Economic

Petroliştii au fost amendaţi cu 205 milioane euro

Ziarul de Vrancea
10 ian 2012 1252 vizualizări
Consiliul Concurenţei acuză companiile petroliere că s-au înţeles şi au retras de pe piaţa cel mai ieftin sortiment de benzină u cu suma respectivă pot fi achitate 1,28 milioane de pensii medii

Consiliului Concurenţei a sancţionat companiile OMV Petrom Marketing, OMV Petrom, Rompetrol Downstream, ENI Romania, MOL Romania Petroleum Products şi Lukoil Romania cu amenzi ce cumulează 880,5 milioane lei (205 milioane de euro), reprezentînd aproximativ 3% din cifrele de afaceri realizate în anul 2010. Cu aceşti bani, în care în care ar fi achitaţi integral, ar putea fi plătite 1,28 milioane de pensii medii. Sancţiunea reprezintă un record pentru Romania şi singura pe piaţa carburanţilor din UE. Pînă acum topul amenzilor aplicate de Consiliul Concurenţei sînt 147,9 milioane lei pentru Orange Romania, 120,3 milioane lei pentru Vodafone Romania, 103,3 milioane de lei, Compania Naţională Poşta Romană, toate pentru abuz de poziţie dominantă. Preşedintelui Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu a afirmat ieri, într-o conferinţă de presă, că instuituţia pe care o conduce a constatat că există dovezi că respectivele companii s-au înţeles în perioada 2007-2008 să retragă de pe piaţă sortimentul de benzină ECO Premium care le genera sub 20% din vînzări şi reprezenta mai puţin de 5% din cifra de afaceri. Compania MOL Romania a primit o amendă de 80,27 milioane lei (18,8 milioane euro), iar firmele din grupul Petrom o sancţiune de 503,8 milioane lei. Şeful Consiliului Concurenţei nu a dat detalii despre cuantumul amenzilor, el fiind făcut public ulterior de unele companii. "Romania este o economie de piaţă şi fiecare companie face ce vrea cu marfa ei. Ceea ce interzice însă legea concurenţei este ca firmele concurente să schimbe informaţii şi să-şi armonizeze comportamentul", a adăugat şeful Consiliului Concurenţei. Companiile au motivat decizia prin scăderea cererii pentru acest sortiment şi blocarea lanţului logistic. "Era dreptul lor să o facă, dar individual. Pentru a nu pierde cotă de piaţă au stabilit să retragă împreună sortimentul", a arătat Chiriţoiu. Deşi nu a participat la discuţiile dintre companii, Rompetrol a fost sancţiontă "pentru că ştia ce fac ceilalţi şi a acţionat în consecinţă". Chiriţoiu a arătat că MOL a fost prima companie care a retras sortimentul de pe piaţă, iar Rompetrol ultima. "Este foarte posibil să ajungem în instanţă. Companiile au fost înştiinţate ieri (luni, n.r.). într-o lună vor primi decizia şi vor avea 30 de zile să se hotărască dacă vor veni în instanţă. Ar fi putut avea posibilitatea să recunoască fapta pentru a-şi reduce sancţiunea", a spus Chiriţoiu. El a adăugat că "în mod normal" companiile ar trebui să plătească acum amenda, iar la sfîrşitul ciclului judiciar, care durează în medie 3 ani, să se stabilească dacă îşi vor recupera banii. Chiriţoiu a menţionat că există posibilitatea suspendării amenzii, acceptată uneori de instanţă. "Chiar dacă instanţa suspendă amenda, companiile vor trebui să plătească o cauţiune de pînă la 20% din valoarea acesteia, conform legii. Nu ştiu cum va proceda instanţa", a explicat oficialul.

Companiile contestă amenzile

Compania MOL Romania va contesta în instanţă amenda primită de la Consiliul Concurenţei în cadrul unei investigaţii pe piaţa carburanţilor, care vizează mai multe companii petroliere. "MOL Romania va depune o cerere pentru suspendarea execuţiei deciziei şi o va contesta la Curte de Apel Bucureşti în termen de 30 de zile de la comunicare, conform legislaţiei locale", se arată într-un comunicat al MOL. Oficialii companiilor din grupul Petrom au anunţat că vor contesta în instanţă amenda Consiliului Concurenţei. Petrom a fost amendată cu 366,53 milioane lei, iar OMV Petrom Marketing a fost sancţionată cu 137,28 milioane lei, potrivit unui comunicat transmis de Petrom Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Amenda pentru Petrom reprezintă 2,62% din cifra netă de afaceri înregistrată în 2010, de 13,953 miliarde lei, iar în cazul OMV Petrom Marketing reprezintă 3% din cifra de afaceri din 2010, de 4,576 miliarde lei. "Petrom şi OMV Petrom Marketing consideră sancţiunile aplicate ca fiind nejustificate şi vor contesta în instanţă decizia Consiliului Concurenţei", se arată în comunicat. Acelaşi anunţat a fost făcut şi de către Rompetrol. "Rompetrol Downstream, membră a Grupului Rompetrol, a luat act cu surprindere de decizia Consiliului Concurenţei de sancţionare a companiei pentru retragerea de la comercializare a produsului Premium E4. Considerăm că, în ceea ce priveşte Rompetrol Downstream, concluziile raportului de investigaţie au fost total nejustificate şi nedovedite, iar decizia Consiliului Concurenţei de sancţionare este, în egală măsură, nelegală şi neîntemeiată", se arată într-un comunicat transmis de grupul Rompetrol.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.