Economic

Romania joacă tare pe piaţa caviarului

Ziarul de Vrancea
18 dec 2011 865 vizualizări
în pofida crizei mondiale, caviarul se află într-o gamă selectă de bunuri de lux care nu au fost lovite puternic de reducerile de cheltuieli

Producţia mondială de caviar creşte rapid, în pofida crizei, iar avansul producţiei este susţinut de intrarea pe această piaţă a unor noi jucători, precum China sau Emiratle Arabe Unite, dar şi de dezvoltarea producţiei în ţări ca Romania şi Bulgaria, potrivit cotidianului New York Time (NYT). În ţări precum China, Finlanda, Spania sau Emiratele Arabe Unite, noi ferme de sturioni încep să umple golul lăsat de declinul populaţiei de morun în libertate şi alte specii de sturion în Marea Caspică, sursa tradiţională de caviar. Noile ferme speră să schimbe dinamica acestei pieţe, popularizînd caviarul şi majorînd producţia şi vînzările, scrie NYT. înainte de toate vor trebui, însă, să convingă consumatorii că, deşi produs în altă parte decît Marea Caspică, caviarul nu este un "fals" de lux. Spre deosebire de şampanie, denumire care aparţine producătorilor din regiunea franceză Champagne, caviarul nu este un brand. De fapt şi alte tipuri de icre, în afară de cele ale sturionilor, sînt vîndute drept caviar. Producţia de lux era asigurată în mare parte de Rusia şi Iran, care au vîndut cu succes povestea caviarului negru al sturionului din Marea Caspică drept singurul tip de caviar veritabil. În pofida crizei mondiale, caviarul se află într-o gamă selectă de bunuri de lux care nu au fost lovite puternic de reducerile de cheltuieli. Preţul s-a menţinut la circa 1.000 de euro pe kilogram pentru majoritatea tipurilor de caviar. Nişa caviarului negru a fost afectată, însă, de un declin de 99% a populaţiei de moruni în ultimii 15 ani pe cursul inferior al fluviului Volga, care se varsă în Marea Caspică, şi care era cea mai importantă sursă, potrivit agenţiei piscicole din Rusia. Declinul, început din cauza poluării şi construcţiei de baraje, a fost accelerat de pescuitul ilegal, a declarat în august pentru Interfax preşedintele agenţiei, Andrei Kraini. Rusia a interzis în 2002 exportul de caviar negru pentru a se conforma unor acorduri internaţionale pentru protejarea speciilor pe cale de dispariţie. Exporturile au fost redeschise în acest an, însă se vor baza pe producţia unor ferme, în care sturionii au nevoie de mai mulţi ani pentru a junge la maturitate. Între timp, fermele de sturioni deschise în alte ţări speră să umple acest gol, potrivit cotidianului american. Nu există statistici de încredere la nivel mondial, dar cercetătorul francez Patrick Williot estimează că producţia anuală se ridică la aproximativ 250 de tone, aproape exclusiv asigurată de ferme, faţă de 550 de tone la sfîrşitul anilor '70. "În contrast cu fosta producţie bazată pe populaţia de sturion aflat în libertate, producţia actuală este în creştere continuă", a spus Williot. Romania şi Bulgaria, ţări care au intrat în Uniunea Europeană în 2007, folosesc accesul la fonduri europene pentru a dezvolta ferme de sturioni. Cele două ţări sînt singurele state europene cu populaţii viabile de sturioni în libertate, însă mai multe organizaţii şi-au exprimat îngrijorarea privind pescuitul ilegal, potrivit NYT. Unul dintre cei mai importanţi nou-veniţi este China, unde ferme de sturioni au fost înfiinţate în diferite regiuni ale ţării. "Producţia de caviar la nivel mondial se va dubla sau chiar se va tripla în următorul deceniu", a declarat Diego Pozas, directorul companiei Caviar de Riofrío, care operează o fermă de acest fel în Spania.


,


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.