Economic

Coloana economica

Ziarul de Vrancea
13 nov 2011 637 vizualizări
Hotelurile scoase la vînzare au preţuri ireal de mari

Zeci de hoteluri construite în Romania în ultimii 10-12 ani, în general de persoane care aveau investiţii în alte domenii decît turismul, şi care nu sînt eficiente, sînt scoase la vînzare pentru sume foarte mari, a declarat Radu Enache, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere. "Sînt multe hoteluri de vînzare, zeci, la nivel naţional. Probabil că proprietarii, atunci cînd le-au construit, au fost interesaţi de investiţiile în real estate. Sînt destul de multe şi în Bucureşti, dar provincia a început să facă ravagii. În ţară şi tarifele sînt mai mici decît în Bucureşti, iar circulaţia turistică este o problemă şi oamenii au constatat că turismul este o investiţie aristocratică în care trebuie să vii tot timpul cu bani sau să generezi suficienţi bani ca să-ţi permită din timp în timp să faci renovări", a spus Enache. El a afirmat că cele mai multe unităţi scoase la vînzare au fost construite în ultimii 10-12 ani, în general de oameni cu afaceri în alte domenii decît cel al turismului. Cele mai multe dintre acestea au 3, 4 şi chiar 5 stele. "Preţurile pe care le cer sînt ireale pentru aceste vremuri. Cei care au investit în aceste hoteluri nu au habar de cum se face, cum se exploatează tehnologic o astfel de afacere. Ei cer bani pe clădirea în sine, nu pe afacere, dar clădirea abundă, de multe ori, în spaţii publice, care nu-ţi aduc niciun ban din punct de vedre hotelier sau au camere care trebuie să foloseşti intensiv cameriste. Nu mai vorbesc de ce se află în spatele cortinei, bucătării, de exemplu, care unele sînt foarte sofisticate, dar nu respectă foarte multe reguli. Altele nu sînt sofisticate, însă nu respectă legea", a adăugat Enache. El crede că preţurile pe care le cer proprietarii respectivelor hoteluri nu îi fac pe potenţialii cumpărători să poată spera că îşi pot recupera vreodată banii investiţi în ele. În Romania sînt, potrivit statisticilor MDRT, 1.535 de hoteluri, dintre care 31 de cinci stele, 236 de patru stele, 746 de trei stele, 450 de două stele şi 72 de unităţi clasificate la o stea.


,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Guvernul se pregăteşte să taie din fondurile ministerelor

Guvernul va opera pînă la finele lunii noiembrie o rectificare bugetară negativă, prin care va tăia din alocări la majoritatea instituţiilor, Ministerul Sănătăţii fiind printre puţinii ordonatori de credite care vor primi bani, pentru plata arieratelor, au declarat surse oficiale. Rectificarea bugetară, a doua din acest an, va fi una negativă, deoarece totalul încasărilor este sub nivelul prognozat, iar creşterea economică susţinută de producţia din agricultură nu a adus şi venituri bugetare, sectorul agricol fiind slab fiscalizat şi caracterizat de evaziune fiscală ridicată. "Chiar dacă a înregistrat un an bun, agricultura este slab fiscalizată şi nu s-a reflectat şi în încasări importante la buget. Pe acest fond, încasările totale se cifrează cu 700 milioane lei sub prognoză, astfel că se impune efectuarea unei rectificări bugetare negative, fie prin reduceri de cheltuieli la ministere, fie prin creşterea deficitului", au arătat sursele citate. Pentru acest an, deficitul bugetar nu trebuie să treacă de 4,4% din PIB. După primele nouă luni, deficitul bugetului general consolidat se plasează la 2,5% din PIB. În condiţiile în care nu îşi permite să depăşească ţinta de deficit bugetar convenită pentru acest an cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană, Guvernul va tăia la majoritatea ministerelor din cheltuielile prinse în buget. Lista ministerelor care vor suferi tăieri de buget va fi stabilită în urma discuţiilor pe care premierul Emil Boc le va avea în perioada imediată cu fiecare ministru în parte. O resursă importantă pe care se bazează Guvernul sînt însă economiile consemnate la bugetul de şomaj, rezultate dintr-un număr mai scăzut de şomeri faţă de cel preconizat. Toate aceste fonduri suplimentare vor fi utilizate în principal pentru acoperirea lipsei de încasări şi plata unei părţi din arieratele sistemului de sănătate. Numărul şomerilor a crescut cu peste 4.000 persoane în luna octombrie faţă de luna septembrie, la 444.000 şomeri, dintre care 120.606 din sectorul privat. Rata şomajului pe întregul an a ajuns astfel în octombrie la 4,93%, faţă de 4,89% în luna precedentă. Pentru acest an, în buget a fost prognozată o rată medie a şomajului de 7,8%.


