Economic

Un vrîncean cîştigă 1.000 lei, cu 30% mai puţin faţă de restul romanilor

Mihaela Beșleagă
16 nov 2011 1433 vizualizări
Cele mai mari salarii se cîştigă în extracţia petrolului şi a gazelor naturale (4.027 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (866 lei) u în învăţămînt şi sănătate s-au înregistrat uşoare creşteri ale salariului mediu net

Vrîncenii sînt în continuare printre cei mai prost plătiţi romani. În luna septembrie, cîştigul salarial mediu brut  în judeţul Vrancea a fost de 1.406 lei, cu doar 0,5% mai mare decît în august 2011. Salariul mediu net realizat în luna septembrie în Vrancea a fost de 1.038 lei/salariat, înregistrînd o creştere de 0,8% faţă de luna precedentă, conform buletinului lunar transmis de Direcţia Judeţeană de Statistică (DJS) Vrancea. În luna septembrie cîştigul salarial mediu net din judeţul Vrancea a fost cu 29,1% mai mic faţă de cel înregistrat pe total ţară. „În luna septembrie 2011, cîştigul salarial mediu nominal brut pe economie a fost de 2.017 lei, iar cel net de 1.464 lei. Comparativ cu luna anterioară, în luna septembrie 2011 atît cîştigul salarial mediu nominal brut cît şi cîştigul salarial mediu nominal net au crescut cu 0,6%”, transmite Rodica Negruţ, directorul DJS Vrancea. Valorile cele mai mari ale salariului mediu net s-au înregistrat în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (4.027 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (866 lei). Salarii mari se cîştigă şi în domeniile intermedieri financiare şi asigurări (3.468 lei), informaţii şi comunicaţii (3.034 lei) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică (2.719 lei). În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare creşteri ale salariului mediu net în domeniile: învăţămînt (4%) ca urmare a plăţii participării cadrelor didactice în comisiile de admitere şi sănătate şi asistenţă socială (0,2%).  În administraţia publică, salariul mediu net a fost în uşoară scădere comparativ cu luna august (0,2%), ca urmare a decontărilor în avans a concediilor de odihnă acordate în lunile precedente. „Faţă de luna iulie 2010, în care s-au diminuat salariile de bază cu 25%, salariul mediu net din septembrie a crescut în sectorul bugetar cu 16,4% în sănătate şi asistenţă socială, cu 11,3% în învăţămînt, respectiv cu 10,2% în administraţia publică”, se arată într-un comunicat transmis de DJS Vrancea. În ceea ce priveşte numărul şomerilor din judeţul Vrancea, acesta era de 8.269 persoane la sfîrşitul lunii septembrie, cu 166 persoane mai puţine faţă de luna precedentă. Conform datelor transmise de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Vrancea, rata şomajului în Vrancea era de 5,4%, mai mare faţă de cea înregistrată pe total ţară (4,9%). (Mihaela BEŞLEAGĂ)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.