile următoare", se arată în raportul BERD. Criza din Grecia afectează economia romanească mai ales pe canalul bancar, în timp ce sprijinul continuu din partea FMI oferă o protecţie importantă. Pentru regiunea în care operează, incluzînd state din Asia Centrală, BERD se aşteaptă la un avans economic de 3,1% în acest an, uşor mai redus faţă de prognoza anterioară de 3,2% şi bazat pe presupunerea că nu va avea loc o agravare puternică a crizei din zona euro.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.