Economic

Coloana de stiri economice: Merkel: Europa se află în cea mai gravă criză de după Al Doilea Război Mondial

Ziarul de Vrancea
14 nov 2011 414 vizualizări
Criza datoriilor suverane a aruncat Europa în cea mai dificilă perioadă de după Al Doilea Război Mondial, a declarat, ieri, cancelarul german Angela Merkel, potrivit CNBC. Merkel a declarat, într-un discurs la o reuniune a propriului partid, că se teme că dacă euro se va prăbuşi întreaga Europă va eşua şi a promis să facă tot posbilul să împiedice o astfel de situaţie

Europa trebuie să-şi creeze noi structuri pentru o integrare mai puternică a statelor membre, a adăugat Merkel. Sînt necesare sancţiuni care să se activeze automat în cazul ţărilor care încalcă Pactul de Stabilitate şi Creştere. şeful guvernului german a reluat apelul pentru introducerea unei taxeasupra tranzacţiilor bancare şi interzicerea vînzării de acţiuni în lipsă, dacă nu la nivel global cel puţin în zona euro. în cazul unei vînzări în lipsă, un broker împrumută pentru o anumită perioadă acţiuni de la proprietarul acestora. Brokerul vinde acţiunile şi mizează, pentru a obţine profit, pe o scădere a cotaţiei pînă la momentul cînd va trebui să cumpere pentru a înapoia titlurile. Cancelarul a încercat să-şi pregătească formaţiunea politică, Uniunea Creştin Democrată, pentru următoarele luni de luptă împotriva crizei şi pentru eforturile de a promova o integrare politică şi fiscală mai puternică a Europei, notează CNBC. "Aceste evenimente pot fi foarte importante pentru asigurarea de sprijin în interiorul partidului. Am văzut cîteva guverne doborîte de criză. Este clar că Merkel trebuie să prezinte susţinătorilor argumente puternice privind actualul curs", a spus Gerd Langguth, cercetător în ştiinţe politice la Universitatea din Bonn şi biograful cancelarului Merkel. Uniunea Creştin Democrată este partidul fostului cancelar Helmut Kohl, care a condus trecerea Germaniei la euro.

Gurul pieţelor se teme să investească în obligaţiunile europene

Miliardarul american Warren Buffet, şeful companiei de investiţii Berkshire Hathaway, a declarat că nu investeşte în obligaţiuni europene întrucît nu este clar că Europa are voinţa şi capacitatea "de a face tot ce este necesar" pentru a rezolva criza datoriilor, potrivit CNBC. Buffet este îngrijorat de lipsa de încredere din Europa, victima unei retrageri, parţiale, a investitorilor. Şeful Berkshire a declarat că analizează în fiecare zi obligaţiuni ale statelor europene, dar nu a început să investească din nou. în plus, compania pe care o conduce nu are plasamente în bănci din zona euro şi nu a observat încă oportunităţi de achiziţie. Europa "nu o să dispară", iar economia regiunii va fi mai puternică în zece ani, consideră miliardarul. Perioada intermediară ar putea fi, însă, dificilă, a avertizat el. Costurile de împrumut ale Italiei şi Spaniei au crescut puternic în ultima perioadă, stîrnind temeri că cele două economii, printre cele mai mari din zona euro, ar putea deveni victime ale crizei datoriilor suverane.

Ialomiţianu o coteşte în privinţa rectificării bugetare

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat, ieri, că rectificarea bugetului pe 2011 nu va fi negativă, arătînd că este vorba despre o alocare a unor sume pentru sănătate şi plata arieratelor din economii de la unele ministere, în principal Ministerul Finanţelor. "Nu este vorba despre o rectificare negativă, este vorba de o alocare de sume pentru sănătate şi plata arieratelor din economii de la unele ministere, şi principalul minister care are economii, mai ales din dobînzi este Ministerul Finanţelor", a precizat Ialomiţianu. Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, a declarat, luni, că la rectificarea bugetului pe 2011 de la Ministerul Muncii se vor disponibiliza fondurile neutilizate de la bugetul de şomaj şi economiile făcute în urma verificărilor la asistenţa socială, arătînd că toate datele vor fi definitivate miercuri. "La rectificarea bugetului, probabil de la Ministerul Muncii se vor disponibiliza fondurile neutilizate de la bugetul de şomaj, deoarece acolo sînt fonduri care nu au fost utilizate, şi economiile care au fost făcute prin verificările făcute la asistenţă socială. Cu singuranţă există şi acolo o rezervă şi vor fi disponibilizate fondurile", a precizat Sulfina Barbu în legătură cu rectificarea bugetară. Ea a adăugat că deocamdată nu au fost definitivate sumele, urmînd să fie stabilite în şedinţa de Guvern de miercuri.

Băncile din Europa vor să vîndă active de 3.000 miliarde euro

Băncile din Europa ar putea vinde active în valoare totală de pînă la 3.000 de miliarde de euro pentru a-şi consolida capitalul, lăsînd un gol în sectorul financiar pe care bănci nipone, instituţii de credit islamice şi fonduri de pensii se înghesuie să-l acopere, potrivit Reuters. Cele mai mari schimbări vor avea loc în domenii precum finanţarea de proiecte, transporturi navale, aviaţie şi infrastructură, întrucît băncile îşi reduc activele ponderate la risc şi regîndesc relaţiile cu clienţii. Autorităţile de reglementare bancară din Europa au crescut presiunea asupra băncilor pentru îmbunătăţirea ratei de adecvare a capitalului. Băncile îşi pot consolida capitalul prin obţinerea de noi fonduri sau prin reducerea activelor. Astfel, o bancă cu active de 250 de miliarde de euro care vrea să-şi crească rata de adecvare a capitalului de la 7% la 9% trebuie să obţină capital suplimentar de 5 miliarde de euro sau să vîndă active de 50 de miliarde de euro. Avînd în vedere preţurile scăzute ale acţiunilor din această perioadă, există puţin interes pentru atragerea de capital prin vînzarea de titluri. "Am putea înregistra o reducere de 1.000-3.000 miliarde de euro, în contextul vînzării de active de către bănci", a spus Simon Samuels, analist la Barclays Capital. Băncile din zona euro deţin active de 6.000 de miliarde de dolari în afara uniunii monetare, inclusiv 1.800 de miliarde de dolari în SUA şi 1.000 de miliarde în Europa de Est, potrivit analiştilor băncii nipone Nomura.

Noul model Kia Rio se vinde la preţuri cuprinse între 10.100 şi 13.700 euro

Importatorul Kia a lansat în Romania a patra generaţie a modelului Rio, disponibil la dealerii locali cu preţuri cuprinse între 10.100 euro şi 13.700 euro cu TVA inclusă, în funcţie de nivelul de motorizare şi echipare. Noul Rio este disponibil în trei versiuni de caroserie - sedan în patru uşi şi hatchback în cinci şi trei uşi. Clienţii pot opta pentru o gamă de şase motorizări, cu puteri cuprinse între 75 cai şi 140 cai putere, toate versiunile prezentînd un nivel de dioxid de carbon mai redus faţă de modelul anterior, pornind de la 85 grame pe kilometru. Printre dotările automobilului se regăsesc aerul condiţionat automat, volan îmbrăcat în piele şi încălzit, senzor de ploaie, acces fără cheie şi buton de pornire a maşinii. În primele zece luni ale anului, în Romania au fost înmatriculate 471 automobile Kia, cu 13% mai puţine faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.