Economic

FMI a impus Guvernului să vîndă minim 20% din acţiunile Poştei

Ziarul de Vrancea
11 dec 2011 771 vizualizări
FMI a impus Guvernului ca pînă la sfîrşitul lunii aprilie a anului viitor să găsească un investitor strategic care să preia cel puţin 20% din acţiunile deţinute la Poşta Romană, în urma unei majorări a capitalului social, şi să înceapă procedurile de concediere colectivă a angajaţilor din companie.

Managerul privat va fi numit la Poşta Romană la scurt timp după majorarea capitalului social, dar numai în "strînsă colaborare" cu noul acţionar, se arată în scrisoarea de intenţie convenită de Guvern cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) la ultimele negocieri, din toamna acestui an. Cu pierderi de 29 milioane euro în 2010, Compania Naţională Poşta Romană este controlată în prezent de Ministerul Comunicaţiilor, care deţine 75% din acţiuni, şi de Fondul Proprietatea, cu 25%. Potrivit unui document guvernamental, statul va păstra pachetul majoritar de acţiuni la Poşta Romană, dar şi-ar putea reduce participaţia pînă la 51% din titluri. în acelaşi timp, Fondul Proprietatea şi-ar putea reduce cota de participare la Poşta Romană la 15% dacă nu va participa la majorarea capitalului. Investitorul va avea dreptul să propună o echipă care să asigure managementul companiei pe o perioadă de minimum 10 ani. "Guvernul a aprobat un memorandum prin care îşi propune cedarea a 33% din acţiuni la Poşta Romană, fără să fie stabilită şi o limită minimă. Acest plafon maxim de 33% este un deziderat, iar FMI a impus Guvernului ca în scrisoarea de intenţie să se oblige să vîndă măcar 20% din titluri către un investitor strategic", au declarat surse oficiale. De asemenea, Executivul a convenit cu FMI să continue concedierile la companiile feroviare, să impună patru zile de concediu fără plată pentru angajaţii societăţii Intervenţii Feroviare, să închidă liniile de cale ferată care nu pot fi vîndute la licitaţii şi să încheie contracte PPP pentru spaţiile comerciale CFR. Toate aceste măsuri sînt pregătite să fie aplicate pe parcursul anului viitor, relevă scrisoarea de intenţie convenită de Guvern şi Fondul Monetar Internaţional la ultimele negocieri, din toamna acestui an. Astfel, conform documentului obţinut de MEDIAFAX, Guvernul va desfiinţa pînă la finele anului viitor alte 85 posturi la societatea Electrificare CFR şi 28 locuri în perioada imediată la Intervenţii Feroviare. În acelaşi timp, angajaţilor rămaşi la Intervenţii Feroviare li se va impune patru zile de concediu fără plată. În plus, Fondul Monetar Internaţional a acceptat prelungirea termenelor de privatizare a combinatului Oltchim Rîmnicu Vîlcea (OLT), dar a impus ca procedurile să fie încheiate în totalitate pînă la sfîrşitul lunii aprilie a anului viitor şi a blocat achiziţionarea rafinăriei Arpechim de la OMV Petrom (SNP). Privatizarea companiei va fi pregătită de către un manager privat care urmează să fie numit la conducerea companiei.


,


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.