Economic

Coloana de stiri economice: Porsche va lansa în Romania noul model Boxster, cu preţuri de la 54.000 euro

Ziarul de Vrancea
12 ian 2012 832 vizualizări
Porsche Romania va lansa în luna aprilie noul model decapotabil Boxster, care va fi disponibil la dealeri în două versiuni echipare cu preţuri de la 54.000 euro cu TVA inclusă, a anunţat joi importatorul.

"Nu a existat pînă acum în istoria modelului Boxster o schimbare atît de amplă. Noul model decapotabil vine cu o structură total schimbată, greutate redusă, şasiu nou, complet regîndit, ampatamentul mărit şi caroseria mai lată. Noul Boxster este şi cu 15% mai economic faţă de modelul precedent. în funcţie de motorizare, consumul poate fi mai mai mic de 8 litri la suta de kilometri", se arată întră-un comunicat Porsche Romania. Automobilul sport va fi disponibil în două versiuni de echipare - Boxster şi Boxster S. Ambele variante sînt echipate cu motoare cu 6 cilindri pe benzină şi sistemul start/stop.  Modelul de bază, Boxter, este echipat cu un motor de 2,7 litri ce dezvoltă 265 cai putere, accelerează de la zero la suta de kilometri în 5,7 secunde şi are un consum de 7,7 litri. Versiunea Boxster S este dotată cu un motor de 3,4 litri, de 315 cai putere. Această varinată poate atinge o suta de kiometri pe oră în 5 secunde şi consumă mixt 8 litri de combustibil la suta de kilometri. Clienţii pot opta pentru cutie de viteze manuală în 6 trepte sau automată cu 7 trepte.  Anul trecut, în Romania au fost înmatriculate 119 automobile Porsche, cu 5% mai puţine faţă de 2010.


Bucureştiul atrage mai mulţi turişti decît Atena, Rio de Janeiro sau Milano

Bucureştiul ocupă locul 55 în topul celor mai vizitate 100 de oraşe din lume de către turişti străini, cu 2,1 milioane de vizitatori în 2010, în urcare cu 5,4% faţă de 2009, depăşind destinaţii precum Atena, Rio de Janeiro sau Milano, potrivit unui top realizat de Euromonitor International. Topul relevă declinul oraşelor europene pe fondul crizei datoriilor de stat, care a afectat turismul din zona euro, şi ascensiunea destinaţiilor turistice din regiunea Asia-Pacific, aflată în plin boom economic. Bucureştiul se plasează la mijlocul clasamentului, depăşind oraşe precum Atena (locul 77, 1,7 milioane vizitatori străini, în scădere cu 7%), Munchen, Mexico City, Jakarta, Rio de Janeiro, Milano, Lisabona, Sao Paulo, Veneţia, Florenţa sau Washington DC. Din Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est, Praga şi Moscova au cei mai mulţi vizitatori (cîte 3,7 milioane), urmate de Viena (3,5 milioane), Kiev (3,3 milioane), Budapesta (2,6 milioane), St Petersburg (2,5 milioane) şi Varşovia (2,4 milioane). Bruxelles a depăşit uşor numărul de turişti străini înregistrat de Bucureşti, cu 2,2 milioane de vizitatori în 2010. Cel mai vizitat oraş din lume în 2010 a fost Hong Kong, cu aproape 20 de milioane de turişti străini, urmat de Singapore (18,2 milioane) şi Londra (14,5 milioane). Macau, capitala mondială a jocurilor de noroc, a atras peste 13 milioane de turişti străini, cu 25,9% mai mulţi decît în 2009, ocupînd locul al patrulea în top 100. Singapore a atras cu 16% mai mulţi vizitatori decît în 2009, datorită programului guvernamental de dezvoltare a turismului, axat pe turismul de lux, organizarea de expoziţii şi conferinţe, îmbunătăţirea condiţiilor de cazare şi serviciilor destinate turiştilor şi promovarea atracţiilor şi obiectivelor turistice. Londra este cel mai popular oraş european, datorită unei game largi de atracţii şi obiective turistice, apreciate de o plajă largă de vizitatori. Cel mai vizitat oraş de pe continentul american este New York, însă ocupă numai locul 8 la nivel mondial, cu 8,9 milioane de vizitatori străini în 2010. Parisul este pe 9, cu 8,1 milioane de turişti străini, iar Roma pe 14, cu 5,6 milioane. Barcelona şi Las Vegas ocupă locurile 16 şi 17, cu 5,1 milioane de vizitatori fiecare.

