Economic

Cursul de schimb le dă frisoane la milioane de romani

Ziarul de Vrancea
21 nov 2011 3995 vizualizări
Referinţa BNR a urcat la 4,3608 lei/euro şi se apropie tot mai mult de maximul istoric

Cursul de referinţă anunţat de BNR a crescut luni la 4,3608 lei/euro, apropiindu-se tot mai mult de nivelul maxim istoric, atins în iunie 2010, într-o piaţă în care dealerii cred că BNR continuă să intervină indirect în piaţă pentru a limita deprecierea leului. O rată superioară celei de luni a fost afişată de banca centrală în urmă cu 17 luni, la 30 iunie 2010, cînd euro a atins punctul maxim şi a fost cotat la 4,3688 lei. Cotaţia de luni este cu 0,1 bani peste paritatea de vineri. Moneda naţională s-a depreciat şi în raport cu dolarul, cursul oficial urcînd cu 1,7 bani, de la 3,2255 lei/dolar la 3,2425 lei/dolar. Leul s-a apreciat uşor în faţa francului elveţian, BNR afişînd o rată cu 0,33 bani mai redusă, de 3,5230 lei/franc. Cele mai afectate vor fi persoanele cu împrumuturi în valură, orice majorare le creează probleme suplimentare. Nu vor scapă nici cei care au de plătit diverse obligaţii raportate la moneda europeană. Un curs mai ridicat îi avantajează însă pe exportatori sau pe romanii care au salariile raportate la euro. Cursul de schimb a crescut uşor în prima oră a şedinţei de luni, la 4,3665 - 4,3695 lei/euro, într-o piaţă cu volume foarte reduse de valută tranzacţionată şi în care dealerii anticipau că BNR va interveni din nou, pentru a încetini deprecierea monedei naţionale. Spre jumătatea zilei, cînd banca centrală anunţă cursul de referinţă, paritatea a coborît la 4,3620 - 4,363 lei/euro, iar dealerii spun că BNR a fost prezentă în piaţă, însă volumele s-au menţinut reduse. Deprecierea leului a fost mai lentă decît scăderile monedelor ţărilor din regiune. La jumătatea şedinţei de la Bucureşti, zlotul şi forintul erau în scădere cu 0,3% şi, respectiv, cu 1%. Dobînzile practicate luni de băncile comerciale pentru sumele plasate pe termen de o zi au scăzut la 5,71 - 6,21%, după ce vineri au fost de 7,13% - 7,63%.  Totodată, au coborît şi randamentele pentru plasamentele cu scadenţă la o săptămînă, de la 6,73% - 7,23% la 5,73 - 6,23%.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.