Economic

Coloana de stiri economice:Investiţiile în economie au urcat în trimestrul trei cu 15,3%

Ziarul de Vrancea
2 dec 2011 728 vizualizări
Investiţiile în economie au crescut în trimestrul al treilea cu 15,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar la nouă luni avansul este de 2,7%, a anunţat, ieri, Institutul Naţional de Statistică (INS).

O evoluţie pozitivă a fost înregistrată, faţă de trimstrul al treilea din 2010, la toate elementele de structură - utilaje (inclusiv mijloace de transport), cu 35,6%, alte cheltuieli, cu 9,4%, şi la lucrări de construcţii noi, cu 3,8%, se arată într-un comunicat al INS. Ponderea lucrărilor de construcţii noi în totalul investiţiilor a scăzut cu 4,5 puncte procentuale, iar cea în alte cheltuieli cu 0,7 puncte. Ponderea investiţiilor în utilaje (inclusiv mijloace de transport) a crescut cu 5,2 puncte procentuale. Investiţiile concretizate în lucrări de construcţii noi au însumat în primele nouă luni 20,301 miliarde de lei, reprezentînd 51,1% din total, faţă de 52,6% în primele trei trimestre ale anului precedent. Investiţiile în utilaje şi mijloace de transport au însumat 15,757 miliarde lei, reprezentînd 39,7% din total, faţă de 37,7% în perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2010. Volume mari de investiţii au fost consemnate în industrie şi comerţ/servicii (comerţul cu ridicata şi amănuntul, repararea autovehiculelor).

Google ar putea introduce un serviciu de retail online

Google ar putea introduce un serviciu de cumpărături online care să promoveze livrarea în aceeaşi zi, încercînd să atragă vizitatori de la rivali precum Amazon.com, potrivit Wall Street Journal (WSJ), preluat de Reuters. Google poartă discuţii cu mai mulţi retaileri şi companii de curierat, potrivit unor surse apropiate situaţiei, citate de WSJ. Reprezentanţii Google au refuzat să comenteze informaţiile. Analiştii estimează că Google obţine circa 40% din venituri datorită vînzărilor efectuate de retaileri în urma unor căutări efectuate pe motorul de căutare al companiei. Astfel, Google s-ar putea simţi ameninţat de serviciul Prime al Amazon.com, care garantează livrare gratuită în maximum două zile în Statele Unite pentru orice produs pentru 79 de dolari pe an. Tot mai mulţi utilizatori care adoptă Amazon.com Prime renunţă la căutarea produselor pe Google, care devine tot mai des o variantă "de rezervă" pentru consumatorii care nu găsesc ceea ce doresc să cumpere pe Amazon.com, potrivit analiştilor. Google domină încă segmentul căutărilor online din domeniul retail.

Construcţiile de case, pe minus

Numărul locuinţelor nou construite a scăzut în primele nouă luni ale anului cu 3.048 unităţi, la 29.084, după ce în trimestrul al treilea au fost date în folosinţă 11.278 de case şi apartamente, mai puţine cu 2.180 unităţi faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, a anunţat, ieri, INS. Cele mai multe dintre locuinţele construite în trimestrul al treilea au fost realizate în mediul rural - 54,9%, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS). Numărul locuinţelor finanţate cu fonduri private a scăzut cu 1.758 unităţi, iar cel al locuinţelor realizate din fondurile publice a fost mai mic cu 422.  "Distribuţia în profil regional subliniază o tendinţă de scădere a numărului locuinţelor terminate pe total cu 2.180 locuinţe, scădere reflectată în principal în regiunile de dezvoltare: Sud - Est (-812 locuinţe), Nord - Vest (-460 locuinţe), Centru (-308 locuinţe), Bucureşti - Ilfov (-290 locuinţe ), Sud - Muntenia (-249 locuinţe), Sud - Vest Oltenia (-43 locuinţe) şi Vest (-22 locuinţe). O creştere s-a înregistrat în regiunea de dezvoltare Nord - Est (plus 4 locuinţe)", se precizează în comunicat. În primele nouă luni a crescut ponderea locuinţelor finalizate în mediul rural, la 54,7%. Numărul locuinţelor din fonduri private a scăzut cu 2.034. în ceea ce priveşte construcţia de unităţi locative cu fonduri publice declinul a fost de 1.014 unităţi.

6.000 de amendamente la proiectul bugetului pe 2012

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, ieri, că deputaţii şi senatorii PSD au depus pînă în prezent 6.000 de amendamente la proiectul bugetului de stat pe 2012. Ponta a afirmat că principalele amendamente depuse de PSD la proiectul de buget sînt pentru reducerea CAS cu 10%, reducerea eşalonată a TVA pînă la revenirea la 19%, introducerea unei scheme speciale de TVA pentru agricultură prin reţinerea doar a 9% TVA de către stat, indexarea pensiilor cu rata inflaţiei plus 50% din creşterea salariului mediu pe economie şi menţinerea cotei de cofinanţare de la buget pentru proiectele derulate cu fonduri europene. De asemenea, parlamentarii PSD au depus amendamente şi pentru suplimentarea fondurilor la buget: reducerea cu 50% a cheltuieilor cu bunuri şi servicii, suspendarea Programului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI), interdicţia folosirii fondului de rezervă al Guvernului pentru alocări de sume către primării în alte situaţii decît cele de urgenţă, menţinerea contribuţiei la pilonul 2 de pensii şi stimularea atragerii de fonduri europene. Potrivit liderului deputaţilor PSD, Mircea Duşa, social-democraţii din Camera Deputaţilor au depus pînă vineri 4.200 de amendamente la bugetul de stat pe 2012.
















În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.