Economic

Idei de investiţii pentru anul viitorErste: Petrom şi Albalact au cel mai bun potenţial de creştere pe bursă

Ziarul de Vrancea
5 dec 2011 2156 vizualizări
O analiză a băncii austriece arată că în următoarele 12 luni acţiunile Albalact pot urca de la 0,2 la 0,3 lei, iar cele ale companiei petroliere de la 0,3 la 0,5 lei

Petrom (SNP) şi Albalact (ALBZ) au cel mai bun potenţial de creştere pe bursa de la Bucureşti în următoarele 12 luni, potrivit unei analize Erste, care estimează pe de altă parte că Transelectrica (TEL) va acorda anul viitor cel mai ridicat dividend din regiune raportat la preţul acţiunilor. Astfel, producătorul de lactate Albalact este pe locul 11 într-un top de 67 de companii din Europa Centrală şi de Est, Austria, Portugalia, Turcia şi Rusia listate la bursă, care au un potenţial ridicat de creştere a preţului acţiunilor în următoarele 12 luni. Erste estimează că acţiunile Albalact vor creşte cu 50%, de la 0,2 lei la 0,3 lei. Petrom ocupă poziţia a 14-a în top, cu o creştere estimată de 72,4%, de la 0,3 lei la 0,5 lei. Totodată, Erste anticipează că Transelectrica va oferi anul viitor cel mai bun randament al dividendelor de pe bursele analizate, de 11,9% din preţul acţiunilor. în top se mai regăsesc Petrom, pe locul al patrulea, cu un randament de 10,2%, şi BRD - Groupe Societe Generale, pe poziţia a 16-a, cu 8,4%. Erste notează că evenimentele legate de criza datoriilor de stat din zona euro vor continua să fie principalii factori care stabilesc direcţia burselor. O eventuală intervenţie a "creditorului de ultimă şansă", probabil Banca Centrală Europeană, va înlocui riscurile privind dobînzile ridicate ale statelor cu riscuri inflaţioniste, iar reacţia puternică a pieţelor după acţiunea concertată anunţată săptămîna trecută de marile bănci centrale demonstrează că investitorii aşteaptă de la politicieni şi de la băncile centrale să rezolve problema imediată de lichiditate. Erste consideră că există suficientă lichiditate pe pieţe, care însă "aşteaptă" să se materializeze în performanţă, reacţionînd la orice ştire pozitivă. Orice măsuri decisive spre rezolvarea crizei din zona euro ar putea determina intrări speculative, în principal pe acţiuni din sectorul financiar, însă nervozitatea domină în continuare pieţele, din cauza absenţei unei soluţii concrete. Indicii blue-chip ai burselor analizate au scăzut de la începutul acestui an, în euro, cu 29%, cea mai abruptă corecţie fiind înregistrată la Viena (-37,4% pentru indicele ATX).




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.