Economic

Tnuva se pregăteşte să se retragă din Romania

Ziarul de Vrancea
28 nov 2011 1080 vizualizări
Grupul israelian Tnuva ia în calcul retragerea de pe piaţa din Romania din cauza pierderilor "masive", iar operaţiunile vor fi închise dacă nu se va găsi un cumpărător, scrie ziarul de business Globes, citînd surse

Tnuva a investit din 2005 aproximativ 300 milioane şekeli (60 milioane euro) în Romania, iar retragerea de pe piaţă este una dintre primele chestiuni de care se va ocupa noul preşedinte al companiei, şlomo Rodev. Operaţiunile de lactate din Romania ale grupului cauzează "pierderi masive", cu vînzări de numai 20 de milioane de euro pe an, faţă de obiectivul stabilit în 2005 de grup, de a atinge afaceri de 50 milioane euro pe an în termen de trei ani de la intrarea pe piaţă. Contactaţi de Globes, reprezentanţii Tnuva au refuzat să comenteze informaţiile. Publicaţia israeliană notează că Romania a fost prima ţintă de extindere a Tnuva, obiectivul companiei fiind să creeze o platformă de operaţiuni internaţionale, în întreaga lume, cu sediul central în Israel. Tnuva a intrat în Romania în parteneriat cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, care a finanţat operaţiunile locale ale grupului cu 15 milioane euro. Compania deţine în Romania un sistem de producţie şi distribuţie a lactatelor proaspete sub mărcile Tnuva şi Yoplait. Globes notează că Tnuva Romania a fost afectată sever de efectele crizei mondiale pe plan local, compania reuşind cu greu să concureze cu importurile de lactate mai ieftine. Totodată, producţia Tnuva Romania era cu 50% mai scumpă decît a lactatelor romaneşti. În iulie 2008, grupul israelian a cumpărat participaţiile minoritare la Tnuva Romania Dairies pentru 60,7 milioane şekeli (12 milioane euro), preluînd integral subsidiara locală. La finele anului 2009, Tnuva a înregistrat o depreciere de 44,7 milioane şekeli (8,8 milioane euro) a investiţiei din Romania, urmată de o alta, de 9,3 milioane şekeli (1,8 milioane euro) un an mai tîrziu, potrivit Globes. Tnuva a închis în luna martie a acestui an ferma de vaci de la Adunaţii Copăceni, deoarece nu era profitabilă. Ferma asigura 25% din materia primă a fabricii de lactate Tnuva de la Popeşti Leordeni.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.