Economic

Coloana de stiri economice: Faţă de anii trecuţi, companiile emitente se aşteaptă ca firmele să acorde un număr mai mare de beneficii extrasalariale

Ziarul de Vrancea
8 dec 2011 2153 vizualizări
Mai puţin de jumătate din salariaţii companiilor private primesc tichete sau carduri cadou de Crăciun, potrivit datelor companiei Edenred Romania, care estimează o creştere de minim 10% a volumului de astfel de tichete emise în acest an faţă de 2010, pe fondul unei uşoare redresări a economiei.

Potrivit studiilor Edenred Romania, unul dintre mai mai importanţi emitenţi de tichete şi carduri de beneficii extrasalariale, 30% dintre companiile private oferă salariaţilor tichete cadou, acestea fiind cea mai utilizată formă de recompensă în perioada sărbătorilor de sfîrşit de an.  În total, 40% din salariaţii din mediul privat primesc cadouri de Crăciun sub forma tichetelor sau cardurilor cadou, din partea companiilor angajatoare. "Estimăm că volumul de tichete cadou emise în acest an va înregistra o creştere de minim 10% faţă de anul trecut, datorită unei uşoare redresări a mediului economic şi faptului că firmele au realizat impactul major pe care îl au tichetele de masă şi cadou în motivarea angajaţilor şi economiile pe care le pot realiza utilizînd aceste instrumente financiare", a declarat într-un comunicat Philippe Blecon, directorul general al Edenred Romania. Dintre diversele variante de cadouri care pot fi oferite de Crăciun de companii, tichetele şi cardurile de cadouri au cel mai eficient cadru fiscal, fiind scutite de taxe salariale şi patronale. Edenred emite tichete de cadouri sub marca Ticket Cadou, acestea avînd cea mai mare arie de utilizare din Romania şi putînd fi cheltuite în peste 40.000 de magazine.  În Romania, peste 30.000 de companii acordă salariaţilor lor diverse tipuri de tichete emise de companie, respectiv tichete de masă, tichete de cadouri, carduri de cadouri şi tichete de vacanţă. Listată la bursa NYSE Euronext Paris, Edenred activează în 40 de ţări, avînd 6.000 de angajaţi, aproape 530.000 companii şi organizaţii client, 1,2 milioane de parteneri afiliaţi şi 34,5 milioane de beneficiari. În 2010, volumul total emis de Edenred a fost de 13,9 miliarde de euro, din care 55% a fost generat în ţările în curs de dezvoltare.


Romanii realizează tranzacţii bancare, în medie, o dată pe lună

Unul din cinci romani (21%) din mediul urban realizează cel puţin o dată pe lună tranzacţii bancare prin Internet, un procentaj mai ridicat, de peste 28%, fiind întîlnit în rîndul persoanelor cu vîrsta între 19 şi 34 de ani. "Cei mai mari utilizatori de banking online sînt în mod cert persoanele cu nivel ridicat al educaţiei şi venitului, în rîndul cărora incidenţa de utilizare ajunge la peste 37%. Metoda este aleasă atît de bărbaţi, cît şi de femei, totuşi cu un succes puţin mai mare în rîndul bărbaţilor", potrivit datelor dintr-un studiu realizat de compania de cercetare 360insights. Potrivit studiului, online banking-ul a atras utilizatori în primul rînd datorită posibilităţii de a plăti pe Internet facturile la utilităţi. "72% dintre cei ce folosesc online banking şi-au achitat facturile prin intermediul Internetului, economisind timp şi efort. şi transferul de bani dintr-un cont în altul este o activitate populară în banking-ul online, însă mai puţin utilizată, circa 38%", conform studiului. Specialiştii 360insights apreciază că datele studiului evidenţă potenţialul de creştere pentru viitor.  "Din cei 21% de utilizatori ai online banking-ului, toţi declară că îl vor folosi şi în continuare şi nu vor renunţa la acest serviciu. În plus, alţi 6% se declară hotărîti să îl folosească în viitor", potrivit studiului. Studiul mai arată că tinerii cu vîrsta cuprinsă între 16 şi 24 ani şi persoanele cu studii superioare folosesc Internetul în proporţie de peste 90%, procentaj care scade pe măsură ce vîrsta utilizatorilor creşte. "Cei mai mari fani ai Internetului sînt tinerii (16-24 ani), 97% dintre ei navigand frecvent în mediul virtual. De fapt, penetrarea Internetului este invers proporţională cu vîrsta. Cu cît aceasta din urmă creşte cu atît e mai mică incidenţa. Totuşi, printre cei de vîrstă medie (25-44 ani), mediul online rămîne popular, înregistrînd o penetrare de peste 70%. Într-adevăr, printre vîrstnici găsim mai puţini utilizatori, dar şi în rîndul lor rata depăşeşte 30%", spun reprezentanţii 360insights. Şi nivelul educaţiei este un factor care influenţeaza deschiderea persoanelor către utilizarea Internetului. Persoanele mai educate folosesc într-o măsura mai mare Internetul, procentajul ajungînd în cazul celor cu studii superioare la 93%. "O corelaţie similară este evidentă urmărind treptele de venit. Un nivel ridicat al acestora corespunde unei incidenţe mai mari a Internetului, acesta înregistrînd o utilizare de 87% în rîndul celor cu cîştiguri ridicate", potrivit studiului.

