Economic

Coloana de stiri economice: S&P a retrogradat Transgaz în categoria "junk" pentru creditele în lei

Ziarul de Vrancea
7 dec 2011 1676 vizualizări
Standard & Poor's (S&P) a revizuit ieri în scădere ratingul pentru credite pe termen lung în lei al companiei de stat Transgaz, în categoria "junk", nerecomandată investitorilor, după ce a retrogradat calificativul similar al Romaniei la sfîrşitul lunii noiembrie, ca urmare a unor schimbări de metodologie.

Calificativul pentru credite pe termen lung în lei a fost coborît de la "BBB-" la "BB plus", iar cel în valută a fost confirmat la "BB plus", se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară. Ambele ratinguri au perspectivă stabilă. Agenţia arată că Transgaz este o companie care are legături cu statul, iar criteriile S&P prevăd revizuirea ratingului de ţară pentru împrumuturi în lei să determine o decizie similară pentru Transgaz. Perspectiva stabilă a calificativelor pe termen lung ale companiei reflectă opinia S&P că Transgaz va păstra o situaţie financiară solidă. Perspectiva Transgaz este, de asemenea, susţinută de cea a ratingului de ţară. S&P a revizuit, de asemenea, calificativul individual al Transgaz, de la "bbbb-" la "bbb plus". Revizuirea reflectă expunerea ridicată a companiei pe Romania, din cauza statutului de monopol şi a concentrării veniturilor pe piaţa locală. Astfel, este puţin probabil ca Transgaz să primească un calificativ mai ridicat decît cel al Romaniei, notează S&P. Fiind o companie de stat, Transgaz este vulnerabilă la presiuni din partea autorităţilor în perioade cînd bugetul de stat este sub presiune. Un astfel de exemplu este decizia Guvernului de încasa un dividend special de la Transgaz, împotriva recomandărilor companiei. "Ratingurile Transgaz sînt susţinute de poziţia puternică de monopol a companiei, fluxul de numerar liber de disponibilităţi predictibil din activităţile reglementate de tranzport de gaze naturale şi situaţia financiară solidă. Aceste atuuri sînt anulate de riscurile privind schimbarea majoră a reglementărilor la fiecare cinci ani, baza de active învechite şi unele reminiscenţe de economie în tranziţie ale Romaniei. Deşi nu luăm în calcul în scenariul nostru de bază implicarea Transgaz în construcţia gazoductului Nabucco, considerăm că proiectul generează riscuri pentru nivelul de îndatorare al companiei", se arată în comunicat. Calificativele Transgaz se bazează pe ratingul individual al companiei şi pe probabilitatea ridicată ca Guvernul să asigure un sprijin substanţial şi la timp în cazul unor probleme financiare. Bonitatea Transgaz s-ar putea reduce în urma implicării companiei în proiectul Nabucco. Dacă proiectul este iniţiat, ar putea avea un impact semnificativ asupra profilului de risc al companiei în absenţa unui sprijin tangibil din partea statului.

Ce atribuţii va avea banca punte

Înfiinţarea unei bănci-punte sau intrarea Fondului De Garantare a Depozitelor Bancare în acţionariatul unei bănci cu probleme va fi aplicabilă numai pentru instituţiile de credit care prezintă risc pentru stabilitatea financiară, a arătat prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu. În prezent, BNR are posibilitatea să instituie administrarea specială asupra unei bănci cu probleme financiare sau să aprobe preluarea de active cu asumarea de pasive de către o altă bancă apreciată ca avînd o situaţie financiară solidă. Potrivit proiectului de act normativ elaborat de BNR şi promovat de Ministerul Finanţelor Publice, banca-punte reprezintă o instituţie de credit care se constituie şi funcţionează ca bancă în scopul preluării de active şi pasive ale unei instituţii de credit, în vederea asigurării continuării prestării serviciilor bancare aferente activelor şi pasivelor preluate, urmînd să fie vîndută ulterior către o terţă parte eligibilă. Banca-punte se constituie şi funcţionează pe o durată de pînă la doi ani, cu posibilitatea prelungirii acestei perioade, prin hotărîre a Băncii Naţionale a Romaniei, în situaţiile în care persistă riscul unei ameninţări la adresa stabilităţii financiare şi/sau negocierile cu potenţialul achizitor al băncii-punte nu au fost finalizate. Banca-punte va fi unul dintre cele trei instrumente pe care Banca Naţională a Romaniei (BNR) le va putea aplica în cazul în care o instituţie de credit ameninţată de faliment va fi considerată ca avînd un risc sistemic, adică o eventuală căderea instituţiei de credit va afecta semnificativ şi alte bănci. înainte de constituirea băncii-punte, BNR are opţiunea de a aproba preluarea de active cu asumarea de active sau introducerea Fondului de Garantare a Depozitelor în acţionariatul băncii falimentare, concomitent cu suspendarea dreptului de vot al celorlalţi acţionari. Florin Georgescu a evitat să detalieze criteriile prin care o bancă în situaţie dificilă va fi inclusă în categoria de risc sistemic, arătînd doar că la nivelul BNR există aprecieri şi criterii de determinare. Determinarea potenţialului de risc sistemic va fi realizată cel mai probabil de Direcţia de Stabilitate Financiară din BNR şi aprobată de Consiliul de Administraţie al BNR.

