Economic

Coloana economica

Ziarul de Vrancea
16 nov 2011 1636 vizualizări
Consiliul Concurenţei investighează OMV Petrom

Consiliul Concurenţei investighează producătorul de petrol, gaze şi electricitate OMV Petrom (OMV) cu privire la o încălcare a reglementărilor privind concurenţa, ca urmare a retragerii de pe piaţă a sortimentului de benzină Eco Premium, măsură pe care compania o consideră neîntemeiată. "OMV Petrom a primit un raport de investigaţie de la Consiliul Concurenţei cu privire la pretinsa încălcare a reglementărilor privind concurenţa, ca urmare a retragerii de pe piaţă a Eco Premium, benzină fără plumb aditivată cu substitut de plumb. Pretinsa încălcare priveşte o serie de actori importanţi ai pieţei de carburanţi", a anunţat miercuri compania într-un comunicat transmis Bursei de Valori Bucureşti. Benzina Eco Premium reprezenta aproximativ 2% din piaţa romanească de carburanţi, iar decizia de retragere de la comercializare a fost bazată pe considerente economice şi de mediu, "ţinînd cont în mod adecvat de interesele consumatorilor". Acest sortiment de carburant a fost retras de pe piaţă la sfîrşitul anului 2008. "OMV Petrom este de părere că această pretinsă încălcare este lipsită de temei şi va lua toate măsurile necesare pentru a asigura o reprezentare corectă a faptelor relevante care să fie reflectate în decizia finală a Consiliului Concurenţei", se arată în comunicat. Autoritatea pentru Concurenţă va prezenta concluziile investigaţiei, inclusiv posibilele sancţiuni, după ce reprezentanţi OMV Petrom vor fi audiaţie de inspectorii Consiliului Concurenţei. Cea mai mare sancţiune pe care o poate aplica Consiliul Concurenţei este amendarea cu 10% din cifra de afaceri a companiei. OMV Petrom a înregistrat în primele nouă luni un profit net de 2,921 miliarde lei (694,5 milioane euro), dublu faţă de perioada similară a anului trecut şi mai mare comparatic cu cîştigul din 2010, şi a avut vînzări în creştere cu 23%, la 16,224 miliarde lei (3,857 miliarde euro). Consiliul Concurenţei a finalizat o parte a investigaţiei, iniţiată în 2005, pe piaţa carburanţilor pentru posibile înţelegeri între companii privind stabilirea preţului de vînzare a benzinei fără plumb, a declarat ieri preşedintele autorităţii, Bogdan Chiriţoiu. "O parte a acelei investigaţii este finalizată. Am primit răspunsul din partea Comisiei Europene, pe care l-am transmis companiilor vizate, urmînd ca în 12 decembrie să le audiem din nou", a afirmat Chiriţoiu. Consiliul a transmis în acest an Comisiei Europene un document în care arăta că are suspiciuni legate de înţelegeri la stabilirea preţului de vînzare a carburanţilor. El a adăugat că informaţiile din răspunsul Comisiei Europene sînt confidenţiale. Companiile vizate, printre care se numără OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil şi MOL, vor avea o perioadă de 30 de zile pentru a-şi exprima punctele de vedere.


,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Două firme din grupul RTC sînt scoase la vînzare

Omul de afaceri Octavian Radu, care a cedat în luna noiembrie distribuitorul de papetărie şi birotică Proffice Experience către fondul de investiţii Oresa, este în discuţii pentru vîzarea altor două firme din grupul RTC. "Acum sînt în discuţii pentru vînzarea serviciilor poştale din TCE şi a unei alte firme, dar este confidenţial", a declarat Octavian Radu. TCE Holding este rezultatul fuziunii dintre TCE Logistică şi compania de curierat Curiero. La finele anului trecut, compania avea afaceri de 19 milioane euro şi datorii de 40,5 milioane lei (9,5 milioane euro). Firma a înregistrat în primul semestru o creştere a cifrei de afaceri cu 15%, pînă la 11 milioane euro. Firma are opt linii de afaceri, respectiv TCE Courier, TCE Same Day, TCE Cargo, TCE Post, TCE Spedition, TCE Warehouse, TCE Worldwide şi TCE Servcom. În vara anului trecut, atît Diverta, deţinută tot de Octavian Radu, cît şi TCE Logistică, au intrat în reorganizare judiciară. A urmat intrarea în insolvenţă a încă două firme deţinute de Radu, respectiv Fashion Retail Group şi Sebra Francize. Grupul RTC are opt divizii, respectiv Diverta (15 firme), Rafar (6 firme), Sebra (2 firme), Proffice (3 firme), TCE (3 firme), Sistec (3 firme), Flaro (3 firme), Rimobi (14 firme) şi Q Power (3 firme). Dintre acestea, distribuitorul de papetărie şi birotică Proffice Experience a fost cumpărat în luna noiembrie de către fondul de investiţii Oresa. Atît Octavian Radu, cît şi reprezentanţii Oresa, au refuzat să facă publică valoarea tranzacţiei. Omul de afaceri a afirmat că toate companiile din grup sînt de vînzare. "Da, toate! întotdeauna au fost. Eu sînt producător de firme, nu consumator de firme!", a spus el. Potrivit lui Radu, grupul RTC a înregistrat în 2010 o cifră de afaceri de sub 100 de milioane de euro, cu mai mult de jumătate mai mică faţă de cele peste 200 de milioane de euro realizate în 2008. "În acest an vom avea, probabil, o cifră de afaceri tot in jur de 100 de milioane de euro, din care scăzînd afacerile de 25 de milioane de euro ale firmei Proffice, rezultă 75 de milioane de euro. Climatul de consum redus ne afectează masiv", a mai spus el.


