Economic

Romanii au retras 1,2 miliarde euro de la băncile greceşti

Ziarul de Vrancea
11 dec 2011 679 vizualizări
“E o sumă enorm de mare”, comentează Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din BNR

Romanii au retras 1,2 miliarde euro, o sumă enorm de mare, din subsidiarele băncilor greceşti ca urmare a tensiunilor legate de situaţia statului elen, banii plecînd în special de la instituţiile care au acelaşi nume cu banca-mamă, a afirmat Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din BNR. "Luptele de stradă au făcut ca băncile greceşti să piardă 1,2 miliade de euro din depozite. E o sumă enorm de mare. Au fost două bănci în mod special. Cei care au păstrat brandul şi brandul nu e asociat băncii mamă au pierdut mai puţin. Băncile al căror nume este similar instituţiilor mamă au pierdut mai mult", a spus Cinteză. El a arătat că, în prezent, problemele băncilor cu capital elen din Romania nu mai prezintă aceeaşi amplitudine ca în urmă cu cîteva luni în urmă, situaţie demonstrată de solvabilitatea foarte bună, care în medie este în jur de 15%. Subsidiarele instituţiilor de credit elene Alpha Bank (Alpha Bank Romania) şi EFG Eurobank Ergasias (Bancpost) se află printre cele mai mari zece bănci din Romania. În piaţă mai activează trei instituţii de credit mai mici, respectiv Banca Romanească (National Bank of Greece), Piraeus (deţinută de Piareus Grecia), ATE Bank (deţinută de ATE Bank Grecia) şi Emporiki (deţinută de Credit Agricole). Depozitele firmelor şi ale populaţiei totalizau 179,6 miliarde de lei (41,4 miliarde de euro) la finele lunii octombrie.

Relaxare la restructurarea creditelor

Băncile trebuie să înţeleagă că principalul lor activ sînt clienţii, iar BNR le va recomanda să relaxeze condiţiile de restructurare a creditelor pentru aceia care au probleme, dar reuşesc să achite măcar parţial ratele, a afirmat Nicolae Cinteză. Oficialul BNR a arătat că numărul creditelor la care se înregistrează restanţe a ajuns la 225.000.  "La creditele deja existente, deja cu probleme, se adaugă noi credite. Ponderea creditelor afectate de restanţă în total credite este de 24%. Neperformanţa va fi destul de ridicată în prima parte a anului viitor", a adăugat directorul BNR. Soldul creditelor acordate firmelor şi populaţiei era la finele lunii octombrie de 221 miliarde de lei (51 miliarde de euro). "Am avut o discuţie cu domnul Gheţea (Radu Gheţea - preşedintele ARB) legat de situaţiile în care se restructurează un credit, pentru că unele bănci, modul în care au făcut acest lucru, au omorît clienţii sau erau pe punctul să-i omoare şi au înţeles că este mai bine să recuperezi ceva decît să iei în portofoliu clădiri şi terenuri pe care să nu poţi să le vinzi", a spus Cinteză, la seminarul EU-COFILE, organizat de BNR, ARB și Alpha Bank la Sinaia. El a spus că la mijlocul săptămînii viitoare Direcţia Supraveghere va trimite spre aprobare o adresă conducerii băncii centrale cu propunerile de relaxare a condiţiilor de restructurare a creditelor. Ulterior, recomandările BNR vor fi transmise băncilor comerciale. "Procedura va fi aceeaşi, o scrisoare trimisă tuturor băncilor prin cre să le spunem că nu am avut în vedere un cadru aşa de strict. Dacă face plăţi parţiale şi îţi dovedeşte că nu poate să plătească din rată o anumita sumă, astfel de situatii să le încurajăm. încurajăm acele situaţii în care se dovedeşte că într-adevăr clienţii au probleme", a explicat Cinteză.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.