Economic

Ponturi de investiţii

Ziarul de Vrancea
2 ian 2012 3466 vizualizări
Preţurile diamantelor vor creşte în următorii ani, dar cel al aurului va înregistra o corecţie Preţurile diamantelor vor creşte în următorii patru ani, susţinute de cererea pentru produse de lux provenită din China, India şi Orientul Mijlociu, dar preţul aurului, despre care analiştii spun că este supraevaluat, va înregistra o corecţie, transmite Bloomberg.

În 2012, preţul mediu al diamantelor brute va creşte cu 9%, la 145 dolari pe carat, iar în următorii doi ani va avansa cu 14%, respectiv 4,8%, a declarat Edward Sterck, analist la firma BMO Capital Markets. Preţul diamantelor va urca apoi cu 2,6% în 2015 şi cu 3,2% în anul următor. În cazul aurului, şapte analişti intervievaţi de Bloomberg se aşteaptă la scăderea preţului începînd din 2013, după o creştere de 19% anticipată pentru 2012. Cererea de diamante ar putea creşte de două ori mai repede decît oferta pînă în 2020, datorită dezvoltării clasei de mijloc în China şi India, potrivit unui raport efectuat de compania de consultanţă Bain. China, India şi Orientul Mijlociu vor asigura 40% din consumul de diamante pînă în 2015, comparativ cu numai 8% în 2005, potrivit grupului Anglo American, care deţine De Beers, a doua mare companie extractoare de diamante la nivel mondial. Cererea mondială pentru diamante va depăşi probabil cererea cu 7 milioane de carate în 2016, comparativ cu un deficit de un milion de carate în acest an, a arătat Vladimir Sergievski, analist la companiaFinam Investment din Moscova. Preţul diamantelor brute va scădea cu 5,1% în acest an şi va stagna în 2013, anticipează Richard Platt, director general la compania de consultanţă WWW Diamond Forecasts din Londra. Platt estimează o creştere de 2,9% în 2014 şi de 2,2% anul următor. În cazul diamantelor şlefuite, Platt prognozează un avans al preţurilor de 4,7% anul viitor, de 9,3% în 2013, de 6,6% în 2014 şi de 4,4% în 2015. Creşterile de preţuri vor reflecta cererea din Asia, a spus el. Pe piaţa aurului, preţurile spot au urcat cu 12% în acest an, investitorii căutînd plasamente sigure în contextul crizei datoriilor din Europa. Preţul aurului spot a scăzut cu 0,2%, la 1.586,93 dolari uncia. Actualul preţ al aurului nu reflectă fundamentele cererii şi ofertei, ci cererea artificială pentru metalul preţios, ca mijloc de protecţie faţă de riscuri, a spus Rob Henderson, economist şef la National Australia Bank. El a adăugat că din acest motiv preţul aurului va înregistra o corecţie substanţială în viitor.
.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.