,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Marea Britanie, campioană la inflaţie în Europa

Dispariţia impactului majorării TVA din iulie 2010 asupra ratei anuale a inflaţiei a împins Romania către jumătatea clasamentului UE după indicele preţurilor de consum, după o perioadă îndelungată pe primele locuri din Europa, iar prima poziţie a fost ocupată în octombrie de Marea Britanie. Inflaţia din zona euro a stagnat în octombrie la 3%, iar creşterea preţurilor înregistrată luna trecută la nivelul UE este de 3,4%, faţă de 3,3% în septembrie, potrivit datelor prezentate miercuri de Eurostat. Cu o inflaţie de 3,6% în octombrie, Romania este pe poziţia a 12-a în UE, după ce indicatorul a atins în septembrie 3,45%, cel mai redus nivel după 1989. Ratele anuale ale inflaţiei din ultimele trei luni s-au plasat la niveluri scăzute, după dispariţia efectului majorării TVA dela 19% la 24% la jumătatea anului trecut. Cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei înregistrată în octombrie în UE vine din Marea Britanie (5%), urmată de Estonia (4,7%) şi Slovacia (4,6%). Preţurile au crescut cel mai puţin în Suedia (1,1%), Irlanda (1,5%) şi Malta (2,4%).

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Hewlett-Packard va lansa un laptop ultrasubţire

Hewlett-Packard, care a renunţat în octombrie la separarea de grup a diviziei de PC-uri, va lansa la începutul lui decembrie primul laptop ultrabook (ultrasubţire şi uşor), pentru a concura modelul MacBook Air fabricat de Apple, transmite Bloomberg. Laptop-ul HP Folio are un ecran de 13,3 inci (33,8 cm), cîntăreşte 1,5 kilograme, are o grosime de 0,7 inci (1,8 cm) şi poate funcţiona fără încărcare pînă la nouă ore. HP Folio va fi disponibil pe piaţă de pe 7 decembrie, la un preţ de 900 de dolari, a anunţat compania. Este pentru prima oară cînd Hewlett-Packard intră pe segmentul laptop-urilor ultrabook. Specificaţiile tehnice pentru ultrabook-uri au fost create de Intel, dar compania a lăsat fabricarea acestora pe seama unor producător parteneri precum Acer şi Lenovo. Standardele acestora prevăd design slim, deschidere rapidă şi durată mare a bateriei.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Cursul a încheiat şedinţa peste 4,36 lei/euro

Cursul de schimb a încheiat şedinţa interbancară de ieri în creştere, la 4,3640 - 4,3660 lei/euro, iar dealerii cred că deprecierea uşoară a leului din a doua parte a zilei a fost posibilă deoarece BNR nu a mai intervenit indirect în piaţă pentru a limita creşterea cotaţiilor. Primele tranzacţii de miercuri au fost realizate la 4,3530 - 4,3570 lei/euro, uşor peste cotaţiile de la închiderea şedinţei de marţi, de 4,3515 - 4,3545 lei/euro. În prima oră unele ordine de cumpărare au dus cursul pentru scurt timp la 4,3610 lei/euro, însă volumele de valută tranzacţionate au fost reduse. Cursul a revenit, apoi, sub 4,3600 lei/euro şi a fluctuat uşor sub acest nivel pînă la mijlocul şedinţei. După ora 13:00, cînd BNR anunţă cursul de referinţă, cotaţiile au trecut din nou peste 4,3600 lei/euro, iar dealerii cred că banca centrală nu a mai intervenit în piaţă pentru a încetini deprecierea leului. La ora 16:30, băncile cotau euro la 4,3640 - 4,3660 lei, cu 1,15 - 1,25 bani peste închiderea şedinţei precedente. "Se pare că BNR îşi mai păstrează muniţia, mai ales că prin vînzările de euro din ultimele zile a dus pe creştere dobînzile practicate de bănci. Acum, după ce BNR nu a mai intervenit în piaţă, dobînzile au început să scadă uşor", a afirmat un dealer.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Virusul insolvenţelor face din nou ravagii printre firme

Numărul firmelor care au intrat în insolvenţă a crescut de aproape 2,5 ori în luna octombrie faţă de septembrie, dar la zece luni s-a înregistrat o scădere cu circa 10% a insolvenţelor faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC). Astfel, în luna octombrie un număr de 1.783 de firme au ajuns în situaţia de a nu-şi mai putea plăti datoriile, faţă de 719 în septembrie. în total, de la începutul anului, numărul firmelor intrate în insolvenţă a ajuns la 15.767, comparativ cu 17.484 în perioada similară din 2010. Cele mai multe firme care au apelat la procedura insolvenţei au fost în continuare cele din domeniul comerţului, urmate de cele din sectorul construcţiilor şi de cele din industria prelucrătoare. Distribuţia pe zone poziţionează Bucureştiul pe primul loc după numărul firmelor în incapacitate de plată în primele zece luni, cu 1.610 de firme, urmat de Dolj - 1.049 şi Constanţa - 994. în luna octombrie, cele mai multe firme care au intrat în insolvenţă au fost din Constanţa - 146, Argeş - 134 şi Bucureşti - 126. În aceeaşi perioadă 17.928 de firme şi-au suspendat activitatea, în scădere cu 71,06%, de la 61.941 în intervalul ianuarie-octombrie 2010.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.