Economic

Aproape jumătate dintre directori sînt nemulţumiţi de preţul carburanţilor

Ziarul de Vrancea
10 nov 2011 1141 vizualizări
Numai o treime din companiile autohtone au contracte ferme cu distribuitorii de carburanţi

Peste 60% dintre directorii companiilor se uită în primul rînd la calitatea carburanţilor, iar 44,2% dintre ei sînt nemulţumiţi de preţuri, reiese dintr-un studiu realizat de firma de consultanţă în afaceri Rentrop&Straton. "Cel mai important criteriu pe baza căruia managerii decid să achiziţioneze carburanţi pentru companie este calitatea produselor (61,3% din respondenţi).În acelaşi timp, preţul este apreciat ca important sau foarte important de către 57,1% din manageri. Majoritatea respondenţilor care au încheiat contracte cu distribuitori de carburanţi (74,5%) sînt multumiţi de serviciile acestora. Cu toate acestea, managerii sînt nemulţumiţi de nivelul preţurilor practicate de distribuitorii cu care au încheiat contracte de achiziţie (44,2% din respondenti)", se arată în studiul "Consumul de carburanţi în rîndul companiilor din Romania". Studiul a fost realizat pe un eşantion de 556 respondenţi în perioada 14 septembrie-12 octombrie, în parteneriat cu Academia de Studii Economice Bucureşti. Un procentaj de 45% dintre directori anticipează pentru ultima parte a anului o creştere moderată a cheltuielilor cu carburanţii, în timp ce doar 10,1% consideră ca preţurile vor scădea uşor. Carburanţii sînt utilizaţi în proporţie de 90,5% pentru transportul angajaţilor şi al mărfurilor, iar 71,9% dintre firme alimentează cu motorină. Chiar dacă 77% dintre directorii chestionaţi au afirmat că activitatea firmelor pe care le conduc este dependentă de utilizarea carburanţilor, doar 31,4% dintre acestea au contracte de achiziţie cu distribuitorii. Cele mai multe firme au contracte de achiziţie cu compania OMV Petrom, urmată de Rompetrol, Lukoil, OMV (acţionarul majoritar al OMV Petrom) şi MOL. "Dintre companiile care intenţionează să îşi schimbe furnizorul de carburanţi, majoritatea au optat pentru OMV, OMV Petrom şi Rompetrol, ca prime opţiuni", se arată în studiu. Pe de altă parte, peste două treimi dintre managerii romani consideră că resursele de petrol sînt aproape de epuizare, iar alternativa la energia bazată pe hidrocarburi este energia solară. Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Resurse MineraleRezervele sigure de gaze naturale ale Romaniei sînt estimate să acopere consumul doar pentru următorii 15 ani, iar cele de petrol mai ajung pentru 10 ani. Rezervele de gaze ar putea creşte prin viitoarele descoperiri de gaze neconvenţionale, în special în Marea Neagră. De asemenea, rezervele geologice de huilă şi lignit pot acoperi cererea pentru cîteva sute de ani. Firma Rentrop&Straton face parte din grupul german de consultanţă în afaceri VNR Verlag fur die Deutsche Wirtschaft.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.