Economic

Ne aşteaptă încă un an pierdut

Ziarul de Vrancea
7 dec 2011 1695 vizualizări
Probabilitatea ca nivelul creşterii economice să atingă anul viitor ţinta de 2% scade tocmai din cauza faptului că în acest an este consemnată o creştere mai mare a PIB decît cea estimată, iar fixarea unui deficit bugetar prudent indică acest risc, a declarat economistul-şef al BNR, Valentin Lazea.

"Vestea bună este că, pe primele trei trimestre ale acestui an, creşterea economică a fost mai mare decît cea prognozată. Vestea proastă este că tocmai datorită aceste creşteri mai mari de anul acesta, probabilitatea ca prognoza pentru 2012 să coincidă cu realitatea scade, în sensul că datorită acestei creşteri mai mari în acest an sînt şanse mai mici ca anul viitor să avem o creştere în jur de 2%. Tocmai de aceea cred că este un lucru pozitiv faptul că bugetul are ca ţintă un deficit pe cash de 1,9% şi 2,5% pe ESA, pentru că această rezervă de 0,5-0,6% pînă la un deficit de 2,5% pe cash şi 3% pe ESA cred că este menit exact să acopere riscul unei creşteri economice mai mici anul viitor", a spus Lazea. El a arătat că, din punct de vedere al nivelului finanţelor publice şi al băncilor, Romania se situează în prezent la un nivel mult mai bun decît în 2008. Economia a crescut în al treilea trimestru cu 1,9% faţă de precedentele trei luni şi cu 4,4% comparativ cu perioada similară a anului trecut, înregistrînd astfel cele mai mari creşteri din ultimii trei ani, potrivit Institutului Naţional de Statistică. Analistul economic Daniel Dăianu a precizat că perspectiva economică pentru anul viitor la nivel european este cenuşie, fiind mai delicată decît în urmă cu trei ani şi marcată deja de iminenţa unei recesiuni, şi este nevoie ca uniunea monetară să fie reformată fundamental. "Uniunea monetară este defectă, e mult mai greu să reconstruieşti o casă atunci cînd ea arde. Ce se conturează ca soluţie în momentul de faţă este o stingere parţială a focului, pentru că nu se ating de viciile de fond ale Uniunii. Ei trebuie să încerce să stingă focul şi să umble la desingul uniunii monetare, căreia îi lipsesc construcţii de bază. Dacă nu se modifică designul, nu văd cum poate supravieţui. Situaţia este mai delicată decît în 2008-2009, viciile zonei euro sînt fundamentale, iar perspectiva este cenuşie", a spus Dăianu. El a avansat şi trei scenarii de evoluţie a situaţiei economice la nivelul UE, respectiv un scenariu maxim în care liderii UE găsesc rezolvarea problemelor (pentru care a indicat însă şanse de reuşită în proporţie de o treime), scenariul mediu în care liderii UE stabilesc o soluţie temporară, lăsînd Banca Centrală Europeană să intervină cu împrumuturi pe trei ani şi crescînd capacitatea Fondului European de Stabilitate Financiară (peste 50%), şi un scenariu catastrofal în care liderii UE nu se înţeleg (sub 15%).




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.