Economic

Vasilescu, BNR: Doar 0,6% din banii gospodăriilor sînt investiţi

Ziarul de Vrancea
23 nov 2011 963 vizualizări
Tara noastră este pe ultimul loc în Europa şi printre ultimele locuri în lume în privinţa investiţiilor

Romania este o ţară foarte săracă şi fără cultul investiţiei, ocupînd unul dintre ultimele locuri din lume în această privinţă, în condiţiile în care o gospodărie alocă anual, în medie, doar 0,6% din cheltuieli pentru investiţii, a declarat ieri Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR. "Sîntem pe ultimul loc în Europa şi printre ultimele locuri în lume privind investiţiile. După statistica noastră guvernamentală, 0,6% din cheltuielile unei gospodării medii ajung la investiţii. Şi asta înseamnă achiziţii de case, construcţii de case, cumpărări de terenuri, de acţiuni, de obligaţiuni", a spus Vasilescu. El a afirmat că în prezent firmele şi populaţia au, împreună, în bănci 42 miliarde euro, o sumă foarte mică, în opinia sa. Din total, depozitele populaţiei se ridică la 25,5 miliarde euro. "Sîntem o ţară foarte săracă. (...) N-avem cultul investiţiei", a adăugat consilierul guvernatorului BNR, adăugînd că această "sperietură de investiţii" datează din perioada comunismului. Vasilescu a mai spus că Banca Naţională a Romaniei nu a luat ca reper ferm anul 2015 pentru intrarea Romaniei în zona euro, întrucît aderarea depinde atît de îndeplinirea unor criterii, cît şi de contextul european. "Noi, la Banca Naţională, nu ne-am pus neapărat problema ca Romania să fie în 2015 în zona euro, pentru că trăim o perioadă atît de dinamică şi atît de imprevizibilă încît putem să ne trezim şi mai repede în zona euro, sau mult mai tîrziu", a spus Vasilescu. El a afirmat că Romania are nevoie de un program cu obiective foarte clare şi trebuie să îndeplinească anumite criterii pentru adoptarea euro. Astfel, în Romania este nevoie ca inflaţia să fie cu 1,5 puncte procentuale peste media celor mai performante trei ţări europene din acest punct de vedere, iar datoria publică să se situeze la sub 60% din PIB. Totodată, cursul de schimb va trebui să fluctueze într-o bandă stabilă, iar dobînda pe termen lung să fie cu două puncte procentuale peste media celor mai performante trei ţări europene sub acest aspect. Un alt criteriu foarte important este nivelul PIB pe cap de locuitor. "Rămîne de văzut cum ne putem mobiliza ca pînă în 2015 să îndeplinim criteriile, chiar dacă nu vom intra", a spus consilierul guvernatorului BNR. El a adăugat că intrarea în zona euro depinde şi de evoluţia evenimentelor şi de dezbaterile la nivelul Uniunii Europene. Oficialul a adăugat că din punctul său de vedere crearea Statelor Unite ale Europei nu este posibilă, unul din motive fiind că pentru apariţia unei asemenea entităţi ar fi nevoie ca unele ţări să cedeze prosperitate, iar altele să primească prosperitate.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.