Sistem de pornire a maşinii prin telefon

Distribuitorul de echipamente electronice pentru autovehicule Falcon Electronics a lansat în Romania sistemul Viper Smart Start, care permite pornirea motorului maşinii prin intermediul smartphone-ului, comandă care poate fi accesată din orice loc unde există semnal GSM. De asemenea, sistemul localizează autovehiculul prin receptorul GPS inclus, poate deschide uşile maşinii, portbagajul, sau poate arma şi dezarma sistemul de securitate al vehiculului. Pachetul Viper Smart Start este format dintr-un dispozitiv care trebuie instalat în interiorul maşinii şi conectat la sistemul de securitate. Ulterior, clienţii descarcă o plicaţie pe smartphone-ul utilizatorului. Preţul modulului, care conţine un card SIM, este de 400 de dolari, iar sistemul de securitate Viper (în cazul în care autovehiculul nu este dotat cu unul) costă de la 740 de lei. Serviciul este gartuit timp de un an de la achiziţionarea sistemului, după care se va plăti lunar un abonament de 10 dolari. Noul produs este compatibil cu sistemele de operare iOS, Android şi BlackBerry. Directorul de marketing al Falcon Electronics, Bogdan Gheorghiu, a estimat că în primul an de la lansarea Viper Smart Start vor fi livrate pe piaţa locală aproximativ 1.000 de unităţi.

Grecia “comemorează” adoptarea euro cu emisiunea unei monede

Grecia va pune în circulaţie de la începutul anului următor monede "comemorative" de 2 euro pentru a sărbători zece ani de folosire a euro, iar emisiunea va ajunge la un milion de monede, a anunţat, miercuri, "cu plăcere", Ministerul Finanţelor de la Atena. Monedele comemorative vor fi puse în circulaţie de pe 2 ianuarie. "Imaginea din centrul monedei simbolizează modul în care euro a devenit un jucător global în ultimii zece ani şi importanţa acestuia în viaţa oamenilor obişnuiţi (reprezentaţi în imaginea gravată pe monedă de oameni), comerţ (o navă), industrie (o fabrică) şi energie (centrale eoliene). în jurul imaginii este scris «2002-2012, precum şi numele ţării care a emis-o «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ»", se arată într-un comunicat al Ministerului de Finanţe. Aversul monedei, comun pentru toate monedele emise în zona euro, va rămîne neschimbat faţă de monedele de 2 euro aflate în circulaţie. Grecia a intrat în zona euro în 2001, dar moneda unică a intrat în circulaţie în ianuarie 2002.

INS: Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 1,5%

Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 1,5% în octombrie faţă de luna precedentă, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, iar comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut declinul înregistrat a fost de 0,6%, potrivit datelor INS. Ca serie brută, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut faţă de septembrie 2011 cu 1,4%, respectiv cu 0,3% faţă de luna corespunzătoare a anului precedent. În perioada 1 ianuarie - 31 octombrie, volumul lucrărilor de construcţii a crescut ca serie brută cu 0,1%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate a scăzut cu 0,7%. În luna octombrie 2011, scăderea volumului lucrărilor de construcţii (serie brută) a fost evidenţiată la lucrările de reparaţii capitale (-22,8%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-10,5%). La lucrările de construcţii noi s-a evidenţiat o creştere cu 7,7%. Pe categorii de construcţii, a avut loc o creştere la construcţiile inginereşti cu 3,1%, iar la clădirile nerezidenţiale s-a înregistrat o scădere cu 13,1%. Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna octombrie 2011 s-a înregistrat o creştere la lucrările de construcţii noi (A5,6%) pe elemente de structură, iar la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente şi la lucrările de reparaţii capitale s-au înregistrat scăderi cu 10,5%, respectiv cu 10,3%


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.