Una din patru locuinţe din Romanie este din chirpici

În Romania se construiesc anual aproximativ două locuinţe noi la mia de locuitori, sub jumătate faţă de media europeană, iar pentru recuperarea decalajului este nevoie de dublarea numărului de locuinţe livrate pe an, la 100.000 unităţi, potrivit Asociaţiei Producătorilor de BCA din Romania PRO BCA. În Romania exista 8,4 milioane de locuinţe, din care două milioane sînt din chirpici iar 0,7 milioane sînt construite înainte de 1944, a declarat ieri Marius Marin, vicepreşedintele PRO BCA şi CEO al companiei Macon, la conferinţa "Romania Construct Forum".. Potrivit sursei citate, cele mai multe locuinţe s-au construit în anul 2008 (64.414 de unităţi), echivalentul a aproximativ 3,1 locuinţe noi/ mia de locuitori. În 2009 au fost livrate 61.101 de unităţi (2,9 locuinţe/ mia de locuitori), în anul următor au fost construite 48.812 unităţi (2,1 locuinţe/ mia de locuitori) iar pentru 2011 se estimează că se vor construi 42 – 44.000 unităţi noi (1,85 - 1,95 locuinţe/ mia de locuitori), a arătat reprezentantul asociaţiei. "Media europeană este de 4,7-4,8 locuinţe noi / mia de locuitori. Pentru a recupera decalajul faţă de media europeană, Romania ar trebui să construiască aproximativ 100.000 locuinţe pe an", a spus Marin. El a afirmat că în prezent există un blocaj pe piaţa construcţiilor din cauza situaţiei financiare, a lipsei resurselor statului dar şi a unui "blocaj psihologic". Totodată, programele succesive Prima Casă iniţiate de Guvern şi-au atins doar parţial obiectivele, iar PRO BCA propune constituirea rapidă a unui grup de lucru comun între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi asociaţii patronale, pentru identificarea unor soluţii concrete pentru relansarea acestei direcţii strategice, fară o implicare financiară "masivă" din partea statului.


CFR Marfă, vîndută pînă în toamna 2012 către BERD şi IFC

Guvernul şi FMI au convenit ca CFR Marfă să fie scoasă de pe lista companiilor cu management privat şi vîndută unui investitor strategic, într-un proces care să fie încheiat pînă la sfîrşitul lunii octombrie 2012 şi în care să poată fi implicate BERD şi IFC, divizia de investiţii a Băncii Mondiale. Modificările au fost convenite în ultimele negocieri dintre Executiv şi Fondul Monetar Internaţional, din toamna acestui an, şi incluse în scrisoarea de intenţie. Documentul, relevă intenţia autorităţilor de a vinde pachetul majoritar de acţiuni la CFR Marfă către un investitor strategic şi de a încheia privatizarea pînă la sfîrşitul lunii octombrie 2012, fiind luată în calcul şi atragerea în acest proces a Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi a IFC, divizia de investiţii a Băncii Mondiale. BERD şi IFC au fost cooptate de Guvern şi la privatizarea Băncii Comerciale Romane, în 2004, cînd cele două instituţii au plătit 222 milioane dolari pentru 25% plus două acţiuni la BCR. Doi ani mai tîrziu, Erste Bank preluat controlul BCR prin cumpărarea unui pachet de 61,8825% din acţiuni, contra sumei de 3,75 miliarde de euro, dintre care 2,2 miliarde euro au revenit statului, iar restul de 1,5 miliarde euro au fost împărţiţi între BERD şi IFC. În scrisoarea de intenţie semnată de Guvern şi FMI în luna septembrie, anterior acestei ultime înţelegeri, CFR Marfă era inclusă în grupul primelor nouă companii pentru care va fi angajat un manager privat, cu perspectiva vînzării doar a unui pachet de 20% din acţiuni. În toamna acestui an însă, CSAT a decis vînzare a peste 50% din acţiuni, preşedintele Traian Băsescu afirmînd că CFR Marfă a fost "profund căpuşată" prin serviciile care i s-au prestat şi că singura metodă de diminuare a vulnerabilităţii companiilor de stat este privatizarea. Conform ultimei înţelegeri cu FMI, statul va angaja un consultant pentru privatizare pînă la sfîrşitul lunii ianuarie 2012, va publica prospectul de vînzare a acţiunilor pînă la jumătatea lunii iunie 2012 şi va încheia privatizarea pînă la sfîrşitul lunii octombrie 2012.

