Economic

Finanţele îţi calculează venitul real prin metode indirecte

Mihai Boicu
20 nov 2011 1428 vizualizări
Agenţia Naţională de Administrarea Fiscală are la dispoziţie cinci căi prin care poate lua banii nedeclaraţi

Statul vrea să limiteze încercările contribuabililor de a declara un venit mai mic decît cel real, pentru a scăpa de plata contribuţiilor datoare. Din acest motiv, Agenţia Naţională de Administrarea Fiscală (ANAF) a emis un ordin prin care a stabilit metodele indirecte prin care poate determina baza de impunere a persoanelor fizice şi juridice. Metoda sursei şi cheltuirii fondurilor se bazează pe faptul că orice cheltuială care excede veniturilor declarate reprezintă un venit nedeclarat. Metoda fluxurilor de trezorerie presupune o analiză a conturilor bancare şi a fluxurilor de numerar pentru a stabili mişcările de disponibilităţi băneşti şi asocierea acestora cu sursele de venit şi utilizarea lor. Metoda marjei presupune că activităţile identice dintr-un domeniu au elemente comune din punct de vedere tehnic şi financiar. Direcţia de Finanţe poate apela la metoda produsului/serviciului şi a volumului, care porneşte de la determinarea costului de producţie sau de achiziţie a unui produs. „Se identifică costurile unitate pentru un produs sau serviciu. Prin împărţirea costurilor totale la costul unitare rezultă numărul de unităţi/serviciu ce rezultă din totalul cheltuielilor angajate. Aceasta se compară cu numărul de unităţi declarate la vînzare. Metoda furnizează informaţii pentru sumele încasate şi neevidenţiate”, explică Direcţia de Finanţe într-un comunicat de presă. Metoda patrimoniului net are în vedere creşterea patrimoniuliu net al unui contribuabil în comparaţie cu situaţia de la începutul anului fiscal şi presune că veniturile sînt transformate în active sau sînt utilizate pentru reducerea unor datorii. „Selectarea metodei de stabilire prin estimare va fi efectuată de echipa de inspecţie fiscală şi se va face în funcţie de situaţia identificată la contribuabil, sursele de informaţii, înscrisurile identificate şi de complexitatea activităţii verificate”, precizează finanţiştii. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.