Economic

Coloana economica

Ziarul de Vrancea
17 nov 2011 1120 vizualizări
Vînzătorii de locuinţe se feresc de agenţii imobiliari din cauza neîncrederii

Majoritatea celor care vor să-şi vîndă locuinţa nu apelează la agenţii imobiliare, pentru că nu au încredere că serviciile acestora fac tranzacţia mai avantajoasă, în Europa de Vest situaţia fiind inversă, potrivit unui studiu comandat de compania Century 21. "Cea mai importantă concluzie a acestui studiu este că serviciile specializate ale unei agenţii imobiliare, în Romania, nu sînt încă percepute ca fiind relevante, 66% dintre romani încheie tranzacţiile fără suportul unui agent imobiliar. Principalele motive pentru care romanii aleg să îşi vîndă locuinţa pe cont propriu sînt lipsa de încredere în agenţii imobiliari şi convingerea că aceştia nu pot oferi un plus de valoare tranzacţiilor, 95% dintre respondenţii care au efectuat tranzacţia pe cont propriu afirmînd că agenţii nu lucrează în interesul lor şi nu sînt bine pregătiţi", se arată într-un comunicat al Century 21, companie de servicii în sectorul imobiliar. Spre comparaţie, în Europa Occidentală, Canada şi Statele Unite clienţii aleg să lucreze prin intermediul unei agenţii imobiliare, într-un procent de peste 90%. Autorii studiului subliniază că motivul principal al acestei diferenţe este faptul că majoritatea agenţilor imobiliari romani practică preponderent intermedierea, modalitate de vînzare a locuinţei care, în realitate, nu avantajează niciuna dintre cele două părţi implicate, singurul obiectiv al agentului fiind acela de a încheia tranzacţia cît mai rapid pentru a intra în posesia comisionului.  S-a ajuns astfel, conform studiului, ca 75% dintre romani să creadă că intermedierea este cea mai bună modalitate de a colabora cu un agent imobiliar, fiind, de fapt, singura modalitate pe care o cunosc. "Romanii au, în mod greşit, convingerea că în cazul intermedierii agentul imobiliar reprezintă ambele părţi. De fapt, în procesul de intermediere singurele interese pe care agentul imobiliar le apără în prezent sînt ale sale. Pentru a face o paralelă, este ca şi cum într-un proces ai fi reprezentat de un procuror, nu de avocat", a declarat, în comunicat, Cătălin Scripcaru, preşedintele Century 21 Romania. Studiul a mai relevat că odată ce le-a fost explicat procesul de reprezentare (caz în care agentul imobilar reprezintă doar una dintre părţile implicate în tranzacţie), 1 din 4 romani a afirmat că îşi doreşte să beneficieze de acest serviciu. Rezultatele studiului, conform cărora peste jumătate dintre romani nu lucrează cu agenţii imobiliare, reprezintă o adevărată oportunitate pentru agenţiile imobiliare care oferă servicii de calitate, potrivit Century 21. Acest aspect este confirmat şi de fragmentarea pieţei imobiliare, per total: 2 din 3 romani nu pot să numească o agenţie imobiliară.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

BMW aduce noul model M5 în Romania anul viitor

Importatorul mărcii BMW în Romania va lansa în prima parte a anului viitor noul model M5, care va fi disponibil la dealerii locali cu preţuri începînd de la 107.000 euro cu TVA inclusă, au anunţat reprezentanţii companiei. Noua generaţie M5 este echipată cu un motor pe benzină care dezvoltă 560 de cai putere, cu 53 cai mai mult faţă de modelul anterior. Automobilul din categoria sport premium accelerează de la zero la suta de kilometri în 4,4 secunde şi atinge o viteză maximă de 250 kilometri pe oră, însă în cazul achiziţiei pachetului M Driver, M5 poate ajunge pînă la 305 kilometri pe oră. Consumul mixt de carburant al noului model este de 9,9 litri la 100 kilometri, iar emisiile de dioxid de carbon sînt de 232 grame pe kilometru. M5 are o lungime de aproape cinci metri, iar lăţimea este de 2,1 metri. Printre altele, noul model este dotat cu sistemul Start/Stop, tehnologie care permite recuperarea energiei la frînare, fiind transformată în energie electrică şi stocată în baterie. În primele zece luni ale anului, în Romania au fost înmatriculate 1.409 automobile BMW, cu 18% mai multe faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.


,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Furtul bazei de date a unei firme, cel mai des caz de concurenţă neloială

