Economic

Loteria Romană, mulsă de 90 milioane de lei

Ziarul de Vrancea
9 ian 2012 1732 vizualizări
Jumătate din prejudiciile aduse companiei de stat provin din favorizarea unei firme de pază de unde a fost achiziţionat un sistem de securitate

Curtea de Conturi a constatat la Loteria Romană prejudicii de 89,8 milioane de lei, jumătate din sumă provenind dintr-un contract încheiat cu Shelter Security, societatea de pază fiind favorizată în vederea cîştigării unei licitaţii pentru achiziţionarea sistemului de securitate. "Loteria Romană a favorizat Shelter Security în vederea cîştigării licitaţiei organizate pentru atribuirea contractului privind achiziţionarea sistemului integrat de securitate, prin stabilirea în documentaţia de atribuire a unor criterii tehnice restrictive. Cu toate că oferta prezentată de Shelter Security nu a fost conformă cu documentaţia de atribuire, Loteria a desemnat-o cîştigătoare, încheind contractul în valoare de 45,96 milioane de lei (fără TVA - n.r.)", se arată în raportul Curţii de Conturi pe anul 2010. Mai mult, produsele, serviciile şi aplicaţiile software de monitorizare au fost supraevaluate, anumite produse software nu au răspuns funcţionalităţilor pentru care au fost achiziţionate şi nu au fost ulterior implementate, se mai spune în document. "Pe parcursul derulării contractului au fost încheiate două acte adiţionale prin care tarifele de monitorizare şi intervenţie au fost triplate faţă de valoarea prevăzută în contract şi prin care valoarea contractului a fost suplimentată cu 45% în vederea realizării unor obiective care nu făceau parte din contract. în aceste condiţii, valoarea totală estimată a prejudiciului adus Loteriei a fost în sumă de 44,14 milioane de lei", se precizează în raport. Contrar prevederilor contractuale, Shelter a subcontractat serviciile de pază altor societăţi ceea ce a condus la plata unor servicii de pază ale căror tarife au fost mai mari cu 50% faţă de cele practicate pe piaţă. De asemenea, prin încălcarea documentaţiei de atribuire, Loteria a plătit în mod necuvenit un avans de 23,78 milioane de lei, reprezentînd 30% din valoarea lucrărilor, soldul la 31 martie 2011 fiind de 3,1 milioane de lei, care trebuie recuperat. Cu o durată de un an şi jumătate, contractul a fost atribuit în ianuarie 2010, potrivit datelor disponibile pe www.e-licitatie.ro.

Acţionari din Cipru

Un alt contract care a adus pierderi Loteriei este cel încheiat Form Trade SRL, firmă cu acţionariat înregistrat în Cipru, valoare prejudiciului însumînd 25,2 milioane de lei. "Loteria a fost prejudiciată cu 25,15 milioane de lei prin administrarea defectuoasă a contractului de comision pentru vînzarea de cartele telefonice încheiat cu Form Trade SRL, respectiv modificarea clauzelor contractuale stabilite iniţial, a scopului şi a naturii juridice a contractului, prin utilizarea şi justificarea unor documente ce nu puteau produce efecte juridice", se spune în raport. În 2008, Loteria a încheiat cu Form Trade un contract de comision pentru vînzarea de cartele telefonice. Potrivit Curţii de Conturi, societatea din Focşani nu avea experienţă în domeniu şi capacitate financiară pentru derularea acestui contract. "Ignorîndu-se condiţiile legale de reprezentare a companiei, au fost modificate clauzele contractuale printr-un proces verbal de negociere care a fost semnat de către o persoană din cadrul Loteriei care nu avea nicio calitate în acest sens. în condiţiile în care acest proces verbal de negociere nu putea să producă efecte juridice, Loteria a achitat în mod nejustificat şi nelegal suma de 25,48 milioane de lei către Form Trade SRL", se mai spune în document. Mai mult, deşi cartelele telefonice au fost procurate de aproape doi ani, pînă la data controlului, Loteria a încasat doar 1,05% din valoarea totală a cartelelor telefonice achiziţionate.

Escrocheria caselor de avocatură

Loteria a înregistrat pierderi şi dintr-un contract încheiat cu societatea de avocatură Raţiu&Raţiu, prejudiciul constat de Curtea de Conturi totalizînd 12,03 milioane de lei. "Loteria a efectuat plăţi nejustificate şi nelegale către SCA Raţiu&Raţiu în sumă totală de 12,03 milioane de lei urmare administrării defectuoase a acordurilor cadru încheiate cu această casă de avocatură în perioada 2009-2010. Pe parcursul derulării acordurilor cadru, Loteria a încheiat contracte subsecvente pentru servicii de consultanţă de 10,29 milioane de lei, care nu se justificau din punct de vedere al necesităţii, aceste servicii fiind efectuate anterior de către alte case de avocatură şi decontate de Loterie", se mai spune în raport. Totodată, Loteria a efectuat plăţi către societatea de avocatură în sumă de 1,11 milioane de lei, reprezentînd contravaloarea serviciilor de consultanţă ce aveau ca obiect organizarea şi redactarea documentaţiei aferente procedurilor de achiziţii publice, cu toate că acestea reprezentau atribuţii ale personalului de specialitate din companiei. Potrivit Curţii de Conturi, Loteria trebuie să recupereze suma de 1,21 milioane de lei reprezentînd drepturi salariale necuvenite plătite unui număr de 40 de directori, în ale căror contracte de mandat au fost prevăzute clauze abuzive privind acordarea unor drepturi salariale.  De asemenea, compania a fost obligată să recupere suma de 3,22 milioane de lei reprezentînd diferenţa între preţurile de achiziţie ale autovehiculelor procurate de Loterie şi preţurile de vînzare practicate de Rădăcini Motors SRL la data ofertei. Compania este condusă de Gheorghe Benea din februarie 2009, care a înlocuit-o pe Liliana Mincă.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Iulian Gheorghiu, acum 4327 zile, 18 ore, 30 minute, 13 secunde
Am patit-o si noi. Smecherul cel mai mare este Seful Serviciului Achizitii din cadrul Loteriei - Ovidiu Rapan.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.