Economic

35 de firme şi-au plătit datoriile pentru a scăpa de penalităţi

Mihai Boicu
8 dec 2011 2044 vizualizări
Anularea penalităţilor este prevăzută în Codul Fiscal

Direcţia de Finanţe Publice a judeţului a încasat 1,6 milioane lei de la agenţii economici care au solicitat scutirea de penalităţi dacă îşi plătesc datoriile pînă la finalul anului. Cele 35 de firme care au beneficiat de aceste facilităţi au fost scutite de plata sumei de 85,7 milioane lei. „Anularea penalităţilor şi a unei cote de 50% din majorările de întîrziere s-a realizat în baza OG 30/2011 pentru modificarea şi completarea Legii 571/2003 privind Codul Fiscal, precum şi pentru reglementarea unor măsuri financiar – fiscale”, informează Finanţele. Potrivit acestui act normativ, penalităţile de întîrziere se anulează dacă obligaţiile principale şi dobînzile aferente acestora se sting prin plata voluntară sau compensare pînă la 31 decembrie. Reducerea se aplică în proporţie de 50% dacă datoriile sînt plătite pînă la 30 iunie 2012. Anularea penalităţilor de întîrziere se aplică în mod corespunzător şi pentru o cotă de 50% din majorările de întîrziere, reprezentînd componenta de penalitate a acestora, aferentă obligaţiilor fiscale stinse prin plată sau compensare. În cazul anulării penalităţilor de întîrziere se desfiinţează, total sau parţial, actele administrative fiscale sau titlurile titlurile executorii prin care s-au stabilit creanţe fiscale accesorii, chiar dacă împotriva acestora s-au exercitat ori nu căi de atac. Potrivit Codului de procedură fiscală, cota dobînzilor pentru plata cu întîrziere a obligaţiilor fiscale principale este de 0,04% pe zi. Dacă obligaţiile fiscale principale se achită în primele 30 de zile, nu se plătesc penalităţi. În cazul în care sînt plătite în următoarele 60 de zile, se calculează penalităţi de 5% din volumul obligaţiilor fiscale principale stinse. După 90 de zile se aplică o cotă de penalizare de 15% asupra obligaţiilor fiscale principale nestinse. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.