Economic

Coloana de stiri economice: MAN: Piaţa camioanelor va creşte în acest an cu peste 30%

Ziarul de Vrancea
22 ian 2012 1440 vizualizări
Vînzările de camioane în Romania vor creşte în acest an cu peste 30%, la 5.000 de unităţi, susţinute intensificarea lucrărilor de infrastructură contracte în ultima perioadă, a declarat directorul de vînzări al importatorului camioanelor MAN, George Geadău

"Estimăm că piaţa camioanelor se va situa anul acesta la 5.000 de unităţi, cu 1.200 mai multe faţă de 2011. Principalul factor care va duce la creşterea vînzărilor va fi intensificarea lucrărilor din infrastructură, zonă în care în ultimul timp s-au făcut simţite mişcări importante. Din acelaşi motiv s-au înregistrat creşteri şi în 2011", a spus reprezentantul importatorului MAN, MHS Truck&Bus, parte a grupului Automobile Bavaria. El a precizat că piaţa de profil a avansat anul trecut la 3.800 de camioane, cu 800 de unităţi mai mult faţă de nivelul înregistrat în 2010. De asemenea, Geadău a arătat că operatorii de leasing au devenit mai flexibili în ceea ce priveşte finanţarea achiziţiilor de camioane. "Deşi ponderea achiziţiilor în leasing a scăzut în ultimii ani de la 70% la 50%, acest sistem de finanţare va juca un rol foarte important în vînzările de camioane în acest an, pentru că operatorii de profil au devenit mai flexibili în ceea ce priveşte acest segment al pieţei", a mai spus directorul de vînzări. El a estimat că necesarul de camioane pe piaţă este de 7.000 - 8.000 de unităţi pe an. Aproximativ 75% din totalul pieţei de profil din Romania este reprezentat de vanzările de camioane grele, de peste 16 tone.

Boc: Stabilitatea economică este importantă

Stabilitatea economică a ţării este importantă pentru fiecare roman, deoarece de acest factor depinde plata salariilor şi pensiilor, a declarat premierul Emil Boc, aflat în inspecţie pe şantierul tronsonului de autostradă Bucureşti-Ploieşti. El a răspuns astfel întrebat fiind de jurnalişti dacă efectuarea unei astfel de vizite pe autostradă este propice în contextul protestelor din ultimele zile. "Eu cred că stabilitatea economică este importantă pentru fiecare roman, pentru că de stabilitate şi creştere economică depinde plata salariilor şi a pensiilor. Eu cred că este importantă şi această componentă", a spus Boc.

Grecia negociază prin telefon reducerea datoriilor

Principalii negociatori ai creditorilor privaţi ai Greciei au plecat sîmbîtă de la Atena fără un acord privind reducerea datoriilor printr-un schimb de obligaţiuni, considerat esenţial pentru evitarea unui default dezordonat al ţării, dar discuţiile continuă la nivel tehnic, transmite Reuters. O echipă tehnică reprezentînd creditorii privaţi a rămas în capitala elenă pentru stabilirea detaliilor acordului, iar negocierile vor continua telefonic, dar este improbabil ca acordul să fie încheiat înainte de reuniunea de luni a miniştrilor de Finanţe din zona euro, au declarat surse apropiate situaţiei. Oficialii eleni se aşteptau ca şeful Institutului pentru Finanţe Internaţionale (IFI), Charles Dallara, care negociază în numele creditorilor, să participe şi sîmbătă la întîlniri, dar acesta a plecat la Paris. Institutul a negat că Dallara şi consilierul său Jean Lemierre au plecat pe neaşteptate şi a precizat că aceştia aveau angajamente personale stabilite anterior. Surse apropiate discuţiilor au declarat vineri că după mai multe runde de discuţii Grecia şi creditorii privaţi se apropie de un acord în urma căruia cei din urmă îşi vor asuma pierderi de 65%-70% de pe urma deţinerilor de obligaţiuni elene. Mai trebuie stabilite însă numeroase detalii, inclusiv aspectele juridice ale acordului. "Discuţiile vor continua telefonic în acest weekend, dar este improbabil ca acordul, dacă va avea loc, să fie încheiat înainte de săptămîna viitoare", a spus una dintre surse.

Roubini: Economia Chinei va încetini semnificativ în acest an

Economia Chinei va încetini semnificativ în acest an, ceea ce va duce la reducerea dobînzilor şi la atenuarea restricţiilor referitoare la creditare, potrivit economistului american Nouriel Roubini, care a în 2008 a prezis criza financiară mondială, transmite Bloomberg. "În acest an va avea loc o încetinire semnificativă a creşterii economice. Piaţa imobiliară încetineşte, ca şi creşterea exporturilor. Dacă nu fac ceva, stimulente monetare şi de creditare, există riscul ca avansul să încetinească mult sub 8%", a afirmat Roubini, cofondator al companiei de consultanţă Roubini Global Economics. PIB-ul Chinei a crescut cu 9,2% anul trecut, cel mai lent ritm consemnat din 2002, din cauza calmării pieţei imobiliare şi a crizei datoriilor din Europa care a erodat cererea pentru exporturi. Banca centrală a coborît luna trecută nivelul rezervelor minime obligatorii ale băncilor, pentru prima oară în ultimii trei ani, iar guvernul a permis celor mai mari cinci bănci să crescă creditarea în primul trimestru. În plus, instituţia ar putea relaxa cerinţele referitoare la nivelul capitalului, au declarat surse apropiate situaţiei.

Europa ar putea avea propria sa agenţie de rating

Uniunea europenă vrea propria agenţie de rating, care să concureze Standard&Poor’s, Moody’s şi Fitch, potrivit omului de afaceri german Roland Berger, care vrea să înfiinţeze în acest scop o organizaţie non-profit, sub forma unei fundaţii. Planurile de înfiinţare a agenţiei sînt în fază avansată, iar noua instituţie privată ar putea începe activitatea cel mai devreme în prima jumătate a acestui an, a declarat Berger publicaţiei italiene Corriere della Sera, citată de Reuters. Omul de afaceri, fondator al unei companii de consultanţă care îi poartă numele, a promovat iniţiativa pe lîngă guvernele europene şi companii, pentru a atrage sprijin şi finanţare pentru noua agenţie şi speră că a obţinut 300 de milioane de euro din partea investitorilor. "Modelul propus este al unei agenţii ale cărei servicii sînt plătite de clienţi, care au interesul să obţină rezultate obiective", a explicat Berger. Partenerul lui Berger, Markus Krall, care are rolul de a înfiinţa efectiv agenţia, a declarat săptămînalului german Euro am Sonntag că agenţia se va diferenţia de concurenţii săi prin acceptarea răspunderii juridice pentru analizele făcute. Astfel, clienţii vor putea solicita despăgubiri din partea agenţiei, ceea ce, în opinia lui Krall, va fi un "stimulent puternic" pentru analize corecte.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.