Economic

"Războiul rozelor" a devenit "războiul roşiilor"

Ziarul de Vrancea
13 dec 2011 1648 vizualizări
Apelul preşedintelui Traian Băsescu de boicotare a zarzavaturilor provenite din Olanda a primit replica unui eurodeputat batav, care a încercat să-i "corupă" pe aleşii noştri la Bruxelles cu legume olandeze n disputa intervine la cîteva luni după ce mai multe camioane cu flori din Olanda au fost oprite la graniţa de vest

Europarlamentarul olandez Esther de Lange urma să le ofere colegilor săi români din cadrul PE cîte un coş cu legume olandeze, ca răspuns la o remarcă a preşedintelui român Traian Băsescu în legătură cu zarzaturile importate din această ţară. "Nu este nimic în neregulă cu legumele noastre, iar România nu poate să blocheze pur şi simplu exporturile noastre pentru ceea ce pare un motiv politic", a declarat De Lange.
Pînă ieri la prînz, eurodeputaţii români se "plîngeau" că nu au primit încă legumele promise. Opiniile acestora privind demersul reprezentantului olandez difereau în funcţie de culoarea politică. Europarlamentarul PDL Sebastian Bodu a apreciat că gestul colegei sale de familie politică, Esther de Lange, europarlamentar PPE, este "ridicol". "Nu am primit nimic dar mi se pare că este un gest populist şi cabotin. Problema nu este dacă preşedintele cumpără sau nu produse olandeze. Problema este că, în mod abuziv, Olanda ne blochează accesul la Spaţiul Schengen. Eu prefer produsele româneşti, dar din alte motive. Dacă ar fi după mine, aş da un semnal de boicotare a tuturor produselor olandeze, dar pînă la urmă fiecare are dreptul de a cumpăra produse de oriunde. Ideea este însă că gestul mi se pare ridicol", a comentat Sebastian Bodu.

Eurodeputat UDMR: "Eu nici legume romaneşti nu mănînc, ci doar secuieşti"

Şeful Delegaţiei PSD din PE, Cătălin Ivan, declara în schimb că va primi legumele "cu cea mai mare plăcere". "Stilul preşedintelui este un stil iresponsabil, de mahala, care dăunează intereselor tuturor românilor. Iar eu cred că, într-adevăr, trebuie să ne apărăm interesele, dar într-un mod responsabil şi inteligent, nu ca la colţul străzii", a spus Cătălin Ivan.
Eurodeputatul UDMR Sogor Csaba a spus că, deşi în general nu cumpără nici măcar legume româneşti, ci numai "secuieşti", va primi coşul de la colega din PE ca pe un dar de Crăciun. Eurodeputatul liberal Renate Weber a afirmat că nu este de acord cu "comportamentele de grădiniţă" nici din partea preşedintelui, nici din partea colegilor din PE.
Preşedintele Traian Băsescu a făcut cumpărături, sîmbătă seară, într-un supermarket din Bucureşti, declarînd, la plecare, pentru RTv, că a încercat să evite să cumpere zarzavaturi olandeze, el adăugînd: "Cred că este bine să nu cumpărăm zarzavaturi olandeze". Apelul preşedintelui român pare provocat de opoziţia Olandei faţă de intrarea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.