Economic

Vrîncenii au economii mai mari în bănci decît sibienii şi ieşenii

Sorin Tudose
6 dec 2011 1926 vizualizări
Vrancea, deşi nu produce mai nimic, este în topul celor mai strîngătoare judeţe din ţară

Vrîncenii sînt oameni foarte economi pe timp de criză economică, preferînd să strîngă banii la bancă, potrivit unui raport al Băncii Naţionale a Romaniei (BNR). Vrancea se află pe un fruntaş loc 8 în topul judeţelor ai căror locuitori mai mult au economisit decît au împrumutat de la bănci în luna octombrie. Diferenţa între depozite şi credite la nivelul judeţului nostru este de 12,6 milioane lei în favoarea depozitelor. De departe, diferenţa cea mai mare între depozite şi credite o înregistrează Bacăul, cu 309,1 milioane lei economii. Pe locul secund se găseşte Harghita, unde locuitorii acestui judeţ au economii de 286,3 milioane lei. Pe locul 3 se situează judeţul Neamţ, a cărui diferenţă între depozite şi credite este de 238,6 lei. Ieşenii au o diferenţă de peste 1,727 milioane de lei în detrimentul depozitelor în vreme ce sibienii au şi ei o diferenţă de peste 185 milioane de lei în favoarea creditelor. Statistica BNR ia în calcul atît depozitele în lei cît şi în valută. La finele lunii octombrie, Vrancea avea depozite în lei în valoare de 660,8 milioane lei, iar cele în valută erau echivalentul a 265,1 milioane lei. De partea cealaltă, creditele în lei erau de 363,1 milioane lei, iar cele în valută erau de 550,2 milioane lei. Reprezentanţii BNR doresc să existe un echilibru între creditele luate în lei şi cele în valută. „Ceea ce vrem să vedem noi, cei de la BNR, este un echilibru între noile credite acordate în moneda naţională faţă de noile credite acordate în euro. Nu ne dorim o dispariţie a celor în euro, ci un mult mai bun echilibru între creditele care se acordă în lei şi cele în euro”, a declarat Cristian Popa, viceguvernatorul BNR într-o conferinţă privind potenţialul economic viitor al României. Diferenţa dintre creditele contracte în lei şi cele în euro la nivelul judeţului Vrancea este de peste 187 milioane lei în favoarea celor în valută. Adică vrîncenii preferă să se împrumute în euro, dar să economisească în lei. (Sorin TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.