Economic

Energia ieftină se scumpeşte cu 50%

Ziarul de Vrancea
22 nov 2011 1023 vizualizări
Hidroelectrica a cerut ANRE o creştere a tarifelor de la 1 ianuarie

Hidroelectrica a cerut Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) să permită majorarea, de la 1 ianuarie, a tarifelor reglementate la care compania livrează energia, cu pînă la 50%, din cauza creşterii costurilor. "Întotdeauna am livrat pentru sectorul reglementat sub preţurile comerciale, şi chiar sub preţurile de producţie uneori. Obiectivul nostru este să livrăm populaţiei energie ieftină, dar nu la nivel de jumătate de preţ. Avem nevoie de acoperirea costurilor şi sper că vom fi înţeleşi. (...) Noi am dori să creştem aceste preţuri cu pînă la 50%", a declarat, marţi, la un forum energetic, directorul general al companiei, Constantin Trihenea. El a adăugat că în prezent compania produce la 40-50% din capacitate, dar speră ca pînă la finele anului Hidroelectrica să înregistreze profit. Totodată, el a mai spus că estimează o producţie de 15 TWh în acest an. "Deocamdată sîntem în plaje de aproape 14 TWh şi aşteptăm cu interes finalul lunii noiembrie şi luna decembrie. Sperăm ca totuşi precipitaţiile să vină", a spus Trihenea. Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie din Romania, compania fiind controlată de Ministerul Economiei. Compania vinde energie atît pe piaţa reglementată, cît şi pe cea concurenţială sau prin contracte bilaterale, atît în Romania (95,6% din producţie, în 2010) cît şi la export. Aproape 20% din producţia livrată anul trecut pe piaţa reglementată a fost destinată consumatorilor captivi, la preţuri reglementate.

Plîngere penală împotriva Camerei de Comerţ

Compania a mai anunţat că a cerut în instanţă anularea deciziei de instituire a situaţiei de forţă majoră, adoptată de Camera de Comerţ şi Industrie a Romaniei (CCIR), şi a depus plîngere penală împotriva reprezentanţilor Camerei de Comerţ, a declarat ieri directorul companiei, Constantin Trihenea. "Energy Holding a obţinut o derogare pe care noi nu avem de ce să o recunoaştem, pentru că o considerăm nelegală. (...) Bineînţeles că ne-am adresat instanţei să anuleze această situaţie generată de Camera de Comerţ, prin preşedintele ei. Mai mult decît atît, Consiliul de Administraţie a decis, prin vot, să se depună plîngere penală împotriva celor care au votat fără să analizeze de fapt situaţia. Toată lumea ştie că este secetă, că energia hidro se produce cu apă, iar faptul că cel care a anulat actul spune că nu-l interesează arată că doreşte de fapt cu totul şi totul altceva", a spus Trihenea la un forum energetic. Întrebat împotriva cui a depus plîngere penală, şeful Hidroelectrica a nominalizat Camera de Comerţ, ca persoană juridică, reprezentată de preşedintele Mihail Vlasov, care a condus Consiliul de Coordonare. "Înţeleg din presă, dar şi din scrisoarea transmisă de ei că au invocat faptul că nu este vorba de semnătura domnului preşedinte pe documentul respectiv", a spus Trihenea.


(


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.