Economic

Se scumpesc creditele pentru firme

Ziarul de Vrancea
15 ian 2012 754 vizualizări
Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Bogdan Drăgoi arată că decizia de scădere a ratingului a nouă ţări europene se va reflecta în costurile de finanţare

Statele europene trebuie să restructureze rapid bugetele, pentru reducerea amplă a deficitelor, după decizia S&P de a retrograda nouă ţări din zona euro, mai ales că majorarea costurilor de finanţare se va resimţi în economia reală, la bănci şi firme, spune secretarul de stat în MFP Bogdan Drăgoi. "De mîine, probabil, vom vedea Germania care va vinde şi mai ieftin, fiind printre puţinele din Europa care a rămas cu rating AAA. Dacă ceilalţi din Europa nu reuşesc să se mobilizeze, nici Germani nu se ştie cît se va mai putea împrumuta ieftin. Statele trebuie să înceapă să facă ce am făcut noi. Retrogradarea înseamnă un cost mai mare al deficitului. Cred că va trebui să facă toţi restructurări bugetare rapide, pentru a-şi reduce deficitele la niveluri mult mai mici", a declarat Drăgoi. Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor a amintit că retrogradarea unui stat înseamnă că şi companiile din acel stat vor fi sancţionate, adică toată economia reală, companii a căror activitate depinde de linile de finanţare. "Cînd scade ratingul, automat toate societăţile şi economia vor fi afectate, nu doar bănci şi asigurări, ci şi companiile din industrie şi comerţ, pentru că depind de linii de finanţare", a spus Drăgoi.  În acest context, Drăgoi acceptă că acest cost suplimentar va fi transferat către subsidiarele din Romania, dar notează că linile noi de finanţare nu sînt atît de semnificative. "Băncile vor avea un cost de finanţare mai crescut şi liniile vor fi mai scumpe, dar pe Romania linile de finanţare s-au restrîns. Va fi un cost al banilor uşor mai ridicat", a explicat secretarul de stat. În ceea ce priveşte accesul la finanţare al statului roman, Drăgoi s-a arătat rezervat să facă estimări, declarînd că este nevoie de cîteva zile de activitate pe pieţele internaţionale pentru a se vedea un trend clar. Pe de altă parte, oficialul MFP speră că CDS-urile vor recăpăta rolul de indicator, vor reflecta progresele unui stat şi vor conta în prima de risc cerută de investitori la împtrumuturile suverane. "Partea bună este că, avînd o nevoie mai mică de cash nou, de 11 miliarde lei, este o expunere care poate fi foarte uşor acomodată. Eu sper în continuare că CDS începe să conteze. Nu sîntem în zona euro, dar sîntem singurii care ne-am reformat cu adevărat. Nu spun că nu aveam nevoie, dar am făcut-o", a adăugat Drăgoi. El a punctat că decizia Romaniei de a limita deficitul bugetar la 1,9% din PIB cînd putea să meargă pînă la un nivel de 3% din PIB a fost adoptată tocmai pentru acomoda în avans astfel de posibile evenimente.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.