Economic

Coloana de stiri economice: SAP a deschis în Romania un centru IT şi va angaja 400 persoane

Ziarul de Vrancea
23 nov 2011 1176 vizualizări
SAP Romania a deschis, ieri, un centru care va furniza servicii de consultanţă IT cu valoare adăugată clienţilor grupului german SAP din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa (EMEA), şi intenţionează să angajeze 400 de consultanţi pînă în 2014, urmînd să aloce în acest sens între 30 şi 40 milioane de euro.

Denumit Nearshore Delivery Center, noua entitate a rezultat din transformarea fostului centru al SAP Global Delivery Group, parte a diviziei SAP Consulting din Bucureşti, şi va include alte două birouri în Romania, la Timişoara şi Cluj-Napoca. Centrul va furniza servicii în special pentru pieţele mature din vestul şi centrul Europei, pentru susţinerea proiectelor din Austria, Belgia, Elveţia, Germania, Luxemburg şi Olanda. "Centrele nearshore contribuie semnificativ la furnizarea de servicii cu costuri totale reduse, concomitent cu îmbunătăţirea calităţii, a vitezei şi scalabilităţii. Cu această abordare, vom putea oferi clienţilor SAP servicii profesioniste printr-un sistem mixt de livrare, de la distanţă sau direct la sediul acestora, beneficiind de avantajul culturii, al limbii şi al fusului orar apropiat, în completarea livrărilor tradiţionale locale sau off-shore", a declarat preşedintele SAP EMEA, Franck Cohen, într-un comunicat. El a estimat, în conferinţa dedicată acestui eveniment, organizată la Bucureşti, că centrul va beneficia anii viitori de investiţii cuprinse între 30 şi 40 de milioane de euro. "Vom investi în pregătirea acestor consultanţi, vom investi în infrastructura IT care va deservi centrul. Estimez că vom aloca între 30 şi 40 milioane de euro în următorii ani", a spus Cohen. SAP intenţionează să angajeze anual peste 100 de consultanţi în Romania, atît prin sistemul obişnuit de recrutare, cît şi prin programul SAP Academy, derulat în cooperare cu principalele centre universitare din Romania, respectiv Universitatea Politehnică şi Academia de Studii Economice din Bucureşti, Universitatea Babeş-Bolyai şi Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, precum şi Universitatea de Vest din Timişoara. "Obiectivul nostru este de a crea o echipă de profesionişti, care să furnizeze servicii de consultanţă cu valoare adăugată clienţilor SAP din Europa", a declarat directorul SAP Nearshore Center Romania, Gheorghe Olteanu. Prezent la eveniment, directorul general al SAP Romania, Valentin Tomşa, a afirmat că centrul SAP nu va fi unul de tip suport sau call-center.

Cartelul creditelor ipotecare este investigat

Autorităţile din Ungaria au lansat o investigaţie împotriva a şapte bănci, între care OTP, Erste, Raiffeisen şi Unicredit, pentru o posibilă înţelegere de majorare a dobînzilor creditelor ipotecare, legată de programul guvernamental de rambursare anticipată a împrumuturilor în valută. Celelalte bănci anchetate sînt CIB, MKB şi casa de economii Fundamenta, transmite Reuters. Suspiciunile se bazează pe creşterea cu 0,5-2 puncte procentuale a dobînzilor împrumuturilor ipotecare, efectuată de bănci pe 22 septembrie, şi pe limitarea accesului la produse cu dobînzi mai mici. Măsura ar avea legătură, potrivit autorităţii de reglementare în domeniul concurenţei GVH, cu programul de rambursare anticipată a creditelor în valută, la rate de schimb sub nivelul pieţei aprobat de Parlament. "În baza informaţiilor obţinute de GVH, explicaţia plauzibilă a majorărilor efectuate în acelaşi timp este un acord între bănci", a anunţat instituţia. Reprezentanţii băncilor investigate nu au fost disponibili pentru comentarii. Guvernul ungar a anunţat controversatul program de rambursare anticipată a creditelor în valută în septembrie. Băncile anticipează că vor înregistra pierderi mari în urma aplicării programului, iar acestea vor fi şi mai mari dacă clienţii îşi pot finanţa rambursările cu credite ieftine în forinţi. Valoarea cumulată a creditelor ipotecare în valută contractate de populaţia din Ungaria este de circa 5.000 de miliarde de forinţi (22 miliarde dolari). Băncile din Ungaria au fost deja afectate de introducerea unei taxe speciale în sectorul bancar.

