Economic

Companiile aeriene scumpesc nejustificat biletele

Ziarul de Vrancea
3 ian 2012 3095 vizualizări
Lufthansa a anunţat că urmează să majoreze preţurile biletelor, refuzînd să absoarbă costurile suplimentare generate de extinderea de la 1 ianuarie a pieţei UE de certificate pentru emisii de carbon către industria transporturilor aeriene

Grupul german, al doilea mare operator de transporturi aeriene la nivel global după Emirates Dubai, estimează că va înregistra în acest an costuri suplimentare de 130 milioane euro în urma intrării pe piaţa permiselor pentru emisii de carbon. Lufthansa a devenit astfel primul mare operator care anunţă scumpiri în urma deciziei UE, însă creşterile de preţ vor fi operate treptat. Potrivit legislaţiei UE, companiile de transporturi aeriene trebuie să cumpere din acest an certificate de emisii de carbon pentru zborurile care aterizează sau decolează în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, plus Elveţia, Norvegia şi Islanda. Statele Unite, China, India şi alte ţări au criticat decizia autorităţilor europene, acuzînd UE că astfel de măsuri nu ar trebui luate unilateral, ci printr-un acord internaţional. Lufthansa este unul dintre cei mai afectaţi operatori de transport aerian de introducerea certificatelor, alături de British Airways, Air France-KLM, United Continenntal sau Singapore Airlines. Pe de altă parte, companiile sînt acuzate că folosesc controversele privind schema de emisii de carbon ca "perdea de fum" pentru a creşte costurile suportate de consumatori. "Dacă ne uităm la impactul schemei, va începe să se facă simţit numai spre sfîrşitul anului. Este foarte clar că aceste companii caută pretexte într-un mod mai mult sau mai puţin similar cu atitudinea companiilor de energie cînd a fost aplicat pentru prima dată un astfel de program", comentează europarlamentarul olandez Bas Eickhout. Industria transporturilor aeriene estimează că introducerea schemei va induce costuri suplimentare de un miliard de euro în acest an, care vor creşte la 2,8 miliarde euro pe an pînă în 2020. Punctul culminant din punct de vedere al preţurilor ar trebui să fie martie 2013, cînd companiile vor trebui să prezinte certificatele corespunzătoare emisiilor poluante din acest an. Companiile primesc gratuit certificate reprezentînd 85% din consumul estimat pentru 2012, însă acuză că estimările sînt vechi, calculate în baza traficului din perioada 2004-2006, care a crescut şi va continua să crească.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.