Economic

Scăderi pe aproape toată linia în telefonia mobilă

Ziarul de Vrancea
6 dec 2011 1748 vizualizări
Numărul de abonamente şi cartele la telefonia mobilă a scăzut cu 3,2% în primele şase luni, la 23,6 milioane la 30 iunie, evoluţie care a condus şi la reducerea ratei de penetrare cu aproape 3 puncte procentuale, la 110,2%, potrivit datelor autorităţii de reglementare în telecom (ANCOM).

"Numărul cartelelor preplătite active a scăzut cu 4,5%, la 14,28 milioane, iar numărul abonamentelor persoanelor fizice s-a redus cu 2,2%, la 6,45 milioane, în timp ce numărul abonamentelor încheiate de persoane juridice a crescut cu 1,4%, la 2,86 milioane", a declarat marţi preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), Cătălin Marinescu. Pe piaţa telefonie mobile activează şase operatori - Orange Romania, Vodafone Romania, Cosmote Romania, RCS&RDS, Romtelecom şi Telemobil. Deşi numărul total de utilizatori a scăzut, traficul de voce a continuat să crească în sectorul telefoniei mobile, ajungînd la 28,6 miliarde de minute, cu 7,8% mai mult decît în ultimele şase luni ale anului 2010, a menţionat Marinescu. "Din traficul total de voce înregistrat în prima jumătate a acestui an, 85,7% (24,5 miliarde de minute) a reprezentat traficul în reţelele proprii ale operatorilor, în creştere cu 8,8% faţă de ultimul semestru al anului 2010. Atît traficul realizat către reţelele de telefonie fixă, cît şi cel către reţelele internaţionale au înregistrat creşteri - cu 12,5% (1,1 miliarde de minute), respectiv 6,9% (272 milioane de minute), în timp ce traficul către alte reţele de telefonie mobile a înregistrat o scădere de 1,7% (2,7 miliarde de minute)", a afirmat Marinescu. Potrivit datelor ANCOM. utilizatorii de cartele preplătite au acoperit 55% din traficul total, restul de 45% revenind deţinătorilor de abonamente. "Durata medie a unui apel iniţiat în reţelele mobile a înregistrat creşteri semnificative, indiferent de reţeaua în care s-a terminat apelul. Durata medie a unui apel a crescut la 2 minute şi 23 de secunde faţă de nivelul mediu de 2 minute şi 12 secunde înregistrat în a doua jumătate a anului 2010. Durata medie a unui apel efectuat de către utilizatorii de cartele preplătite a fost mai mare (2 minute şi 40 de secunde) comparativ cu durata medie a unui apel iniţiat de utilizatorii de abonament (2 minute şi 7 secunde)", a adăugat Marinescu. În medie, în primul semestru al anului, un utilizator a vorbit în medie 3 ore şi 19 minute lunar prin intermediul telefonului mobil, în creştere cu 9% şi a transmis 36 de mesaje SMS lunar, cu 33,4% mai mult. "Acest lucru demonstrează faptul că operatorii au reuşit să îşi reconfigureze ofertele, adaptarea lor la noua realitate economică stimulînd creşterea traficului, în ciuda scăderilor înregistrate de baza de clienţi", a mai spus şeful ANCOM. În prima parte a anului au fost trimise 5,2 miliarde de mesaje scrise (SMS), în creştere cu 31,9% faţă de a doua jumătate a anului 2010. Din totalul de mesaje scrise, 77% au fost transmise de către utilizatorii de cartele preplătite, în timp ce 23% au fost transmise de către utilizatorii de abonamente, mesajele scrise transmise în propria reţea deţinînd o pondere de 93,2%.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.