,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Franks: Pensiile şi salariile vor creşte cu cele mult de 3-4% anul viitor

Pensiile şi salariile vor rămîne la nivelul actual în prima jumătate a anului viitor, însă ar putea creşte modest în a doua parte, cu 3-4%, dacă evoluţia economiei şi a bugetului o vor permite, afirmă Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în Romania. "Cred că discutăm despre o mărire modestă, eventual în acord cu inflaţia, poate un pic mai mult. Dar va trebui decisă (majorarea - n.r.) în funcţie de evoluţia bugetului. Trebuie să vezi ce spaţiu de manevră există, dar este clar că nu intră în discuţie o mărire importantă. Poate ceva care să compenseze inflaţia, în jur de 3-4%", a spus Franks la emisiunea "După 20 de ani". El a menţionat că nu a discutat cu autorităţile romane un termen pentru eventualele creşteri a salariilor şi a pensiilor. "N-am discutat termene exacte cu Guvernul. Guvernul este decis să aştepte, să vadă ce se va întîmpla (...) Din punct de vedere economic, este o abordare prudentă. N-am discutat cu ei raportul dintre alegeri şi majorarea salariilor. Le-am spus guvernanţilor că ar fi prudent să respecte prevederile legii responsabilităţii fiscale, conform căreia nu pot creşte salariile şi pensiile cu şase luni înainte de alegeri. Este o prevedere importantă din legea responsabilităţii fiscale, ce vizează depolitizarea în ceea ce priveşte majorarea salariilor şi a pensiilor", a mai spus Franks.  Proiectul de buget pregătit de Guvern prevede îngheţarea pensiilor pe întreaga perioadă a anului viitor, fără indicii de majorare a acestora şi a salariilor în al doilea semestru.


,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Boeing a primit cea mai mare comandă din istoria grupului

Boeing a semnat un acord pentru a livra pînă la 70 de aeronave, în valoare de 26 miliarde de dolari, operatorului aerian Emirates, aceasta fiind cea mai mare comandă din istoria de aproape un secol a grupului american, transmite Bloomberg. Acordul, semnat la Salonul Aerian din Dubai, include o comandă fermă pentru 50 de avioane 777, evaluate la 18 miliarde de dolari, cu opţiunea achiziţiei a încă 20, a declarat preşedintele Emirates, şeicul Ahmed bin Saeed Al Maktoum. Livrarea aeronavelor va începe în 2015. "Avem un plan ambiţios de a continua creşterea reţelei internaţionale", a declarat Ahmed bin Saeed Al Maktoum. Emirates este deja compania cu cel mai mare număr de aeronave Boeing 777 în flotă, operînd 94 de astfel de avioane şi avînd comenzi pentru încă 41. Compania arabă este şi cel mai mare cumpărător de avioane Airbus SAS A380, cu 90 de comenzi. Ca urmare a acordului cu Emirates, acest an a devenit cel mai bun pentru Boeing 777, depăşind recordul de 154 de comenzi din 2005. Boeing a primit prima comandă pentru modelul 777 în 1990, iar primul zbor cu acest aparat a avut loc în 1994.


,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Credit Suisse va transfera SUA date despre 130 de evazionişti

Banca elveţiană Credit Suisse va transfera SUA date despre 130 de clienţi americani cu conturi secrete în Elveţia, parte a unei investigaţii a autorităţilor din Statele Unite privind evaziunea fiscală, potrivit cotidianului SonntagsZeitung, citat de Reuters. Credit Suisse a anunţat în această săptămînă că va respecta o cerere a guvernului elveţian de a furniza informaţii despre conturi, după ce Statele Unite au cerut sprijin pentru a identifica americani suspectaţi de evaziune fiscală. Potrivit unor surse citate de SonntagsZeitung, cererea vizează 130 de posesori de conturi la Credit Suisse. Reprezentanţii băncii elveţiene au a refuzat să comenteze informaţiile. La începutul lunii noiembrie, Credit Suisse a anunţat un provizion de 295 milioane de franci elveţieni legat de ancheta SUA şi a avertizat că un eventual acord de rezolvare amiabilă a litigiului ar putea costa chiar mai mult. Autorităţile SUA, care suspectează zeci de mii de americani bogaţi că ar avea conturi secrete în Elveţia, pe care le folosesc pentru a evita plata de taxe, investighează 11 bănci elveţiene, între care şi Credit Suisse. Guvernul Elveţiei negociază de mai multe luni cu autorităţile americane o înţelegere pentru încheierea investigaţiei în schimbul unor amenzi şi a transferului de date despre clienţi suspectaţi de evaziune fiscală.


,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Radu Enache: Romania nu are turişti de cinci stele

Romania nu are turişti de cinci stele şi, din acest motiv, hotelurile din această categorie au coborît tarifele cu peste 50% faţă de cît ar fi normal, astfel încît să atragă clienţi de trei sau patru stele, a declarat Radu Enache, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere. "Preţurile la hotelurile de cinci stele în marile capitale ale lumii variază între 150 şi 250 de euro pe noapte. La noi tarifele sînt, în general, sub 100 de euro, şi ajung pînă pe la 70-80 de euro", a spus Enache, proprietarul lanţului Continental, în portofoliul căruia se află un hotel de cinci stele în Bucureşti. Enache spune că în Romania nu vin turişti care să îşi permită să plătească tarifele practicate în mod normal de un hotel de cinci stele. "Romania nu are turişti de cinci stele. Atîta vreme cît cu Grand Hotel Continental, care zicem noi că este un hotel de elită, asigurăm un tarif mediu zilnic de 110 euro, vă daţi seama de potenţialul turiştilor de cinci stele. În general, tendinţa este de a cîştiga turistul. Camera de hotel este ca megawattul, ori îl consumi, ori îl pierzi", a spus Enache. El a afirmat că hotelierii trebuie să se "zbată" pentru structurarea pieţei, iar hotelurile de cinci stele nu ar trebui să scadă tarifele sub un anumit nivel, sub care nu îşi mai acoperă costurile. "Dar fiecare hotelier vrea să cîştige bani, nu să structureze piaţa, şi aşa ne tăiem craca unii altora", a mai spus preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din Romania (FIHR).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.