Economic

Banii luaţi de preoţi la Bobotează, doar cu chitanţă

Ziarul de Vrancea
9 ian 2012 1784 vizualizări
Cel puţin acestea sînt regulile statuate de Mitropolia Ardealului n preoţii nu au voie să pretindă bani oamenilor la sfinţire, susţine ÎPS Laurenţiu n pînă la urmă, pentru ca regulile să fie respectate, contează doar dacă preotul este "cinsitit cu el însuşi", concluzionează înaltul prelat

Preoţii care au sfinţit casele sibienilor de Bobotează şi au primit bani de la aceştia sînt obligaţi acum să-i predea în contul parohiilor, pe baza unor chitanţe, a anunţat ieri Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurenţiu Streza. "Banii daţi de oameni de Bobotează preoţilor sînt depuşi cu chitanţe în gestiunea parohiilor. De acolo se folosesc pentru nevoile parohiilor, inclusiv pentru salarizarea preoţilor. Preotul care merge cu botezul îşi îndeplineşte misiunea pastorală, de a sfinţi casele credincioşilor, de a-i cunoaşte pe aceştia", a precizat Mitropolitul Ardealului. Acesta a explicat că preoţii nu au avut voie să pretindă bani oamenilor, credincioşii au "plătit" preotul, de bunăvoie. ÎPS Laurenţiu Streza spune că nu îi va verifica pe preoţi dacă predau parohiilor toţi banii strînşi de la enoriaşi, ci se bazează pe "buna credinţă şi curata conştiinţă" a lor.
Totuşi, conducerea Mitropoliei Ardealului va verifica dacă preoţii întocmesc chitanţe pentru banii primiţi de la credincioşi. "Dacă omul vrea dă ceva, dacă nu, nu este nici o problemă. Noi vom controla şi am controlat în fiecare an şi l-am rugat pe fiecare preot să ne prezinte chitanţa cu care ei au înregistrat banii respectivi, ca să putem publica dacă este nevoie sumele, să le ştie toată lumea. Dacă va rămîne ceva şi în buzunarul lui (n.r. - al preotului), eu nu am controlat pe nici un preot, dar le-am cerut să fie cinstit cu el, cu Dumnezeu, cu credincioşii. Dacă el este cinstit, banii tot el îi foloseşte pentru că banii sînt ai parohiei. Nu am totalizat niciodată banii strînşi, pentru că nu m-a interesat asta", a spus ÎPS Laurenţiu Streza, citat de Agerpres.
Conform lui ÎPS Laurenţiu Streza, cei care dau cei mai mulţi bani preoţilor care le botează casele sînt "credincioşii cu conştiinţa cea mai puternică". "Pe mine m-a interesat să văd comparativ cine a dat mai mult, cine a dat mai puţin. Este o problemă de conştiinţă a fiecăruia. Că nu merg să controlez sau să fac sondaj, să îi întreb pe credincioşi pe fiecare cît a dat, ca să înmulţesc cu cîte familii sînt, ca să îi fac socotelile preoţilor. Au dat mai mult cei care au avut o conştiinţă mai puternică", este de părere prelatul.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.