Patronii cer să fie consultaţi la realizarea bugetului

Realizarea proiectului de buget pentru 2012 ar fi trebuit să înceapă prin consultarea oamenilor de afaceri, care ar fi putut spune ce planuri de viitor au, unde vor să se dezvolte şi ce cifra de afaceri cresc, a declarat ieri fondatorul operatorului medical privat MedLife, Mihail Marcu. Preşedintele Consiliului de Administraţie al MedLife a afirmat, la şedinţa de redacţie ZF Expert, că politicienii nu au fost însă interesaţi să afle părerea antreprenorilor în realizarea bugetului. La rîndul său, Laurian Lungu, managing partner al grupului Macroanalitica, a afirmat că problema bugetului de stat este abordarea contabilă a realizării acestuia. "Atunci cînd ai sume fixe de cheltuieli, nu poţi să ai o evoluţie", a spus el, remarcînd şi că "spitalele încep să cadă, fizic, la propriu". Lungu a spus că FMI a avut un rol foarte important, dînd "vize trimestriale" planurilor autorităţilor de la Bucureşti. în aplicarea politicilor economice nu s-a ţinut însă cont de învăţămînt şi sănătate, a mai spus el. Totodată, Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank Romania, s-a declarat şocat de dezinteresul romanilor în legătură cu utilizarea banilor din taxe şi impozite. "Momentul în care oamenii se bucură că primesc o subvenţie la căldură este cheia ignoranţei lor, pentru că ei sînt de părere că această subvenţie a căzut din cer şi nu din contribuţiile lor. Eu m-aş întreba «ce se întîmplă cu banii mei»?", spus Dumitru. El a caracterizat "mai puţin decît modeste" rezultatele utilizării banilor în cele cîteva proiecte mari de investiţii şi a dat ca exemplu construcţia de autoztrăzi.

Comenzile industriale s-au diminuat abrupt

Comenzile industriale noi din zona euro au înregistrat în septembrie cea mai mare scădere lunară începînd cu decembrie 2008, mai amplă decît anticipau analiştii, iar acesta ar putea fi un nou semn că Europa se încreaptă către recesiune, transmite Reuters. În septembrie, comenzile din zona euro au coborît cu 6,4% faţă de august, cu scăderi puternice în Franţa şi Germania, pilonii uniunii monetare, potivit Eurostat, biroul de statistică al UE. Analiştii anticipau un declin de 2,5% pentru zona euro. "Amploarea scăderii este surprinzătoare. Intrăm într-un fel de contracţie în trimestrul al patrulea, care va continua în primele trei luni ale anului următor", a spus Clemente de Lucia, economist la BNP Paribas. La nivelul UE, comenzile industriale au scăzut cu 2,3%, în timp ce în Romania au urcat cu 2,3%. Doar cinci ţări au avut creşteri mai mari, respectiv Danemarca (14%), Letonia (13,1%), Polonia (5,1%), Cehia (4,8%) şi Irlanda (3,2%). Dintre statele care au raportat date, 12 au avut creşteri, iar zece scăderi. Comenzile pentru bunuri de capital, un indicator al investiţiilor în echipamente noi, au scăzut în septembrie cu 6,8%, sugerînd că directorii de fabrici şi companii au decis să restrîngă planurile de expansiune.

Nokia Siemens Networks va desfiinţa 17.000 de locuri de muncă

Nokia Siemens Networks va desfiinţa 17.000 de locuri de muncă la nivel mondial, reprezentînd 23% din forţa de muncă, pînă la sfîrşitul lui 2013, pentru a realiza economii anuale de circa 1 miliard de euro, transmite Reuters. Compania mixtă a grupului finlandez Nokia şi a celui german Siemens se va concentra pe producţia de echipamente broadband şi servicii. Odată cu concentrarea pe segmentul broadband, compania va renunţa la cîteva afaceri mai mici, majoritatea în domeniul telecomunicaţiilor fixe. Nokia Siemens Networks a avut probleme legate de profitabilitate încă de la formarea companiei, în 2007, din cauza reducerii cheltuielilor de către operatorii de telecomunicaţii şi a concurenţei intense din partea Huawei şi Ericsson. În trimestrul al treilea, Nokia Siemens Networks a obţinut un profit operaţional de 6 milioane de euro, la vînzări de 3,41 miliarde de euro.














În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.