Banca Europeană a redus dobînda la un minim record

Banca Centrală Europeană (BCE) a redus, ieri, dobînda de politică monetară de la 1,25% la 1%, nivel minim record la care s-a aflat şi în perioada mai 2009 - aprilie 2011, în timpul crizei financiare, a anunţat BCE. Decizia a fost anticipată de analişti. Preşedintele BCE, Mario Draghi a redus dobînda de politică monetară în ambele şedinţe organizate de la preluarea conducerii băncii, de la 1,5% la 1,25% în noiembrie şi de la 1,25% la 1%. Dobînda BCE a fost menţinută la 1% pe perioada crizei financiare, înainte de a fi majorată de două ori în acest an, în aprilie de la 1% la 1,25% şi în iulie de la 1,25% la 1,5%.

Directorul sucursalei Societe Generale din Camerun, în fruntea BRD

Preşedintele BRD, Guy Poupet, va fi înlocuit cu directorul regional al sucursalei Societe Generale din Camerun, Alexandre Maymat, au declarat pentru MEDIAFAX surse bancare. Viitorul preşedinte al BRD se află deja în Romania şi va avea în această după-amiază o întîlnire cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Guy Poupet a fost desemnat în poziţia de director general şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al BRD de la 1 ianuarie 2010, cînd l-a înlocuit pe Patrick Gelin, care a condus banca aproape nouă ani şi a plecat pe o poziţie în Comitetul de Direcţie al grupului Societe Generale. BRD a înregistrat în primele nouă luni un profit net de 382 milioane lei (90 milioane euro), după standardele romaneşti de contabilitate, în scădere cu 19% faţă de cîştigul din perioada similară a anului trecut.  Activele totale ale băncii totalizau la sfîrşitul lunii septembrie 46,05 miliarde lei (10,57 miliarde euro), în scădere cu 2% faţă de nivelul din perioada similară a anului trecut.

Rata şomajului este în creştere uşoară

Rata şomajului înregistrat la sfîrşitul lunii noiembrie 2011, la nivel naţional, a fost de 5,06 %, mai mare cu 0,13 puncte procentuale decît cea din luna precedentă şi mai mică cu 1,89 puncte procentuale decît cea din perioada similară a anului 2010. Astfel, la sfîrşitul lunii noimebrie numărul total al şomerilor înregistraţi în evidenţele agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă a fost de 454.978 de persoane, cu 10.978 mai multe faţă de finele lunii anterioare, informează, joi, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM). În ceea ce priveşte rata şomajului înregistrat pe sexe, în noiembrie 2011, comparativ cu luna precedentă, rata şomajului masculin a crescut de la 5,05 % în octombrie, la 5,21%, iar rata şomajului feminin a crescut de la 4,81% la 4,89%. Rata şomajului a scăzut în patru judeţe, respectiv Hunedoara cu 0,15%, Maramureş cu 0,05%, Bacău cu 0,05% şi Neamţ cu 0,02%. Cele mai ridicate niveluri ale ratei şomajului au fost atinse în judeţele Mehedinţi (9,53%), Vaslui (9,42%), Dolj (8,89%), Teleorman (8,83%), Covasna (8,03%), Buzău (7,69%), Gorj (7,51%), Galaţi (7,25%) şi Alba (7,15%).



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.