Economic

Bogaţii, mai patrioţi decît săracii

Ziarul de Vrancea
7 dec 2011 1945 vizualizări
ceasta este una dintre concluziile unui studiu privind patriotismul la romani n "a face haz de necaz" şi "să moară şi capra vecinului" sînt expresiile care ne definesc cel mai bine ca popor

Nici jumătate dintre români nu spun despre ei că sînt patrioţi, dar cred că sînt ospitalieri, descurcăreţi, generoşi, harnici şi cîrcotaşi, expresiile care îi descriu cel mai bine fiind "A face haz de necaz" şi "Să moară şi capra vecinului" rezultă dintr-un studiu publicat ieri. Studiul "Patriotismul la români" arată că doar 41 la sută pot spune despre ei ca sînt patrioţi, la nivel declarativ, cei mai patrioţi fiind românii din Banat (60%) şi din Muntenia (50%). Doar opt la sută dintre cei care au fost întrebaţi pot spune că pe români îi defineşte expresia "Sînt mîndru că sînt român", iar 18 la sută au fost de acord ca românii sînt caracterizaţi prin zicala "Fie pîinea cît de rea, tot mai bună-i în ţara mea". "Tinerii între 20 şi 24 de ani sînt cel mai puţin patrioţi (doar 30 la sută putîndu-se descrie astfel). În acelaşi timp, cei mai în vîrstă (între 50 şi 59 de ani) declară în mai mare măsură că se consideră patrioţi (48 la sută). Este de observat şi faptul că persoanele cu venit scăzut se încadrează mai puţin în această categorie decît persoanele cu venit ridicat (32 la sută în cazul celor cu venit sub 1.200 de lei în comparaţie cu 50 la sută pentru cei cu venituri peste 3.000 de lei)", se arată în studiu.

Ospitalieri şi cîrcotaşi

Pentru cei mai mulţi români patriotismul înseamnă pur şi simplu a-ţi iubi ţara necondiţionat, patru din zece persoane fiind de acord cu acest lucru, o treime cred că patriotismul se referă la respectul pe care îl ai pentru strămoşi, în timp ce un sfert spun că patriotismul se referă la faptul ca românii sînt deranjaţi atunci cînd imaginea ţării lor este denigrată în străinătate. Doar patru la sută cred că patriotismul se referă la conştientizarea beneficiilor pe care ţi le oferă ţara în care locuieşti.
Românii ar spune despre ei înşişi că sînt un popor ospitalier (45 la sută), că sînt descurcareţi (36 la sută), generoşi (30 la sută), harnici (28 la sută), dar şi cîrcotaşi (28 la sută). Un sfert dintre cei care au participat la studiu cred că poporul român este format din oameni buni la suflet (26 la sută) iar 25 la sută cred că semenii lor sînt delăsători.
Expresiile care îi descriu cel mai bine pe romani sînt, în opinia lor: "A face haz de necaz" (47 la sută dintre cei care au răspuns la studiu menţionează această expresie între primele trei), "Să moară şi capra vecinului" (44 la sută), "Om trăi şi om vedea" (40 la sută) şi "Lasă că merge şi aşa" (36 la sută).
Studiul "Patriotismul la români" a fost realizat de ISRA Center pe un eşantion de 1.111 respondenţi, reprezentativ pentru populaţia din zona urbană (oraşe peste 50.000 de locuitori), cu vîrsta între 20 şi 60 de ani.
Marja de eroare este de ±2.9 la sută.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.