Moştenitorii Renault au pierdut primul proces cu statul francez

Moştenitorii lui Louis Renault, fondatorul grupului auto care controlează Dacia, au pierdut primul proces în care încercau să obţină despăgubiri pentru naţionalizarea companiei după cel de-Al Doilea Război Mondial, potrivit New York Times. Judecătorii de la Tribunal de Grande Instance de Paris au decis că nu au jurisdicţie în această cauză, recomandînd reclamanţilor să se adreseze unei instanţe administrative, a declarat Louis-Marie de Roux, avocatul care reprezintă familia Renault. "A fost o decizie de procedură. Este foarte posibil ca familia să conteste hotărîrea într-o curte de apel în următoarele săptămîni", a afirmat ea. Louis Renault a fost unul dintre cei mai importanţi industriaşi europeni în prima parte a secolului, compania sa devenind rapid una dintre cele mai mai din Europa datorită tehnicii preluate de la Henry Ford. Uzinele Renault au aprovizionat însă Wehrmacht-ul în cel de-Al Doilea Război Mondial, compania fiind sancţionată în 1945 cu naţionalizarea pentru colaboraţionism. Louis Renault a fost închis în 1944 pentru colaboraţionism şi a murit în acelaşi an, în închisoare. Moştenitorii fondatorului Renault susţin că predecesorul lor nu a avut de ales, fiind forţat de circumstanţe să colaboreze cu germanii, iar efortul lor în justiţie se bazează pe o lege introdusă în 2010 care permite populaţiei să conteste constituţionalitatea măsurilor guvernului. Reclamanţii afirmă că doresc mai degrabă reabilitarea numelui Renault, şi nu cîştigul financiar, însă avocaţii lor consideră că ar putea cîştiga despăgubiri de peste 100 milioane euro. Guvernul provizoriu condus de generalul Charles de Gaulle a naţionalizat Renault în 1945, fără să fi condamnat vreodată compania sau pe fondatorul acesteia şi fără plata vreunei compensaţii. În baza acestor fapte, moştenitorii consideră că naţionalizarea a fost neconstituţională

Finanţele se împrumută la dobînzi în scădere

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a atras ieri 917,2 milioane lei prin obligaţiuni cu scadenţa la trei ani, aproape dublu faţă de valoarea indicativă, la un randament mediu de 6,95%, în scădere cu 0,53 puncte procentuale faţă de licitaţia din noiembrie, cînd a vîndut titluri cu maturitate similară. Băncile au subscris în total titluri de 1,98 miliarde lei, iar valoarea programată a licitaţiei era de 500 milioane de lei. Unii dealeri s-au aşteptat ca aceste instrumente să fie vîndute la un randament în scădere, de 7%, în linie cu cele practicate pe piaţa secundară. Cea mai recentă licitaţie pentru astfel de titluri a fost organizată în noiembrie, cînd Ministerul Finanţelor a atras 296,5 milioane de lei, la un randament de 7,48% pe an. În luna ianuarie, Finanţele au anunţat că vor să împrumute 4,5 miliarde lei, prin licitaţii pentru vînzare de certificate de trezorerie şi redeschiderea a trei emisiuni de obligaţiuni. Trezoreria a atras deja 4,77 miliarde de lei în primele trei licitaţii din an şi mai are programate încă trei emisiuni de vînzare de titluri.

Alertă SMS gratuită pentru fiecare trazancţie peste 100 lei

Utilizatorii cardurilor de credit VISA Bancpost care efectuează tranzacţii de peste 100 de lei vor primi în mod gratuit alerte prin SMS cu privire la operaţiunile efectuate, inclusiv pentru retrageri de numerar sau plăţi online, a anunţat ieri banca. Alerta este oferită implicit tuturor posesorilor de carduri de credit VISA Bancpost în mod gratuit, însă poate fi dezactivată printr-un apel la call-center, la unul dintre numerele de telefon 0800 110 200 sau 021 30 20 789.  "Opţiunea vine în sprijinul clienţilor care vor să ştie mereu situaţia banilor proprii. Titularul de card va fi atenţionat de fiecare dată cînd din contul său vor fi debitate sume de bani ce depăşesc 100 de lei. Este o metodă de a controla eficient plăţile pe care le faci cu cardul de credit", a declarat George Georgakopoulos, director senior executiv Bancpost, citat în comunicat. Alerta prin SMS este parte a strategiei de securitate a cardurilor de credit oferite de Bancpost clienţilor săi.

Consumul ţărilor emergente urcă cu 95 miliarde de dolari pe an

Cheltuielile de consum din ţările UE în tranziţie, Belarus, Bulgaria, Cehia, Georgia, Ungaria, Polonia, Romania, Slovacia, Ucraina, vor creşte anual cu 95 de miliarde de dolari cumulat, pînă în 2016, potrivit unui studiu realizat de MasterCard Worldwide. "Consumatorii din pieţele emergente vor avea o influenţă mult mai mare asupra creşterilor din economia globală în următorii cinci ani, ceea ce reprezintă o schimbare majoră în consum, de la Vest către Est", se arată într-un comunicat al MasterCard . Noul raport "Perspectiva asupra consumului şi crearea valorii în noua economie globală" estimează că, între 2012 şi 2016, pieţele emergente vor genera, în medie, un plus de 1,2 trilioane de dolari americani pe an, din cheltuieli de consum, în economia globală, în timp ce pieţele dezvoltate vor adăuga doar aproximativ 700 de miliarde de dolari. Pieţele în tranziţie - Belarus, Bulgaria, Cehia, Georgia, Ungaria, Polonia, Romania, Slovacia, Ucraina – vor genera încă 95 de miliarde de dolari. Raportul examinează implicaţiile economice asupra afacerilor, de la schimbări în consumul global, cu accent pe relaţia dintre consum şi crearea valorii într-o economie de piaţă.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.