Furtul bazei de date de angajaţii care pleacă dintr-o companie şi vînzarea acesteia către o altă firmă este cel mai întîlnit caz de concurenţă neloială cu care se confruntă companiile germane din Romania, neexistînd sancţiuni legale în acest sens, potrivit Camerei de Comerţ Romano-Germană (CCRG). "Concurenţa corectă este una dintre piesele fundamentale ale economiei. Există anumite limite pe care nu ai voie să le încalci. Din nefericire noi nu prea am folosit prevederile legale, trebuie să sensibilizăm mediul de afaceri să rezolvăm aceste probleme. Nu cunosc nicio sentinţă penală în baza legii concurenţei neloiale în Romania. Cel mai întîlnit caz de concurenţă neloială cu care se confruntă firmele germane în Romania este furtul bazei de date. Angajatul pleacă cu baza de date cînd pleacă dintr-o companie. În Germania aceast lucru se pedepseşte cu pînă la 3 ani de închisoare, este un aspect urmărit consecvent", a declarat ieri Radu Merică, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Romano-Germană. El a arătat că indiferent dacă noul angajatorul foloseşte sau nu baza de date respectivă şi acesta este pedepsit cu 2 ani de închisoare. "Nu ai voie cînd pleci de la un angajator să iei scheme, desene, baze de date. Acestea sînt cazurile cele mai frecvente, dar nu cunosc nicio sentinţă în acest sens", a adăugat Merică.  Reprezentantul oamenilor de afaceri germani a arătat că şi reclama înşelătoare, prin care se încearcă atragerea de clienţi în magazine trebuie urmărite cu atenţie de autorităţi, deoarece distorsionează concurenţa. La rîndul său, Mihaela Ion, managing associate al casei de avocatură Popovici Niţu&Asociaţii, a ridicat problema concurenţei neloiale în domeniul IT. "Sînt cazuri în piaţă legate de sisteme informatice. Sînt persoane care au cunoscut un proiect în acest domeniu, de la cap la coadă şi pleacă de la firma respectivă, îşi fac propria firma şi participa la aceleaşi licitaţii. Aceştia cunosc şi preţurile şi vin cu oferte uşor mai mici", a spus Ion.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Criza este la graniţa Romaniei

Ungaria a fost lovită din plin de agravarea crizei din zona euro, iar problemele celei mai îndatorate economii din Europa Centrală şi de Est ar putea indica un nou val de contagiune în regiune, afectată puternic şi în 2008 de criza financiară, potrivit Financial Times (FT). Budapesta "a îndurat" trei licitaţii dificile pentru vînzarea de obligaţiuni într-o săptămînă, randamentele au urcat puternic, iar forintul s-a depreciat la un minim istoric. Prăbuşirea monedei alimentează inflaţia şi dificultăţile a sute de mii de unguri care au luat credite ipotecare în valută într-o periaodă în care forintul era mult mai puternic. Agenţiile Fitch şi Standard&Poor's au înrăutăţit la negativă perspectiva de rating a Ungariei, aflată pe ultima treaptă recomandată pentru investiţii, iar retrogradarea în categoria "junk" pare numai o chestiune de timp, potrivit Financial Times.  Ungaria a înregistrat o încetinire a creditării, în contextul evitării riscului de către investitori şi înrăutăţirii aşteptărilor economice pentru zona euro, cea mai mare piaţă de export a ţării. "Există acum temeri că problemele Ungariei ar putea prefigura un nou val de contagiune în ţările din Europa Centrală şi de Est, lovite deosebit de puternic de criza financiară din 2008", scrie Financial Times. Guvernul de centru dreapta, format de partidul Fidesz, susţine că a făcut eforturi pentru a controla deficitul, cu un obiectiv de 2,5% din PIB pentru anul următor, şi a început să reducă datoria ţării de la nivelul de 80% din PIB "moştenit" de la precedenta administraţie.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Programul de revigorare al Carrefour pare depăşit

Carrefour, al doilea mare retailer la nivel mondial, trebuie să reducă preţurile, să deschidă mai multe magazine mici şi să-şi extindă amprenta în comerţul online, deoarece condiţiile economice dificile fac ca actualul proiect de revigorare a grupului să pară depăşit, potrivit unei analize Reuters. Astfel, compania ar putea fi nevoită să amîne sau chiar să renunţe la proiectul Carrefour Planet, un plan ambiţios de 1,5 miliarde euro menit să relanseze lanţurile de hipermarketuri din Europa de Vest. Eşecul planului ar putea fi urmat de înlocuirea preşedintelui grupului, Lars Olofsson. Blue Capital, unul dintre principalii acţionari ai Carrefour, l-a susţinut pînă acum pe Olofsson, care a plasat Carrefour Planet la centrul strategiei de revenire. Blue Capital este un parteneriat între cel mai bogat francez, Bernard Arnault, şi fondul american de private equity Colony Capital. Însă revizuirea repetată în sens negativ a estimărilor de profit, plecarea unor nume importante din management şi întoarcerea la 180 de grade a strategiei de mai multe ori au afectat semnificativ încrederea în directorul general al Carrefour şi în proiectul din Europa de Vest. Informaţiile apărute în presă că performanţa noilor magazine Carrefour Planet este sub aşteptări afectează de asemenea percepţia privind situaţia companiei.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Subvenţii plătite din împrumuturi

Ministerul Agriculturii a fost autorizat de Guvern să contracteze un împrumut de la Trezorerie în valoare totală de 311 milioane euro, pentru plata subvenţiilor în agricultură, a anunţat premierul Emil Boc. Din totalul acestei sume, 149 milioane euro vor fi folosite pentru achitarea în avans a plăţilor pe suprafaţă pentru aproximativ 400.000 fermieri, dintr-un total de circa un milion agricultori beneficiari. Contractarea împrumutului a fost avizată în şedinţa de miercuri a Guvernului.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.