Economic

Toate telefoanele GSM sînt vulnerabile la atacurile hackerilor

Ziarul de Vrancea
27 dec 2011 3753 vizualizări
Hackerii pot prelua de la distanţă controlul asupra telefoanelor şi iniţia apeluri sau să trimită mesaje text din cauza unei breşe a tehnologiei GSM

O vulnerabilitate a tehnologiei folosite de reţelele GSM, care acoperă circa 80% din piaţa mondială a telecomunicaţiilor mobile, permite hackerilor să preia de la distanţă controlul asupra telefoanelor şi să iniţieze apeluri sau să trimită mesaje text (SMS), potrivit unei firme germane de cercetare. Hackerii ar putea folosi această breşă a tehnologiei GSM pentru înşelătorii prin care ar iniţia apeluri şi mesaje către servicii cu tarife ridicate, a declarat şeful firmei germane Security Research Labs, Karsten Nohl, citat de Reuters. Atacuri similare asupra unui număr restrîns de smartphone-uri au mai avut loc în trecut, însă acum ar putea fi expsuse toate telefoanele mobile care folosesc tehnologia GSM. "Putem face asta într-un interval redus de timp cu sute de telefoane", a declarat Nohl pentru Reuters înaintea unei prezentări la o convenţie despre hacking la Berlin.  Atacurile asupra sistemelor de telefonie fixă ale companiilor sînt obişnuite şi în cele mai multe cazuri includ folosirea unor linii telefonice pentru servicii cu valoare ridicată, înfiinţate de hackeri în Europa de Est, Africa şi Asia. Hackerii iniţiază apeluri de la telefoanele controlate către astfel de linii telefonice, după care colectează banii şi dispar suficient de repede pentru a nu fi identificaţi. Posesorii telefoanelor nu sesizează de obicei problema pînă nu primesc factura, iar operatorii telecom ajung în cele mai multe cazuri să suporte cel puţin o parte din costuri. Deşi nu va prezenta detalii despre acest tip de atacuri la conferinţă, Nohl estimează că hackerii pot reproduce codul necesar pentru atacuri în cîteva săptămîni. Potrivit unei clasificări ce urmează să fie prezentată de Nohl la conferinţă, operatorii T-Mobile din Germania şi SFR Franţa oferă clienţilor cea mai bună protecţie împotriva infractorilor online care vor să le intercepteze convorbirile sau să le urmărească locaţia. Cercetătorii au evaluat 32 de operatori, din Austria, Belgia, Cehia, Franţa, Germania, Ungaria, Italia, Maroc, Slovacia, Elveţia şi Thailanda, în funcţie de cît de uşor au putut intercepta convorbiri, imita telefonul altcuiva şi urmări locaţia terminalului mobil.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.