Economic

Buffett crede că sistemul euro are un defect major

Ziarul de Vrancea
21 nov 2011 682 vizualizări
Miliardarul american Warren Buffett a declarat ieri, în Japonia, că criza datoriilor de stat a dezvăluit "un defect major" în sistemul euro, care nu va putea fi corectat "prin cuvinte", transmite Reuters.

"Este un defect major în sistemul euro (...) ştiu că sistemul, aşa cum este construit în prezent, are un defect major care nu va fi corectat doar prin cuvinte", a declarat Buffett la CNBC în timpul primei sale vizite în Japonia. Miliardarul a afirmat că nu ştie cum se va termina criza datoriilor de stat din zona euro, însă a notat că există oportunităţi bune de achiziţie în rîndul companiilor europene, datorită preţurilor reduse ale acţiunilor. "Nu pe piaţa obligaţiunilor, ci pe piaţa acţiunilor şi capitalului, există oportunităţi. Pot număra o duzină de acţiuni europene atractive, acţiuni care îmi plac şi companii minunate. Am cumpărat Tesco mai demult (Buffett controlează o participaţie minoritară la retailerul britanic - n..r). Aş putea cumpăra mai multe acţiuni la companie, dacă preţul ar scădea", a arătat el. Pe de altă parte, Deutsche Bank este expusă semnificativ atît pe datoriile de stat din Europa, cît şi la problemele de pe piaţa imobiliară americană, însă dacă ar deveni un canal de risc între cele două economii ar alege să transmită "pericolul" cît mai departe de Germania, către SUA. Potrivit datelor Federal Reserve, Taunus Corp, subsidiara nord-americană a Deutsche Bank, este al optulea mare holding bancar din SUA, cu active de peste 380 miliarde de dolari. Deutsche Bank are active de 2.280 miliarde de euro, sau peste 3.000 miliarde de dolari, pe locul al doilea în lume după BNP Paribas potrivit celui mai recent top realizat the The Banker. Capitalul instituţiei este însă "subţire", de doar 51,9 miliarde euro la sfîrşitul celui de-al treilea trimestru, implicînd o rată de leveraging (efectul de pîrghie, raportul dintre activele totale şi capital) de aproape 44, notează reputatul economist Simon Johnson într-un editorial Bloomberg. Johnson, economist şef al FMI în 2007-2008, este absolvent al şcolii de Business Sloan din cadrul Massachussets Institute of Technology (MIT) şi membru senior al Peterson Institute for International Economics.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.