Economic

Coloana de stiri economice:Investitorii privaţi primesc 30% din chiria caselor ANL

Ziarul de Vrancea
30 dec 2011 3436 vizualizări
Investitorii privaţi care vor construi în parteneriat cu statul case pentru Agenţia Naţională de Locuinţe (ANL) vor primi 30% din chirii, dar contractele de construcţie vor fi semnate doar după ce Eurostat, Biroul de Statistică al UE, va decide că deficitul bugetar nu este afectat de aceste lucrări.

Agenţia Naţională pentru Locuinţe a primit acordul Guvernului să construiască locuinţe cu chirie, prin atragerea capitalului privat, inclusiv prin concesiune de lucrări publice. Ordonanţa de urgenţă prin care ANL a fost autorizată să înceapă acest program stabileşte că 30% din chirii va reveni investitorului privat, restul banilor urmînd să fie vărsaţi la bugetul de stat (50%) şi la ANL (20%). Contractele de construcţie vor fi însă semnate numai după ce Eurostat va decide că deficitul bugetar nu este afectat de aceste lucrări. "Contractele de construcţii de locuinţe prin atragerea capitalului privat, inclusiv prin concesiune de lucrări, vor putea fi semnate numai după obţinerea unei opinii a Eurostat prin care se precizează că cheltuielile partenerului privat nu afectează deficitul bugetar. Sub sancţiunea nulităţii absolute, nu pot fi semnate sau derulate contracte de concesiune de lucrări în cazul în care autoritatea publică își asumă riscuri care conduc la clasificarea proiectului în cheltuieli publice", se arată în ordonanţă. În cadrul contractului de concesiune, finanţarea obiectivului de investiţie va fi asigurată de către investitorii privaţi, aceştia urmînd să primească, în contrapartida locuinţelor realizate, o cotă-parte din chiriile încasate, însoţită de plăţi unitare periodice, care urmează să fie rambursate de către ANL din surse de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale.

Autorităţile din Belgia vor investiga de ce s-a scumpit berea

Ministerul Economiei din Belgia a cerut autorităţilor antimonopol să înceapă o investigaţie după ce producătorii Anheuser-Busch InBev (AB InBev) şi Alken Maes, parte a grupului Heineken, au cescut cu aproximativ 6% preţul berii, transmite Reuters. Cererea vine la numai cîteva zile după ce AB InBev şi Alken Maes au anunţat că vor majora preţurile pentru berea la sticlă şi doză vîndută angro, invocînd costuri mai ridicate pentru energie, personal şi materii prime.  AB InBev intenţionează să crească preţul cu 5,9% de la începutul lunii martie anul următor, în timp ce Alken Maes a anunţat o majorare de circa 6% de la 12 martie. "Vom cere autorităţilor pentru concurenţă să cerceteze dacă este o situaţie de cartel al preţurilor sau concurenţă neloială", a declarat un purtător de cuvînt al ministrului Economiei. AB InBev a afirmat că nu au existat consultări cu producătorii concurenţii în privinţa creşterii preţurilor. "Informaţiile legate de structura preţurilor şi costurilor este sensibilă şi nu este niciodată discutată sau transmisă concurenţilor", se spune într-un comunicat AB Inbev Belgia.

Bursa de la New York a recuperat pierderile din 2011

Bursa de la New York a închis joi în urcare cu peste 1%, iar indicele S&P 500 a revenit pe plus la nivelul acestui an, datorită unor noi semnale pozitive privind economia SUA, însă direcţia pieţei pentru finalul lui 2011 va fi decisă vineri, în ultima şedinţă a anului, transmite Reuters. Indicele Dow Jones Industrial Average a finalizat în urcare cu 1,12%, iar S&P 500 a crescut cu 1,07%, în timp ce Nasdaq Composite a cîştigat 0,92%. Indicele S&P 500 a revenit pe plus faţă de începutul anului, după ce încheiase şedinţa de miercuri în scădere şi trecuse pe teritoriu negativ. Mişcările din piaţă au fost accentuate însă în ultimele zile de volumul redus de tranzacţionare caracteristic finalului de an, astfel că evoluţia din această perioadă nu trebuie considerată un indicator serios pentru perspectivele burselor la începutul lui 2012. Investitorii de pe Wall Street au urmărit în acest an în primul rînd criza datoriilor de stat din zona euro. Rezultatele licitaţiei de obligaţiuni de stat pe termen lung efectuată joi de guvernul italian au fost greu de interpretat, primite ca un nou semnal că piaţa financiară europeană este în continuare supusă unor tensiuni semnificative. Costurile de finanţare plătite de Italia au scăzut la operaţiunile miercuri şi joi, pe termen scurt şi pe termen lung, însă dobînda obligaţiunilor de referinţă cu maturitatea la zece ani a rămas apropiată de pragul psihologic de 7%, peste care datoria ţării este considerată nesustenabilă. Direcţia indicelui S&P 500 la final de an rămîne singurul factor de suspans pentru şedinţa de tranzacţionare de vineri de la New York. S&P 500 este în prezent în urcare cu 0,4% pe ansamblul lui 2011, cea mai restrînsă variaţie anuală din 1970.

Amendă uriaşă pentru a scăpa de acuzaţiile de mită

Grupul german Deutsche Telekom şi subsidiara ungară Magyar Telekom vor plăti peste 95 milioane de dolari pentru a scăpa de anchete ale guvernului SUA privind acuzaţii de dare de mită în Macedonia şi Muntenegru, transmite Reuters. Grupul a ajuns la înţelegeri cu Departamentul Justiţiei şi Comisia de reglementare a valorilor mobiliare (SEC) din SUA pentru a încheia anchetele privind încălcarea legislaţiei împotriva practicilor de corupţie pe plan internaţional de către Deutsche Telekom şi Magyar Telekom, la care gigantul german deţine 60% din acţiuni. Anchetatorii americani susţin că mai mulţi foşti directori executivi al Magyar Telekom au aranjat, în 2005 şi 2006, plata unor sume în valoare totală de 12,2 milioane euro către mai mulţi intermediari, banii care ar fi trebuit să ajungă la oficialităţi din Macedonia şi Muntenegru în schimbul unor facilităţi care să ajute compania să-şi extindă afacerile. SEC a intentat acţiuni civile împotriva a trei foşti directori ai Magyar Telekom - directorul general Elek Straub, directorul de organizare strategică ANdras Balogh şi directorul de dezvoltare şi achiziţii Tamas Morvai. "Executivii Magyar Telekom au folosit contracte fictive pentru a canaliza milioane de dolari, plăţi corupte către oficiali străini care ar fi putut ajuta compania să elimine competitori şi să cîştige afaceri", se arată într-un comunicat al SEC.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.