Economic

Un bancher a scăpat de închisoare fiindcă a ajutat la depistarea evazioniştilor

Ziarul de Vrancea
20 nov 2011 1016 vizualizări
Un fost bancher al băncii elveţiene UBS, care a ajutat autorităţile din Statele Unite pentru depistarea evazioniştilor, a scăpat de închisoare, primind o pedeapsă de cinci ani cu suspendare pentru că i-a învăţat pe clienţii americani cum să ascundă banii de fisc, transmite Reuters.

Administratorul de active Renzo Gadola a lucrat la UBS în perioada 1995-2008 şi a pledat vinovat în decembrie, la acuzaţiile de conspiraţie pentru fraudarea Statelor Unite. Aproape imediat după arestarea sa, în noiembrie 2010, Gadola a început să coopereze cu autorităţile americane, oferind informaţii referitoare la alţi bancheri şi instituţii financiare elveţiene care oferă servicii bancare offshore. Autorităţile americane suspectează că zeci de mii de americani se folosesc de băncile elveţiene pentru a evita plata unor impozite de ordinul miliardelor de dolari şi conduc o amplă investigaţie referitoare la bănci elveţiene şi bănci internaţionale cu operaţiuni în Elveţia. Între băncile anchetate se află Credit Suisse, HSBC şi Basler Kantonalbank, o bancă regională elveţiană importantă, potrivit unor surse judiciare americane. Gadola a furnizat numele unor bancheri şi a participat la conversaţii înregistrate cu clienţi, potrivit unui document guvernamental. Acţiunile sale au contribuit la dezvăluirea pentru prima oară a rolului băncilor cantonale (regionale), deţinute în mare parte de statul elveţian, în ascunderea conturilor offshore nedeclarate. Gadola a indicat totodată că vrea să continue să colaboreze cu autorităţile americane şi va ajuta alte investigaţii de amploare, urmînd să depună mărturie la procese ale unor foşti clienţi şi colegi, dacă va fi necesar. El ar fi putut fi condamnat la executarea a maxim 16 luni de închisoare. Cazul lui Gadola, bancher de investiţii în Elveţia, a scos în evidenţă cum unii bancheri au continuat să ajute cetăţeni americani bogaţi să ascundă bani de serviciul fiscal american, chiar şi în timpul anchetei împotriva UBS care s-a transformat într-un caz juridic internaţional şi diplomatic.

Evaziunea fiscală este în floare

Poliţiştii de investigare a fraudelor au depistat, în ultima săptămînă, 108 infracţiuni de natură economică, jumătate fiind fapte de evaziune fiscală, de comiterea cărora sînt suspectate 95 de persoane. Acţiunea pentru protejarea mediului de afaceri împotriva actelor ilegale care afectează relaţiile concurenţiale şi mecanismele economiei de piaţă s-a derulat în perioada 5 - 11 noiembrie, informează, sîmbătă, Poliţia Romană. Poliţiştii au depistat 50 de infracţiuni de evaziune fiscală, 12 de înşelăciuni în relaţiile comerciale, 15 falsuri în înscrisuri, 9 infracţiuni de delapidare, 7 infracţiuni la Legea nr.84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice, 8 infracţiuni la Legea 86/2006 privind Codul Vamal şi 3 infracţiuni la Legea 571/2003 privind codul fiscal. Pentru săvîrşirea acestor fapte sînt suspectate 95 de persoane, 9 dintre acestea fiind cercetate în stare de reţinere sau arest preventiv. De asemenea, în 12 dosare complexe se fac cercetări faţă de 15 persoane, faptele comise avînd urmări deosebit de grave prin cuantumul prejudiciului sau al numărului mare de persoane implicate, potrivit sursei citate.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.