Economic

Riscăm sancţiuni dure din cauza găinilor pentru ouă

Ziarul de Vrancea
24 ian 2012 895 vizualizări
Romania şi alte 12 state din Uniunea Europeană (UE) vor primi mîine notificări oficiale privind iniţierea procedurilor de infringement din cauza eşecului de a implementa pînă la 1 ianuarie decizia UE de interzicere a creşterii găinilor pentru ouă în cuşti tip baterie

Comisia Europeană va trimite în acest sens o notificare formală Romaniei, Franţei, Spaniei, Poloniei, Belgiei, Bulgariei, Ciprului, Greciei, Ungariei, Italiei, Letoniei, Olandei şi Portugaliei, primul pas dintr-un lung proces juridic care poate conduce la impunerea de amenzi, potrivit unui document UE, citat de Reuters. UE a convenit asupra interzicerii cuştilor tip baterie în 1999, dar date ale Comisiei din aprilie 2011 au arătat că peste o treime din găinile crescute pentru ouă în Europa sînt încă ţinute în cuşti necorespunzătoare. În octombrie, comisarul UE pentru sănătate şi politica de consum, John Dalli, a declarat că interdicţia privind vînzarea de ouă provenind de la găini ţinute în cuşti baterie se va aplica de la 1 ianuarie, conform planurilor, şi a promis acţiuni juridice împotriva ţărilor care nu pun capăt folosirii cuştilor baterie. Producătorii vor putea în continuare să vîndă ouă care nu respectă aceste cerinţe procesatorilor industriali în ţările în care îşi desfăşoară activitatea, dar nu şi retailerilor, a adăugat el. Marea Britanie ar putea fi de asemenea vizată de acţiuni juridice, după ce date recente au arătat că unii producători au ratat termenul limită. Autorităţile de la Londra ar putea primi, însă, o notificare formală mai tîrziu, întrucît ultimele date nu au fost disponibile pentru ca Marea Britanie să fie inclusă în pachetul de infringement care va fi anunţat joi, a spus o sursă apropiată situaţiei. Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a anunţat în decembrie că ouăle marcate cu codul "3" provenite de la găinile crescute în cuşti neîmbunătăţite nu vor mai fi date spre consum public, comercializarea lor fiind interzisă începînd cu 1 ianuarie 2012. Ouăle sînt marcate cu un număr distinctiv, 0, 1, 2 sau 3, care reprezintă modul în care au fost crescute şi hrănite găinile: 0 – producţie ecologică, 1 – sistem extensiv, oul provine de la găini crescute în aer liber, dar hrana lor nu este neapărat ecologică, 2 – la sol, ouăle provin de la găini crescute în ferme, dar în hale, la sol, hrănite cu furaje clasice şi 3 – în baterii, ouăle provin de la găini crescute în baterii (cuşti, îmbunătăţite sau nu).


,


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.